Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Північна податкова інспекція Кривого Рогу знайомить зі змінами в Законодавстві в 2017 році

030117 7

Ухвалено Закон, який реформує оплату праці та посилює відповідальність роботодавців
Верховною Радою ухвалено в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект № 5130).
Його було прийнято з урахуванням пропозицій Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.
Цим законопроектом пропонується, зокрема:
- подовжити на період по 31 грудня 2017 року тимчасовий порядок обмеження виплат пенсій працюючим пенсіонерам, а також зберегти максимальний розмір пенсій на рівні 2016 року — 10740 грн;
із 1 березня 2017 року встановити розмір щомісячної страхової виплати потерпілим, які перебували на обліку у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань до набрання чинності цим Законом, у розмірі не менш ніж розмір мінімальної заробітної плати;
- звільнити від сплати ЄСВ фізичних осіб — підприємців, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами;
установити для платників єдиного податку групи 1 норму, згідно з якою сума ЄСВ не може cтановити менш ніж 0,5 розміру мінімального розміру страхового внеску, а також передбачити участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні громадян України, які працюють за межами України;
- установити обов’язкову сплату ЄСВ для фізичних осіб — підприємців (окрім тих, які обрали спрощену систему оподаткування) й осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, у сумі, що не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, незалежно від отримання доходу (прибутку) у місяці нарахування ЄСВ;
- змінити порядок надання та визначення розміру соціальних й академічних стипендій;
якщо нарахована зарплата працівника, який виконав місячну норму праці, є меншою за законодавчо встановлений розмір мінімальної зарплати, проводитиметься доплата до її рівня, котра виплачуватиметься щомісяця одночасно з виплатою заробітної плати;
- плата за надання адміністративних послуг, розмір адміністративних зборів, сплата судового збору та державного мита прив’язуватиметься до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб у місячному розмірі, установленого законом станом на 1 січня календарного року;
- мінімальна заробітна плата не застосовуватиметься як розрахункова величина для визначення посадових окладів і заробітної плати працівників й інших виплат;
- посилити відповідальності юридичних та фізичних осіб — підприємців у випадку недопущення державного інспектора праці до проведення перевірки.

За 11 місяців поточного року «спрощенцями» сплачено майже 71 млн. грн. єдиного податку
Протягом січня – листопада 2016 року від платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, надійшло 107,3 млн. грн. єдиного податку, що на 27,8 млн. грн. (34,9 відс.) більше, ніж у відповідному періоді 2015 року. При цьому, 66,1 відс. зазначених надходжень становлять надходження від суб’єктів господарювання фізичних осіб - підприємців. Зазначеною категорією платників за 11 місяців поточного року сплачено майже 71 млн. грн. єдиного податку, та, в порівнянні з минулорічними показниками аналогічного періоду, цей показник виріс на 18,3 млн. грн (34,6 відс.).
За словами заступника начальника Криворізької північної ОДПІ Владислава Воінова, збільшення надходжень єдиного податку від «спрощенців» в порівнянні з минулим роком відмічається не тільки в межах районів міста, а й в сільській місцевості. Так, надходження по Криворізькому району за вказаний проміжок часу збільшились на 71,2 відс, а по Софіївському району – на 6,2 відс.
«Перевищення запланованих показників з надходжень до бюджету відбувається завдяки заходам з детінізації, вдосконаленню системи адміністрування податків, створенню сприятливих умов ведення бізнесу, впровадженню електронних послуг і сервісів ДФС», – відзначив заступник начальника Криворізької північної ОДПІ Владислав Воінов.

Коли розрахунок №1ДФ подано та не відображено соціальну пільгу по працівнику
Для того, щоб провести коригування щодо працівника, необхідно відобразити правильні показники та подати уточнюючий податковий розрахунок (форма №1ДФ).
Для проведення коригування необхідно виключити рядок, в якому було допущену помилку. Для виключення одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації потрібно повторити всі графи такого рядка і у графі 9 зазначити «1» - на виключення рядка.
Після чого для введення нового рядка з відображенням у графі 8 ознаки податкової соціальної пільги потрібно повністю заповнити всі його графи і у графі 9 зазначити «0» - на введення рядка.
При цьому, якщо суми нарахованого (виплаченого) доходу (графи 3а і 3) та нарахованого (перерахованого) податку (графи 4а і 4) не змінюються стосовно даного працівника, то в такому разі штрафні (фінансові) санкції до підприємства не застосовуються.

