1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Вкотре звертаємо увагу всіх мешканців Кривого Рогу, що ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин

120720 1 min

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною. Випадки ботулізму щорічно реєструються практично по всій Україні, в т. ч. у Дніпропетровській області та нашому місті.

Протягом 2019 року в Україні від ботулізму постраждало 123 людини (120 дорослих та 3 дитини), 5 померло. У Дніпропетровській області постраждало – 10 осіб (всі дорослі), 1 людина померла.

У м. Кривому Розі захворіло 2 особи.

З початку 2020 року в Україні зареєстровано 13 випадків ботулізму, захворіло 15 людей, з них: 14 дорослих та 1 дитина віком 9 років. У Дніпропетровській області – захворіло 2 дорослі людини.

Слід зазначити, що підйом захворюваності на ботулізм спостерігається у весняно – літній період.

Більшість харчової продукції, що стала причиною захворювання була виготовлена в домашніх умовах (в Україні – 87 %, у Дніпропетровській області та м. Кривому Розі - близько – 90%).

Провівши аналіз, питома вага продуктів в структурі зараження по Дніпропетровській області та м. Кривому Розі наступна:

• Найбільшою гострою проблемою є «рибний ботулізм», у зв'язку з поширенням домашнього приготування в'яленої, копченої та солоної риби – 63% (в Україні 50%), особливо в літній період.
• М'ясні продукти (кров'яна ковбаса та тушковане м'ясо в герметично закупорених банках) – 21%, (в Україні - 42%).
• Рослинні продукти в герметично закупорених банках (гриби, овочі) – 5%, (в Україні – 4 %).
• Невідомого походження – 11%, (в Україні – 4%).

Попередження захворювань на ботулізм

Збудник ботулізму існує у 2-х формах – вегетативній та споровій. Вегетативна форма продукує екзотоксин, який гине під час кип'ятіння за 10-15 хвилин; пригнічує розмноження – вміст солі більше 15% та вміст цукру більше 50%. Спорова форма, яка формується за несприятливих умов існування для вегетативної форми, виключно стійка до впливу фізичних та хімічних чинників, у висушеному грунті зберігає життєдіяльність десятками років, на неї не впливає дія прямого сонячного світла, добре переносить низькі температури, заморожування; знищити можливо лише автоклавуванням під впливом високого тиску та при температурі +120 град.С.

Резервуар інфекції – грунт, пісок, річковий мул. Носіями збудника ботулізму можуть бути: свійські тварини (свині, мала рогата худоба); птахи; риба; молюски.

З грунту, забрудненої води спори проникають на плодоовочеві, м'ясні, рибні, та інші харчові продукти, а також корма для тварин. Забруднення спорами овочів починається з грунту на місцях їх вирощування. Інфікуванню м'ясних та рибних продуктів, сприяють: забруднені корма і водойми; не дотримання умов забою і лову риби; порушення правил оброблення туш; використання забрудненої води та інше.

Збудник ботулізму розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) при неякісній обробці та приготуванні м'ясних, рибних консервів, консервованих грибів, овочів, солоної та в'яленої риби, ковбаси та м'ясних копченостей, інших продуктів, особливо в домашніх умовах. Необхідно виділити ще одну особливість збудника ботулізму – це властивість його накопичення локально (ізольовано від всієї, наприклад тушки риби, зокрема: лише біля голови, в черевній порожнині).

Тривалість латентного періоду отруєння значно коливається: від 2-4 годин до 2-4 діб і більше. У переважній більшості випадків він становить 12-24 години.

Ботулотоксин вражає нервову систему, м’язову систему очей, кишечника, органів дихання, гортані та глотки, що призводить до втрати гостроти зору, подвоєння предметів, відчуття туману та «сітки» перед очима, осиплості голосу, утруднення ковтання, параліч скелетних і межребрових м'язів, діафрагми, парез кишок, можливий параліч дихання та смерть.

Пам’ятайте!!!

Лікування ботулізму – лише в умовах стаціонару, де єдиним специфічним методом лікування є введення протиботулінічної сироватки. Необхідно пам’ятати про це та при наявності симптомів отруєння негайно викликати «швидку допомогу».

Деякий час, нажаль, в Україні відмічалась недостатність препаратів для специфічного лікування ботулізму. Але у червні 2019 року МОЗ України закупило гептавалентний ботулінійний антитоксин (типу А, В,С, D, E, F, G), Канадського виробництва, залишки якого перейшли і на 2020 рік. Всі постраждалі у поточному році мали можливість отримати протиботулінічну сироватку.

З метою попередження захворювань на ботулізм, надаємо наступні рекомендації:

• не виготовляти солону, в'ялену та копчену рибу, копчені м'ясопродукти в домашніх умовах;

• не консервувати в герметично закупорених банках м'ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;

• не консервувати гриби, овочі та фрукти при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов'язково в тарі, відкритій для доступу кисню;

• не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі м'ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в'ялену та копчену, копчені м'ясопродукти, виготовлені в домашніх умовах;

• не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

Завідувач відділення організації
санітарно-гігієнічних досліджень
ВСП «Криворізький міський ВЛД ДУ «ДОЛЦ МОЗУ»
О.П. Ніколенко
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Добавить комментарий