1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Майже 50% від усіх випадків захворювання ботулізмом в Україні трапилося в червні поточного року — 21 отруєння ботулотоксином, повідомляє Весь Кривий Ріг

050822 18 min

Серед джерел ботулізму за ці пів року були:
- риба річкова вʼялена та солена — 21;
- домашні м’ясні консерви — 18;
- консерва рибна чи з морепродуктів — 4;
- овочева консерва — 3;
- риба морська вʼялена та солена — 2;
- інші продукти мʼясного та рибного походження — 2;
- грибна консерва — 1.

Протягом 2022 року у Дніпропетровській області зареєстровано 4 випадки в побуті з 4 постраждалими. У 3-х випадках причиною виникнення захворювання на ботулізм стало вживання в’яленої риби, а в одному випадку – консерви м’ясної з курки; всі зазначенні продукти домашнього приготування.

Не виняток і м. Кривий Ріг, у кінці червня зареєстровано випадок захворювання на ботулізм. Постраждала вживала рибу в'ялену (карась), яка виготовлена в домашніх умовах та завезена з с. Мар'янське Апостоловського району.

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Закликаємо громадян ретельно перевіряти їжу, яку плануєте їсти самі та в компанії. Уникайте покупок вʼяленої риби на стихійних ринках, не споживайте продукти, що мають давній термін чи неналежно зберігалися, наприклад, домашні консерви.

Якщо ви таки зʼїли щось з цього списку, то не ігноруйте симптоми отруєння і прислухайтесь до організму. Можливо це ботулізм.

Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже за дві години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше симптоми проявляються через 12–24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.

У важких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, розвивається дихальна недостатність.

УВАГА! За перших проявів таких симптомів — негайно викличте швидку. Також радимо промити шлунок підсоленою водою та зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.

З метою попередження захворювань на ботулізм не рекомендується:

- виготовляти в домашніх умовах солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
- консервувати в герметично закупорених банках м'ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
- консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
- купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
- купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНИМИ Й ОБАЧНИМИ! БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ'Я ТА ЗДОРОВ'Я БЛИЗЬКИХ ВАМ ЛЮДЕЙ!

Ольга Ніколенко,
завдувач відділення організації санітарно-гігієничних досліджень Відокремленого структурного підрозділу «Криворізький районний відділ Державної установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’ я України»,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар