Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

За даними Міністерства охорони здоров'я України, повідомляє Весь Кривий Ріг, восени 2021 року в країні зареєстровано спалах циркулюючого вакциноспорідненого поліомієліту тип 2: у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті виявили вірус поліомієліту

280122 9 min

Ризик поширення поліомієліту на території України, у тому числі в Дніпропетровській області, м. Кривому Розі, оцінюється як високий через низькі показники охоплення імунізацією дитячого населення.

Так по Україні на 1 грудня 2021 року лише 73,3% дітей віком до 1 року отримали три дози обов'язкової вакцинації проти поліомієліту.

По Дніпропетровській області на 31.12.2021 року показник охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей до 1 року становить 78,9%, по м. Кривому Рогу – 78,4%.

З метою реагування на спалах поліомієліту в країні розпочата кампанія імунізації проти поліомієліту дитячого населення віком від 6 місяців до 6 років. 1 лютого 2022 року в країні стартує перший етап реагування на спалах, а саме: початок проведення щеплень інактивованою поліовакциною (ІПВ) для дітей від 6 місяців до 6 років, які мають порушення Національного календаря профілактичних щеплень або не щеплені.

Другий етап відбуватиметься навесні. Це буде тур ОПВ для всіх дітей до 6 років незалежно від вакцинального статусу. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу.

Поліомієліт – це гостра інфекційна хвороба, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Її викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Поліовірус поширюється непомітно і швидко через відсутність будь-яких симптомів у більшості інфікованих.

Поліомієліт може загрожувати невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин усім невакцинованим або не повністю вакцинованим дітям. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи.

Ліків від цієї хвороби не існує. Єдиним і безальтернативним захистом є вакцинація. В Україні вакцина від поліомієліту входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Її можна отримати у державних медичних закладах безоплатно. Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, безпечні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

Щеплення від поліо можна отримати безоплатно – для цього зверніться до вашого педіатра або сімейного лікаря. Крім того, якщо ви пропустили якісь дози щеплення, намагайтеся якомога швидше надолужити їх.

Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, безпечні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

Здоров'я та щастя дітей великою мірою залежать від відповідальності батьків. Зробіть свій внесок у життя своєї дитини, родини та суспільства – вакцинуйте малюків
відповідно до Календаря профілактичних щеплень!

Олена Вознікова,
Лікар-епідеміолог
Відокремленого структурного підрозділу
«Криворізький районний відділ Державної установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров я України»
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!