Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Поточний рік для нашої держави є ювілейним. Ровесниця незалежної держави – прокуратура України – з перших років свого становлення принципово захищає інтереси держави, забезпечує зміцнення законності та правопорядку, повідомляє Весь Кривий Ріг

291121 6 min

Упродовж 30 років з дня створення прокуратури України працівниками органів прокуратури зроблено вагомий внесок у становлення правової держави.

На теперішній час ми працюємо в умовах кардинальних змін правової основи та напрямків діяльності органів прокуратури.

Насамперед, відповідно вимог статті 7 Закону України «Про прокуратуру» змінилася система органів прокуратури. З 15.03.2021 розпочали свою діяльність окружні прокуратури, до яких прокурори призначені на конкурсній засадах, за результатами проведеного добору.

В умовах сьогодення до працівників органів прокуратури висуваються нові вимоги, перед нами ставляться більш складні завдання, які потребують високого професіоналізму, об’єктивності та компетентності, бездоганних моральних якостей.

Результати проведеної роботи свідчать про забезпечення захисту від неправомірних посягань інтересів держави на пріоритетних напрямках.

Прокурорами Криворізької південної окружної прокуратури забезпечено нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування у формі процесуального керівництва у 4124 кримінальних провадженнях. До суду для розгляду по суті направлено 973 кримінальних провадження, у яких відшкодовано збитків на суму майже 800 тис. грн.

Так, за процесуального керівництва Криворізької південної окружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт відносно трьох учасників організованої групи, які за попередньою згодою заволоділи грошовими коштами фінансової компанії на загальну суму понад 1 млн. грн. шляхом укладання фіктивних кредитних договорів на громадян.

На пріоритетних напрямах до суду направлено 5 кримінальних проваджень про вчинення корупційних кримінальних правопорушень, 6 – у бюджетній сфері, 2 – у сфері земельних відносин, 2 – щодо незаконної порубки лісу.

Наприклад, до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст.191, ч.1 ст. 366 КК України відносно службових осіб одного товариства з обмеженою відповідальністю, які заволоділи бюджетними коштами на суму 187 тис. грн. У ході досудового розслідування заподіяні державі збитки відшкодовано у повному обсязі.

Також до суду направлено обвинувальний акт у кримінальному провадженні у сфері корупції відносно службових осіб товариства, яке заволоділо бюджетними коштами у сумі понад 200 тис. грн. при будівництві амбулаторії в Широківському районі. Шкода відшкодована у повному обсязі.

Виконуючи функції підтримання публічного обвинувачення, прокурорами прийнято участь у 450 кримінальних провадженнях, з яких у 215 справах винесено обвинувальні вироки.

Так, завдяки принциповій позиції прокурора окружної прокуратури ухвалено обвинувальний вирок у кримінальному провадженні щодо обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 152 КК України (зґвалтування малолітньої дитини), якому судом призначено покарання у виді десяти років позбавлення волі.

При здійсненні нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян внесено 33 документів реагування на виявлені порушення, за результатами розгляду яких притягнуто до відповідальності 43 службові особи.

Реалізуючи представницькі повноваження, окружною прокуратурою пред’явлено до суду 5 позовів на суму 74,5 млн. грн., відшкодовано до бюджету за позовами прокуратури 2,5 млн. грн.

Зокрема, пред’явлено до господарського суду позовну заяву в інтересах держави про визнання недійсним договору про спільну діяльність та зобов'язання звільнити суб’єктом господарювання земельну ділянку 132,87 га (ринкова вартість земельної ділянки становить понад 71 млн. грн.). Позовні вимоги виконані відповідачем в повному обсязі та повернуто громаді земельну ділянку.

Крім того, до господарського суду пред’явлено позовну заяву в інтересах держави про відшкодування збитків підприємством, завданих скиданням забруднюючих речовин із надлишками зворотних вод в річку Інгулець без дозволу на спеціальне водокористування, у розмірі 2,5 млн. грн. Позов задоволено, збитки відшкодовано.

Також за результатами здійснення представницької діяльності розпочато 10 кримінальних проваджень, з яких: 3 – у сфері земельних відносин, 6 – у бюджетній сфері, 1 – у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Напередодні святкового дня колектив Криворізької південної окружної прокуратури висловлює глибоку шану та вдячність ветеранам органів прокуратури, що крізь роки пронесли повагу до своєї професії, зберегли і примножили її авторитет, непохитні професійні традиції.

Михайло ФЕМІДОВ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг
Фото - wikimapia.org

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!