Оновлено форми Звіту з ЄСВ та ТТН на переміщення спирту в Єдиному вікні подання електронної звітності
На сайті ДФС з’явилося доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.25.5.0 (далі — Система).
Додано нові версії документів (на виконання наказу Мінфіну від 07.09.2016 р. № 813):
- F/J3000411 — Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (Додаток 4);
- F3000511 — Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (Додаток 5) (Фізичні особи — підприємці);
- F3000611 — Звіт про суми добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті, та суми доплати до органів доходів і зборів (Додаток 6);
- F/J3000711 — Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (Додаток 7);
Скориговано форми:
- F/J1204101 — Товарно-транспорта накладна на переміщення спирту етилового;
- F/J1204201 — Товарно-транспорта накладна на переміщення алкогольних напоїв.

Чи включаються до бази оподаткування «роздрібним» акцизом суми розрахунку, помилково проведені через РРО
Базою обкладення акцизним податком із реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі алкогольних напоїв (тютюнових виробів) є вартість таких підакцизних товарів (із ПДВ та без урахування «роздрібного» акцизу) без урахування помилково проведених через РРО сум розрахунку.
Водночас контролери нагадали: згідно з п. 7 р. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547 (далі — Порядок № 547), скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку здійснюється шляхом реєстрації від’ємної суми.
У разі якщо алгоритм роботи РРО не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків:
• дозволяється реєструвати видачу коштів (скасування помилкової суми) за допомогою операції «службова видача»;
• забороняється реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «сторно».
Окрім того, відповідно до п. 8 р. ІІІ Порядку № 547, під час скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку складається акт, у якому вказуються дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа. Акти про скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку передаються до бухгалтерії суб’єкта господарювання та зберігаються протягом 3-х років.

Чи загрожує штраф платнику, який не сплатив суму задекларованого акцизу, а згодом подав уточнюючу декларацію, котра зменшує раніше нараховане зобов’язання?
Якщо податкове зобов’язання з акцизного податку, самостійно визначене платником у податковій декларації, не сплачено протягом строків, визначених ПКУ, а погашення податкового боргу відбулося внаслідок подання уточнюючої декларації зі зменшенням суми раніше нарахованого зобов’язання, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу, передбаченого в п. 126.1 ПКУ, з урахування загального строку затримки сплати суми податкового боргу.
Окрім того, після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, на суму податкового боргу нараховується пеня відповідно до норм ст. 129 ПКУ.

Помилково вказана дата в ПН не дає права на податковий кредит
ДФС України листом від 14.11.2016 р. № 24490/6/99-99-15-03-02-15 роз’яснила, що у разі здійснення платником ПДВ — постачальником (продавцем) товарів/послуг операції з постачання товарів/послуг податкова накладна, складена іншою датою ніж дата виникнення вищевказаних подій за такою операцією, є помилково складеною податковою накладною.
Податкова накладна, складена з помилковою датою, не дає можливості ідентифікувати період здійснення операції з постачання товарів/послуг, а тому платник ПДВ — покупець товарів/послуг не має права на включення до складу податкового кредиту суми ПДВ, зазначеної у такій податковій накладній.

Не забуваймо дотримуватися касової дисципліни!
За матеріалами офіційного порталу ДФС України повідомляємо, що оскільки останнім часом почастішали випадки порушення дотримання касової дисципліни щодо своєчасності оприбуткування виручки, відповідно до п. 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Нацбанку України від 15.12.2004 р. № 637, уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.
У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням розрахункової книжки (далі — РК) оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК). Тобто щоденно суб’єкт господарювання повинен оприбутковувати у КОРО виручку на підставі фіскальних звітних чеків РРО (Z-звітів).
Зауважено, що за несвоєчасне (через день і більше) оприбуткування передбачено штрафну санкцію у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої та/або несвоєчасно оприбуткованої суми коштів згідно зі ст. 1 Указу Президента України від 12.06.95 р. № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки»

Генерація ключів працівників за довіреністю не дозволяється
Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28.10.2004 №1452, працівники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності (далі – Працівники) особисто генерують ключі електронного цифрового підпису безпосередньо в установі або в акредитованих центрах сертифікації ключів. У разі, коли генерація особистого та відкритого ключів здійснена підписувачем безпосередньо в установі, засвідчення чинності відкритого ключа може бути здійснено лише в одному акредитованому центрі сертифікації ключів.
Генерація ключів Працівників за довіреністю не дозволяється.
Звертаємо увагу, що Працівник для виконання своїх посадових обов’язків не може використовувати одночасно кілька чинних посилених сертифікатів відкритого ключа. Зазначене обмеження не стосується електронної печатки.

