Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

В 9-этажном доме №31 по пр. Мира, сообщает Весь Кривой Рог, ДТЭК проводит «модернизацию» сетей электропитания, которая начала вызывать массу нареканий жителей дома, в котором зарегистрировано ОСМД

150421 50 min

Группа жителей дома №31 по пр. Мира в Кривом Роге с самого начала, ознакомившись с проектом, указывала на его явные недостатки. Но председатель убеждал, что все будет ок, и что замена сетей за счет ДТЭК – это хорошо.

И вот полным ходом идут работы. Как сейчас выглядят подъезды данного дома? От старых шкафов, которые никто не собирался менять, провода наружно протянуты к ящику на 1 этаже, куда вынесены счетчики из всех 36 квартир подъезда.

Между этажами пробиты дыры, через которые от счетчиков снова протянуты провода, спрятанные в гибкий металлический шланг.

На каждом этаже – распределительная коробка, от которой к квартирам тянут провода по стенам, накрывая пластиковыми планками.

Затем провода заводят в квартиру, тоже по стене. В одной из квартир электрики просчитались, не хватило 50 см. Провод добавили на скрутках.

Теперь уже многие жители хватаются за голову. Подъезды превратились в сплетения коробок и проводов.

Во-первых, это пожароопасно.

Во-вторых, провода без проблем можно срезать, и жилища останутся без электропитания. И это будет проблема жильцов, так как ДТЭК отвечает за счетчики и кабель до дома.

Граждане собираются писать письмо в пожарную службу, спасателям, чтобы они дали оценку такому проекту, который реализуется в Кривом Роге в 21 веке.

150421 51 min

150421 52 min

150421 53 min

150421 54 min

150421 55 min

150421 56 min

Для інформації. За всі ці пункти, після закінчення робіт буде відповідати кожен з Вас. Тому що зона відповідальності ДТЕК до лічильника, а за все останнє буде відповідати мешканці квартир.

Забороняється: - прокладання в сходових клітках електропроводів і кабелів незалежно від їх напруги, крім електропроводки для освітлення звичайних сходових кліток. (Згідно з п 1.18, підрозділу 1.Електроустановки, розділу IV. Загальні вимоги пожежної безпеки до інженерного обладнання, НАПБ А.01.001-2014 Правила пожежної безпеки в Україні);

2.3.1. Електропостачання електроприймачів повинно виконуватися від мережі з глухозаземленою нейтраллю 380/220 В з системою заземлення TN-S або TN-C-S. Під час реконструкції житлових і громадських будинків, що мають напругу мережі 220/127 В або 3 х 220 В, слід передбачати переведення мережі на напругу 380/220 В з системою заземлення TN-S або TN-C-S. (Згідно з пунктів підрозділу 2.3. Електропостачання, розділу 2. Електроустановки житлових, громадських, адміністративних та побутових будинків, ДНАОП 0.00-1.32-01 Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок); 2.4.7. ВП, ВРП, ГРЩ, як правило, слід установлювати в ЕП. У районах можливого затоплення вони повинні встановлюватися вище рівня затоплення. ВП, ВРП, ГРЩ можуть розміщуватися в приміщеннях сухих підвалів, які призначені для експлуатації за умови, що ці приміщення доступні для обслуговуючого персоналу та відділені від інших приміщень перегородками з ступенем вогнестійкості не менше ніж 0,75 годин. У разі розміщення ВП, ВРП, ГРЩ і групових щитків поза ЕП вони повинні встановлюватися в зручних і доступних для обслуговування місцях, у шафах із ступенями захисту оболонки за ГОСТ 14254 не нижче IP 31. У цих випадках відстань від трубопроводів (водопровід, опалення, каналізація, внутрішні водостоки) повинна бути не менше 0,5 м, а від газопроводів і газових лічильників — не менше 1 м. (Згідно з пунктів підрозділу 2.4. Ввідні пристрої, розподільні щити, групові щитки, розділу 2.

