Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Як повідомляє коаліція ДТКР, родовжується підготовка до будівництва нового відвалу «Степовий-2» на території екомережі Дніпропетровської області, впритул до об’єктів загальноєвропейської Смарагдової мережі. Експлуатувати його буде «АрселорМіттал Кривий Ріг»

050820 9 min

Підприємство уже встигло зняти родючий шар ґрунту. На цих територіях під Кривим Рогом знаходилися рослини, які занесені до Червоної книги України.

«Степовий-2» – майбутній відвал «АрселорМіттал Кривий Ріг», розташований в районі колишнього військового полігону на півдні Кривого Рогу між селищами Рудничне, Степове та Зелений Гай.

Схему розташування відвалу підприємство надало у обґрунтовуючих документах для отримання Дозволу на викиди та в Звіті з ОВД. Новий об’єкт планують зводити у Балці Зеленій.

Вона є частиною екомережі Дніпропетровської області, відповідно до рішення облради №176-8/VII від 24.03.2017.

«АМКР» також не приховує у офіційних документах, що зона впливу відвалу буде поширюватися й на об’єкти Смарагдової мережі, а саме долину річки Інгулець.

Бернський комітет вніс її до складу Європейської екологічної мережі на своєму засіданні у грудні 2019 року.

Це все стає зрозумілим після її порівняння з картою Держгеокадастру, де нанесені об’єкти Смарагдової мережі, та картою екомережі Дніпропетровської області, ваажають екологи ДТКР.

До всього, підприємство ігнорує майбутній вплив відвалу та пиління на мікрорайони Кривого Рогу «Макулан» та «Всебратське». Не зважаючи на неодноразові зауваження громадськості міста на цей факт, у всіх документах для отримання погоджень в державних органах «АМКР» не враховує його.

Фахівці Досить труїти Кривий Ріг звертали на це увагу в зауваженнях до Звіту з оцінки впливу на довкілля. Зараз включили у зауваження до обґрунтовуючих документів для отримання Дозволу на викиди окремо для цього відвалу АМКР.

Землі колишнього військового полігону, на яких частково будують новий відвал, знаходилися у власності Міноборони. Вони є об’єктом кримінального розслідування №42017000000004252 Генеральної прокуратури України ч. 2 ст. 364 КК України за фактом зловживання своїм службовим становищем службовими особами Міністерства оборони України, які здійснили незаконне відчуження земель оборони площею 285 га.

«АрселорМіттал» вже отримав позитивний висновок з Оцінки впливу на довкілля у 2019 році. Зараз підприємство на етапі отримання дозволу на викиди для відвалу «Степовий-2».

Процедура передбачає надання зауважень від громадськості.

Фахівці Досить труїти Кривий Ріг вже відправили документ до Департаменту екології ДніпрОДА.

В мікрорайонах Макулану та Всебратського жителі збирають підписи під колективними зверненнями із своїми зауваженнями та мають намір також надати їх до державних органів.

Підготував до публікації
Інокентій РЕЙДЕР,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!