Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Органи місцевого самоврядування Кривого Рогу продовжують втілювати в життя зобов’язання, які взяла на себе муніципальна влада після підписання «Угоди Мерів». 16 червня в приміщенні міськвиконкому відбулось засідання робочої групи з питань виконання Плану дій сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) міста до 2020 року

200616 17

200616 18

У заході взяли участь консультанти-розробники ПДСЕР – представники ТОВ «Арніка-Центр» та регіонального навчального центру «Айтікон», очільники комунальних, державних і приватних підприємств, місцевий координатор Громадянської мережі ОПОРА, представники виконкомів районних у місті рад, керівники профільних управлінь виконкому міської ради.
Модератор зустрічі, заступник міського голови Андрій Анатолійович Полтавець на початку зустрічі наголосив, що розвиток енергоменджменту є однією з вимог сьогодення. А завдяки приєднанню міста до загальної європейської ініціативи «Угода Мерів» Кривий Ріг отримав унікальну нагоду трансформувати всю енергетику та комунальне господарство.
Нагадаємо, що першим кроком для досягнення мети «Угоди Мерів», а саме для підвищення енергоефективності і зменшення викидів СО2, є розробка Плану дій сталого енергетичного розвитку. Кривий Ріг підготував ПДСЕР одним із перших серед підписантів в Україні.
Єврокомісія прийняла розроблений План дій з деякими зауваженнями та пропозиціями щодо його вдосконалення. В Рамках Меморандуму між виконкомом міської ради та Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» було розпочато підготовку нового Плану з урахуванням вимог Єврокомісії. Консультантами цієї розробки стали ТОВ «Арніка-Центр» та регіональний навчальний центр «Айтікон».
Заступник керівника Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Дмитро Ємельяненко, акцентуючи увагу на практичності Плану дій, зазначив: «Розробка ПДСЕР – це інструмент для впровадження конкретних проектів. Це мають бути реальні заходи, які будуть втілені в життя. Відповідно найбільш цікаво, щоб у новому Плані були фактичні проекти, якими місто зможе займатися, використовуючи як власні бюджетні кошти, так і залучаючи фінанси міжнародних інвесторів».
Під час наради експерти компаній-розробників презентували присутнім оновлений ПДСЕР. Вони виділили низку заходів для підвищення енергоефективності, які стосуються теплозабезпечення, побутових відходів, модернізації будівель бюджетних сфер тощо. З урахуванням побажань Єврокомісії, фахівці сформулювали наступні цілі до 2025 року:
- знизити викиди парникових газів на 32%,
- зменшити споживання енергетичних ресурсів на 28,6%.
Після жвавого обговорення запропонованих заходів, Андрій Анатолійович доручив всім профільним відділам та організаціям детально розглянути проект документу та під час наступної зустрічі озвучити конкретні пропозиції щодо його змісту.
Коментуючи захід, заступник міського голови зазначив: «Сьогодні відбулась важлива подія для нашого міста. Наші партнери презентували проект Плану дій сталого енергетичного розвитку. Відтепер маємо нагоду його повністю опрацювати, висловити свої пропозиції та зауваження, надати для вивчення всім профільним спеціалістам, щоб у підсумку зважити реальні можливості нашого міста і все ж таки завершити роботу над створенням ПДСЕР».
Представники Громадянської мережі ОПОРА спільно з відділом з питань енергоменджменту та впровадження енергозберігаючих технологій виконкому міської ради домовились ініціювати та провести громадські обговорення з приводу оновленого Плану дій сталого енергетичного розвитку Кривого Рогу після закінчення його розробки.

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Вадим Головченко
тел.: 067-850-65-92

Анастасія РОМАЗОВА,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!