Електроустановки житлових, громадських, адміністративних та побутових будинків, ДНАОП 0.00-1.32-01 Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок); 2.5.4. У житлових будинках прокладання вертикальних ділянок розподільної мережі повинно виконуватися по сходових клітках приховано (у каналах, трубах, коробах відповідно до вимог НАПБ А 01.001). Забороняється прокладання вертикальних дільниць загальнобудинкової розподільної мережі всередині квартир. Допускається прокладання проводів і кабелів ліній живлення квартир разом з проводами і кабелями групових ліній робочого освітлення сходових кліток, поверхових коридорів та інших приміщень усередині будинків у загальній трубі, загальному коробі або каналі із негорючих або важко-горючих будівельних конструкцій з помірною димоутворювальною здатністю за ГОСТ 12.1.044. Мережу від поверхового розподільного щитка до квартири слід виконувати в окремій трубі або каналі, тобто окремо від групової мережі інших квартир. Допускається прокладати до 12 проводів групових мереж квартир житлових будинків в одному каналі на заміну вимог пункту 2.1.15 ПУЭ. (Згідно з пунктів підрозділу 2.5.

Електропроводки та кабельні лінії 2. Електроустановки житлових, громадських, адміністративних та побутових будинків, ДНАОП 0.00-1.32-01 Правила будови електроустановок. Електрообладнання спеціальних установок); 4.31 Кабельні вводи в будинок слід виконувати в системах кабельних трубопроводів завглибшки не менше ніж 0,5 м і не більше ніж 2 м від поверхні землі. При цьому в одну трубу слід затягувати один силовий кабель. Прокладання системи кабельних трубопроводів треба виконувати з нахилом у бік вулиці. Труби для вводів кабелів рекомендується закладати безпосередньо до приміщення, де розташовані ВП, ВРП, ГРЩ. Кінці труб, а також самі труби при прокладанні через стіну повинні бути старанно ущільнені для запобігання можливості проникнення в приміщення вологи і газу.

4.40 У сходових клітках дозволяється розміщувати тільки мережі освітлення цих кліток і коридорів. Відкрите прокладання кабелів по сходових клітках не допускається, за винятком кабелів мережі їх освітлення. Ці кабелі до висоти 2 м від підлоги повинні мати захист від механічних пошкоджень. 4.47 Забороняється прокладання від поверхового щитка в одній трубі, загальному коробі або каналі та інших конструкціях групових мереж, що живлять різні квартири. 4.50 У місцях проходу кабелів і проводів та систем шинопроводів крізь стіни, перегородки, міжповерхові перекриття необхідно забезпечити можливість заміни проводки. Для цього прохід повинен виконуватись у трубі чи коробі або в будівельних конструкціях повинні передбачатись отвори. Порожнини в місцях проходу, а також між кабелями, проводами і трубопроводом або коробом слід ущільнювати негорючими вогнезахисними матеріалами (або засобами, що легко виймаються), які забезпечують необхідну межу вогнестійкості елементів будівельної конструкції. Монтаж електропроводки не повинен зменшувати експлуатаційних якостей будівельних конструкцій і пожежної безпеки. Жодна електропроводка не повинна проходити крізь несучі елементи конструкцій будівлі, якщо цілісність цих несучих елементів конструкції будівлі не може бути забезпечена після монтажу електропроводки.

Межу вогнестійкості елементів будівельних конструкцій разом із системою проводки, ущільненої засобами вогнезахисту, визначають згідно з ДСТУ Б В.1.1-8. Під час монтажу місця проходу систем проводки крізь будівельні конструкції повинні бути тимчасово ущільнені вогнезахисним матеріалом. Після заміни елементів системи проводки ущільнення повинно бути поновлене якомога скоріше. У разі застосування пристроїв кріплення системи проводки, які забезпечують механічну міцність ущільнення кабельних проходок в умовах вогневої дії, відстань між ущільненням та кріпильним пристроєм з боку вогневої дії не повинна перевищувати 750 мм. (Згідно з пунктів проектування електрообладнання об'єктів цивільного призначення) підрозділу 4 Внутрішні електричні мережі, ДБН В.2.5-23:2010 ).

Юрий ПОТУПЧИК,
специально для рубрики
Новости Кривого Рога
сайта Весь Кривой Рог

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!