Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Головний інженер АТ «Криворіжгаз» Костянтин Жих: «Якщо вживаєте заходів з енергозбереження і використання природного газу зменшується, то з наступного року будете платити менше за доставку цього енергоносія»

081020 24 min

Не дуже помітно завершився перший газовий рік, який тривав з початку жовтня минулого року до кінця вересня поточного. Впродовж цього періоду ми, як споживачі, вперше платили за розподіл природного газу – нову для нас послугу, що окремим рядком була в щомісячних платіжках.

- Це не нова послуга, - уточнює головний інженер АТ «Криворіжгаз» Костянтин Жих. – Вона надавалась і компенсувалась й раніше, тільки оплачувалась разом з вартістю використаного обсягу природного газу, будучи складовою кожного газового кубометра. І лише з початку минулого року у зв’язку з реформуванням ринку природного газу в Україні за європейськими стандартами, цю плату винесено в окремий платіж як окрему послугу для кожного користувача газу. Вона має оплачуватись рівними частинами впродовж усього року.

До слова кажучи, систему нарахування плати за розподіл газу саме рівними частинами протягом року теж було створено заради споживачів. Адже це дозволяє їм зменшити фінансове навантаження на свій сімейний бюджет в осінньо-зимовий період. Зазначу, що з 1 січня 2020 року вартість послуги розподілу газу визначається для кожного споживача у простий та прозорий спосіб. Ціна послуги залежить лише від обсягу споживання кожного окремого домогосподарства, і її легко можна розрахувати самостійно. Для цього споживач має подивитись свій обсяг споживання газу у попередньому газовому році та помножити його на тариф, встановлений для газорозподільної компанії, якою для городян та мешканці прилеглих районів визначено АТ «Криворіжгаз». Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів – це і буде розмір щомісячної плати за доставку газу.

Також нова тарифна модель є гнучкою до динаміки споживання газу кожним учасником ринку. Якщо вживаєте заходів з енергозбереження і використання природного газу зменшується, то з наступного року будете платити менше за доставку цього енергоносія. Нагадаю, що 30 вересня завершився черговий газовий рік й, виходячи з обсягів річного споживання, кожен клієнт у січні нового, 2021 року отримає оновлену платіжку.

- За яким тарифом оплачується розподіл природного газу?

- Цей тариф встановлюється окремо для кожної газорозподільної компанії, виходячи з місцевих умов надання послуги. Для АТ «Криворіжгаз» з 1 липня поточного року тариф на розподіл природного газу становить 45,6 копійки за 1 м³ на місяць. І це, підкреслю особливо, окремий і сталий платіж, що вноситься споживачем незалежно від поточних обсягів споживання природного газу. Але він також змінюється у залежності від минулих використаних обсягів, й за ними, як вже зазначалося, розраховується на подальше.

Причому оплачувати розподіл природного газу можна у будь-який зручний для клієнта спосіб – хоч через банківські установи, хоч он-лайн, хоч будь-яким іншим прийнятним варіантом. Приміром, дуже зручно платити за розподіл з допомогою онлайн-сервісів 104.ua, також один із найпопулярніших серед споживачів газу – це Вайбер-бот 7104. З його допомогою можна передавати показники лічильників газу й переглядати їх історію, перевіряти нарахування та архів cплат, завантажувати квитанції та сплачувати за газ й розподіл газу тощо. Сплачувати за доставку газу необхідно до 20 числа поточного місяця.

- І як люди - платять?

- Чесно кажучи, їхні платежі, а точніше – неплатежі та накопичена через це заборгованість викликають у нас серйозне занепокоєння. Адже ми підходимо до нового опалювального сезону і наближення цього відповідального періоду викликає більш ніж обґрунтовану тривогу.

У зв’язку з пандемією коронавірусу Україна з березня живе і працює у режимі надзвичайної ситуації. Прагнучи захистити соціально вразливі верстви населення на час карантину, Верховна Рада України увалила закон, яким забороняє здійснювати відключення від газопостачання побутових споживачів, нараховувати їм штрафи або пені за несвоєчасну оплату спожитих житлово-комунальних послуг. Наслідком цього державного рішення стала глибока криза неплатежів у газовій сфері, яка наростає та вкрай згубно впливає на можливості газорозподільних підприємств підготувати мережі й обладнання до холодного періоду.

