Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Звертаю увагу, що ботулізм - це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин. Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною, в тому числі і в Кривому Розі

211119 8 min

За період з 2013 по 2019рр. в Україні зареєстровано понад 600 випадків ботулізму, постраждало близько 700 осіб, летальність була в межах 3,4-10,1%.
Щорічно захворювання на ботулізм реєструються у Дніпропетровській області, не винятком є і м. Кривий Ріг. Станом на 20 листопада 2019 року в області зареєстровано 8 випадків захворювань на ботулізм, у м. Кривому Розі - 2 випадки.
Останній випадок зареєстровано 18.11.19р., пов'язаний із споживанням риби в´яленої, виготовленої в домашніх умовах. Постраждалий знаходиться в тяжкому стані.

Питома вага продуктів в структурі зараження наступна:
1. найбільшою гострою проблемою для нашого міста є «рибний ботулізм», у зв’язку з поширенням домашнього приготування в´яленої та копченої риби – 63% (в Україні – 50%).
2. м´ясні продукти (кров´яна ковбаса та тушковане м'ясо в герметично закупорених банках) – 21% (в Україні – 42%).
3. Рослинні продукти в герметично закупорених банках (гриби, овочі) – 5% (в Україні – 4%).
4. Невідомого походження – 11% (в Україні – 4%).

Основними ознаками захворювання є: двоїння в очах, послаблення ясності зору (відчуття туману, сітки перед очима), загальна слабкість. Потім може настати втрата голосу, параліч повік, мимовільний рух очних яблук, напруга жувальних м´язів, параліч м´якого піднебіння, порушення ковтання. Всі ці ознаки є результатом отруєння мозку. Без своєчасно розпочатого лікування може наступити смерть від розладу дихання. Єдиним специфічним методом лікування ботулізму є введення спеціальної сироватки (антитоксин).
З кожним роком кількість випадків ботулізму збільшується. Реєструються випадки не тільки побутового характеру, а і пов'язані з харчовою продукцією, придбаною в торговій мережі (зокрема в'яленої риби).
З метою зниження ризику виникнення ботулізму серед споживачів харчової продукції з високим ризиком вмісту ботулотоксину, підприємства харчової промисловості, які виготовляють або в широкому асортименті реалізують продукцію через торговельну мережу, мають можливість досліджувати проби харчових продуктів, (м’ясо законсервоване та оброблене, риба консервована, оброблена та необроблена) в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України, яка акредитована в ISO 17025:2017.

Мешканцям м. Кривого Рогу надаємо наступні рекомендації:
- не виготовляти солону, в´ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти в домашніх умовах;
- не консервувати в герметично закупорених банках м'ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
- не консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких не можливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
- не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі м´ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорених в банки, а також рибу солону, в´ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, виготовлених в домашніх умовах;
- не купувати консерви у бомбажних банках та з наявністю плісняви.

Лікар з гігієни харчування відділення
організації санітарно-гігієнічних досліджень
ВСП «Криворізький міський ВЛД ДУ
«Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»
В. В. Поросла

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!