Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Як повідомляє депутат міськради Кривого Рогу Юрій МИЛОБОГ, ЗМІ сповнені інформації про те, що скоро при споживанні комунальних послуг, окрім вартості самої послуги, доведеться сплачувати абонплату

071019 9 min

Люди стурбовані цим, і часто піднімають це питання на депутатському прийомі громадян з особистих питань. Як начебто зараз, коли тариф на те ж тепло не розділений на окремі складові, в нього не закладені витрати на абонентське обслуговування.

Але. Новий Закон України «Про житлово-комунальні послуги», який у повному обсязі вступив у дію 1 травня цього року, дає співвласникам багатоквартирних будинків рік, щоб вони ухвалили рішення про модель організації договірних взаємовідносин з виконавцями кожної з комунальних послуг окремо (крім електропостачання та газопостачання, споживання яких згідно з законом є тільки індивідуальним).
Про які моделі договірних відносин ідеться? Це можуть бути індивідуальні договори, колективний договір і договір з колективним споживачем (ОСББ).

Причому визначитись слід співвласникам всіх будинків, незалежно від того, створено в них чи не створено ОСББ. А виконавці послуг зобов’язані укласти договори про надання послуг у відповідності до вибраної співвласниками моделі договірних відносин.
При цьому співвласники будинків, в яких створені ОСББ, можуть виступати як колективним споживачем - юридичною особою (ОСББ), так і індивідуальними споживачами.

Якщо ж співвласники багатоквартирного будинку не приймуть рішення про вибір моделі організації договірних відносин впродовж відведеного законом терміну, то між виконавцем і кожним співвласником укладаються індивідуальні договори. Так по закону.

От тоді і за саме тепло чи воду, і за обслуговування внутрішньобудинкових мереж, і за абонентське обслуговування доведеться платити виконавцеві послуги.

І реалії такі, що на сьогодні жоден з криворізьких виконавців послуг, з якими можливі різні моделі договірних відносин, а це КП «Кривбасводоканал», ТОВ «Екоспецтранс» та три теплогенеруючі підприємства, не мають затверджених тарифів, у яких, згідно з новим законом, окремо була б виділена абонплата та плата за обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Хоча вже відомі наші криворізькі ОСББ, які готові взяти на себе абонентське обслуговування по сплаті за тепло. Вони оббивають пороги Тепломережі, а у тієї тарифу з виокремленою абонентською платою досі просто нема.

Так що поки що норми закону і криворізькі реалії існують в паралельних світах.

Підготував до публікації
Інокентій РЕЙДЕР,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!