- Отже, у вас обмежений вплив на боржників?

- Нині не застосовуються санкції за прострочення оплати за послугу розподілу газу, однак під час карантину немає мораторію на стягнення боргів у судовому порядку. В умовах, що склалися, підприємство вимушено вдається до крайніх заходів й проти деяких боржникам, котрі загалом вже накопичили більше 600 тисячі гривень неплатежів, Криворіжгаз був змушений подавати судові претензії. Наразі їх уже налічується кількадесят, і у разі відсутності позитивної динаміки щодо своєчасної і повної оплати за розподіл газу ми відчутно збільшимо кількість судових подань проти неплатників.

На жаль, активно нарощують борги й отримувачі субсидій. Ми передаємо районним управлінням праці та соціального захисту населення списки споживачів, у яких існує заборгованість строком більше трьох місяців. У разі неоплати цих боргів житлова субсидія на опалювальний період не призначатиметься, як це і визначено чинним законодавством.

Натомість АТ «Криворіжгаз» щиро дякує всім, хто платить своєчасно, та особливо – клієнтам, які вже заплатили за розподіл до кінця року. Таким чином вони зменшили своє фінансове навантаження у наступному опалювальному періоді, а для нас забезпечили стабільні надходження за тарифом. Хочеться ще раз звернутись до усіх споживачів газу і закликати їх у цей непростий для всієї країни час дотримуватись платіжної дисципліни. Ваша своєчасна оплата послуг з розподілу газу - це, насамперед, кошти для вашої безпеки та комфорту під час холодів.

- То, може, споживачі просто не знають для чого саме використовується плата за розподіл газу, і як вона впливає на безпеку і затишок осель?

- Сплачуючи за розподіл газу, клієнт, за великим рахунком, інвестує у свій власний комфорт. Адже плата за розподіл – це не «гроші за труби», як у нас часто думають, це - життєво необхідні кошти для утримання газового обладнання й мереж, їх осучаснення, виконання капітальних реконструкцій та поточних ремонтів для підтримки належного тиску газу, аби газ був доставлений до кожного споживача.

Послуга розподілу газу, яку ми надаємо, полягає насамперед у тому, що кожен клієнт на своєму газовому устаткуванні має належний тиск газу для безперебійного функціонування усіх його приладів. Суттєва частина плати за розподіл газу також спрямовується на роботу аварійно-диспетчерської служби 104, яка в режимі 24 години на добу 7 днів на тиждень захищає здоров’я, життя та безпеку всіх користувачів газу.

Співробітники цієї оперативної служби без перерв, вихідних і свят реагують у середньому на півсотні викликів щодня, виїжджають у найвіддаленіші куточки нашого міста або прилеглих до нього селищ, щоб допомогти споживачам газу та вберегти їх життя і здоров’я від аварійних загроз. Наступна важлива складова плати за розподіл газу створює можливість надавати клієнтам послуги зі встановлення лічильників газу, їх ремонту та заміни, фахово та швидко обслуговувати газові установки та прилади на газогонах, а також пропонувати вигоди через сучасні контакт-центри та зручні онлайн-сервіси.

Примітно, що за даними дослідження Центру Разумкова, проведеного минулого місяця, менше одного відсотка з числа українців у житті стикались із перериванням газопостачання, а близько 3 відсотків мали такі випадки час від часу. Таким чином можна зробити беззаперечний висновок, що розподіл природного газу залишається найстабільнішою серед усіх інших житлово-комунальних послуг.

Отже, коли ми говоримо «плата за доставку», то насправді йдеться про підтримку безперебійного газопостачання для всіх споживачів, у якому задіяний весь комплекс мереж та регулюючого устаткування.

А наразі у Кривому Розі обслуговується майже три тисячі кілометрів розподільних газопроводів, через які газ доставляється майже трьомстам тисячам клієнтам. Тому заради безпеки і затишку осель криворіжців давайте докладемо спільних зусиль, аби ми мали змогу виконувати свою роботу, а городяни ніколи не стикались з проблемою безпечного газопостачання.

081020 23 min

ДАЙДЖЕСТ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!