У формі №1ДФ помилка в кількості працюючих: дії платника
Порядком заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну України від 13.01.2015 р. № 4, передбачено коригування строків звітності, які безпосередньо впливають на доходи та/або податок конкретної фізичної особи (найманого працівника). Показник щодо кількості працюючих носить суто інформативний характер по відповідному підприємству.
Отож, в такому разі уточнюючий податковий розрахунок (форма № 1ДФ) не подається.
Крім того, штрафні (фінансові) санкції у цьому випадку до підприємства не застосовуються.

Яка застосовується відповідальність у разі самостійного виправлення помилки під час нарахування та перерахування ПДФО до бюджету?
Повідомляємо, що в разі самостійного виправлення помилки, яке призвело до збільшення податкового зобов’язання з ПДФО, до податкового агента застосовується відповідальність згідно зі ст. 129 ПКУ, тобто нараховується пеня.
Пеня, визначена пп. 129.1.2 ПКУ, нараховується із розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на день заниження (п. 129.4 ПКУ).
При цьому в разі самостійного виправлення помилки, що призвело до зменшення податкового зобов’язання, — відповідальність не застосовується.

На Дніпропетровщині викрито фіктивний продаж сільськогосподарських рослин, який коштував бюджету понад 60 млн. гривень
Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Дніпропетровській області викрито сумнівні операції, проведені у 2015 році та задекларовані трьома сільськогосподарськими підприємствами області. Підприємства були зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування.
За даними податкової звітності зазначені підприємства є виробниками певної сільськогосподарської продукції, однак, як з’ясувалося, реалізувалася рослина, яка була відсутня в номенклатурі товарів. Такі дії можуть свідчити про порушення вимог Податкового кодексу під час складання податкових документів.
Крім того, за даними ГУ статистики у Дніпропетровській області у переліку суб’єктів господарчої діяльності, які займалися вирощуванням посадкового матеріалу протягом 2015 року, зазначені підприємства відсутні.
Під час дослідження також було встановлено відсутність на вказаних підприємствах достатніх трудових та матеріальних ресурсів для вирощування задекларованих обсягів реалізованої продукції.
Можлива суми нанесених державі збитків складає понад 60 млн. гривень.
За даними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.
Здійснюється кримінальне провадження.

До витрат підприємства включаються товари та послуги надані учасникам АТО
Державна фіскальна служба України у листі від 09.12.2016 №39245/7/99-99-15-02-01-17 надала роз’яснення щодо відображення вартості товарів для потреб забезпечення проведення АТО у складі витрат.
Зокрема, Постановою КМУ від 26 жовтня 2016 року № 758 затверджено перелік товарів, виконаних робіт, наданих послуг за кодами згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010, вартість яких, на період проведення антитерористичної операції, включається до інших витрат звичайної діяльності чи на вартість яких не проводиться коригування фінансового результату до оподаткування.
До зазначеного переліку входять:
- спеціальні засоби індивідуального захисту;
- лікарські засоби;
- засоби особистої гігієни;
- продукти харчування;
-технічні засоби спостереження, які добровільно передані Збройним Силам, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, що утримуються за рахунок коштів держбюджету.
Постанова набрала чинності з 2 листопада 2016 року.

З початку року внутрішня безпека ГУ ДФС у Дніпропетровській області провела 167 службових розслідувань та перевірок
Протягом січня - листопада 2016 року управлінням внутрішньої безпеки Головного управлінням ДФС у Дніпропетровській області проведено 167 службових розслідувань та перевірок.
Як зазначив начальник УВБ ГУ ДФС у Дніпропетровській області Андрій Ткаченко: «За матеріалами управління 16-ти працівникам фіскальної служби оголошено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення; винесено 50 подань керівникам територіальних підрозділів ГУ ДФС області для вжиття заходів реагування щодо усунення недоліків та притягнення винних осіб до відповідальності; до дисциплінарної відповідальності притягнуто 29 працівників служби».
З метою недопущення на вакантні та керівні посади в органах ДФС осіб, що своїми діями або вчинками можуть дискредитувати імідж служби, у поточному року проведено перевірки 133 кандидатів на працевлаштування. За підсумками перевірок 7 претендентам відмовлено у прийомі на службу.

Криворізька північна податкова інспекція,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!