Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

У літній період завжди відмічається високий рівень захворюваності гострими кишковими інфекціями, а також можливі випадки захворювання на холеру, нагадує Весь Кривий Ріг. Холера - це гостра інфекційна хвороба, що характеризується різким порушенням водно - сольового й білкового обміну, зневодненням та токсикозом організму

190522 21 min

Її збудник - стійкий до температури вібріон, який має здатність довго (до кількох місяців) зберігати свою активність у воді відкритих водоймищ, у стічних водах - до 30 годин, на овочах і фруктах - до 8 днів.

Джерелом інфекції є хвора людина, хворий у стадії видужування, здоровий носій. Інфікування може відбутися при догляді за хворим на холеру, контакті з її носієм, купанні в ріках чи морях, вживанні забруднених продуктів.

Інкубаційний період становить від кількох годин до 5-ти днів, як правило 2 - 3 дні. Як і при інших кишкових інфекціях, при холері з'являється часті рідкі випорожнення (до 20 разів на добу), що нагадує рисовий відвар, блювота. Хворий може втратити до 20 літрів рідини.

Щоб уберегти себе від захворювання, необхідно дотримуватись певних правил: не купувати продукти харчування на стихійних ринках; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, тощо); воду слід використовувати питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання; не споживати продукти та напої з простроченим терміном зберігання та при найменшій підозрі щодо їх доброякісності.

При неорганізованому відпочинку для миття посуду й рук використовувати кип’ячену воду, а для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води. Не слід брати в дорогу продукти, що швидко псуються.

На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентні страви, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). Приготовлені страви бажано з'їдати відразу а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці.

Термін зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 годин. Овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промивати питною водою.

При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском. Перед приготуванням їжі, її вживання та після відвідування туалету обов’язково мити руки з милом.

Купатися слід лише на офіційно відкритих для цього пляжах.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до лікувального закладу.

Ганна ЮЩУК
Лікар - епідеміолог
Північного районного у місті відділення ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!