Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Як повідомляє в Кривому Розі Володимир СТЕЦЮК, 30 квітня о 10:00 громадський активіст Богдан Кузьминський, проти якого п’ять років тому було фактично скоєно невідомими терористичний акт із застосуванням бойової гранати, має намір вийти на акцію протесту до Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровській області (пр. Поштовий, 71)

280421 33 min

За словами потерпілого, таким чином він хоче публічно висловити в Кривому Розі свій протест у зв’язку з бездіяльністю слідчих органів у розслідуванні скоєного проти нього тяжкого злочину і закликає небайдужих містян, у яких також є, напевно, чимало запитань з приводу роботи місцевих органів поліції, підтримати його у цій протестній акції.

Напередодні оголошеної акції протесту перед міським управлінням поліції Богдан Кузьминський виступив із такою заявою:

«Повідомляю, що 1 травня 2016 року на мене було скоєно замах на вбивство з використанням бойової гранати РГД-5, в результаті якого я отримав осколкові поранення у ліве стегно та сідницю і перелом ребер (при падінні з коня, на якому я їхав). Також був поранений кінь.

Поряд знаходились свідки: моя дружина та троє інших дорослих з дитиною, які не постраждали за щасливим збігом обставин.

Гранату було встановлено та замасковано при вході в загін для кінних прогулянок. Тому на небезпеку наражались інші особи, які в цей день зранку катались на конях, але не заїжджали в загін. Травми могли бути смертельними, якби я (або інші особи) заходили в загін пішки або закривали його.

Кримінальне провадження було відкрите слідчим відділом Криворізького міського управління поліції. № справи: 12016040230000276. Через три тижні справу було перекваліфіковано на «хуліганство», про що мене не повідомили.

А у 2017 році її взагалі було закрито, про що я дізнався лише тиждень тому. Для надання свідчень мене і мою дружину викликали лише один раз. На місце злочину слідча К. Капітон не виїжджала.

Враховуючи потенційну небезпеку для великої кількості громадян, справу необхідно було перекваліфікувати на «терористичний акт».

Протягом минулого тижня я звертався до начальника слідчого відділу Криворізького міського управління поліції Л. Кутньої з проханням надати мені можливість ознайомитися зі справою, проте безуспішно. Тим самим порушується моє право на ознайомлення з матеріалами, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо мене кримінального правопорушення (ст.221 КПК).

Крім того, я, як ветеран МВС, вважаю, що справу перекваліфіковано і закрито безпідставно.

Прошу об’єктивно, предметно розібратися в ситуації, знайти винних та притягнути їх до відповідальності за бездіяльність, з метою запобігання подібних порушень, і повідомити мені в установлений законом термін».

Нагадаємо, що 1 травня 2016 року близько 14.00 під час кінної прогулянки неподалік від селища Змичка в місті Кривому Розі підірвався на розтяжці громадський активіст Богдан Кузьминський, який тримає в тому районі невеличку конеферму.

Як повідомили місцеві ЗМІ, розтяжку було встановлено невідомими безпосередньо перед самим кінним загоном, що знаходиться ліворуч від комплексу «Околиця» на в’їзді в Кривий Ріг.

Під час кінної прогулянки по території огородженої парканом ділянки, облаштованої для верхової їзди, кінь зачепив шлагбаум, і стався вибух, внаслідок якого 2 осколки дісталися вершнику і 6 – коню.

На щастя, тяжких поранень Богдан Кузьминський не отримав, адже всю тяжкість вибуху прийняв на себе кінь. За щасливим збігом обставин не постраждала й дружина Кузьминського і сім’я з дитиною, які приїхали покататися на конях і стояли в цей час неподалік від кінного загону.

Як повідомили тоді правоохоронці, на місті події працівниками поліції було виявлено металеві частини корпусу ймовірно гранати РГД-5. Слідчим відділом Криворізького відділу поліції було відкрите кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією згідно ч. 2 ст. 15 (замах на злочин) і ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) КК України.

Як колишній працівник міліції, який 29 років пропрацював у карному розшуку, Богдан Кузьминський тоді був переконаний, що зловмисників дуже швидко вирахують і затримають.

Однак п’ять років потому доводиться констатувати, що навіть такі вкрай небезпечні для суспільства і життя громадян злочини розкривати в криворізькій поліції не квапляться і зрештою порушені по них карні справи взагалі закриваються.

Чого не скажеш, приміром, про справи, безпідставно порушені проти місцевих громадських активістів, за якими навіть після закінчення терміну давності їх продовжують переслідувати, як це має місце, скажімо, у випадку з активістом криворізького автомайдану Антоном Кравченком.

І це викликає неабияке занепокоєння у криворізької громадськості.

На фото: Богдан Кузьминський – інтерв’ю перед маршем добровольців, березень 2021 р.

ДАЙДЖЕСТ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!