Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

Щорічно отруєння дикорослими грибами реєструються на більшості територій України, в т.ч. серед дітей, на жаль є смертельні випадки. Не винятком є Дніпропетровська область, в тому числі в м. Кривий Ріг та прилеглі до нього селищні території, де їстівні гриби не ростуть

180522 16 min

Ті гриби, які ростуть в лісонасадженнях, парках, скверах, на присадибних ділянках, всі
вони умовно – їстівні та отруйні. Вкотре необхідно про це нагадати!

Так на Дніпропетровщині у 2021 році зареєстровано 4 випадки отруєння дикорослими грибами з 4-ма постраждалими, в тому числі 1 дитина, яка померла. Гриби збирали в лісосмугах, на території дачних дільниць та на подвір'ї житлових будинків.

Зібрані дикорослі гриби за зовнішнім виглядом схожі на гриби «рядовка», «печериці», які вживали в їжу після термічної обробки.

Найбільше насторожує те, що постійно серед постраждалих від отруєнь грибами - є діти. Гриби не рекомендується вживати дітям, вагітним жінкам, людям літнього віку та з захворюваннями кишково–шлункового тракту.

Перші ознаки отруєння дикорослими грибами: біль в животі, нудота, блювота, діарея, сонливість, біль в області печінки, нирок, порушення функції печінки, кровообігу та дихання, розлад нервової системи, можливі судоми - з'являються через 6 – 24 години.

При перших ознаках отруєння необхідно: промити шлунок 3-4 склянками води, викликати блювоту (це повторювати декілька разів) та негайно викликати швидку допомогу.

Щоб не трапилось лиха, пам'ятайте:

- найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно ( печериці, гливи), котрі підлягають відповідному контролю та реалізуються в торгівельній мережі;
- не збирайте гриби в місцевих лісонасадженнях, парках, присадибних ділянках, на подвір'ях житлових будинків;
- не купувати гриби на стихійних ринках чи автошляхах.

НЕ РИЗИКУЙТЕ ЗДОРОВЯМ ЯК СВОЇМ,
ТАК І СВОЇХ БЛИЗЬКИХ, РІДНИХ, ЗНАЙОМИХ

Валентина ПОРОСЛА,
Лікар з гігієни харчування ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!