Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Жителі криворізьких багатоповерхівок активізувались в бажанні взяти важелі управління своїм будинком у власні руки. Тому цього тижня мешканці висоток по вулиці Спаська провели останні підготовчі збори щодо створення ОСББ

80616 20

80616 21

80616 22

Щоб упевнитись у правильності вибору форми господарювання спільним житлом, на інформаційну зустріч голова ініціативної групи пані Людмила запросила фахівців з житлово-комунальних та правових питань, представників Громадянської мережі ОПОРА та юриста Дениса Скворцова.
Активісти ОПОРИ акцентували увагу присутніх на тому, що після реєстрації об’єднання кошти для обслуговування будинку акумулюватимуться виключно на рахунку ОСББ. А оскільки ця юридична особа виступає неприбутковою організацією, на відміну від управляючих компаній, це вже дозволить зменшити тариф на експлуатацію будинку. Крім цього, істотно знизити витрати на енергопостачання можна, облаштувавши місця загального користування LED-лампами та датчиками руху.
Представники ОПОРИ також розказали про існуючі муніципальні програми, які дозволять провести капітальний ремонт одного з конструктивних елементів будівлі та співфінансують необхідні енергоефективні проекти. Консультанти нагадали про можливість отримання 40% матеріального відшкодування від уряду під час проведення робіт з термомодернізації будинку.
«Страшилку» про величезні податки на землю та конфіскацію житла через несплату за комунальні послуги розвіяв юрист Денис Скворцов. Він зауважив, що згідно ч. 2 ст. 42 Земельного кодексу України, земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, які перебувають у спільному сумісному користуванні власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом міністрів України. Крім цього, ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України конкретизує правовий статус прибудинкової території як загальної спільної власності всіх власників квартир.
«Станом на 2016 рік плата за землю входить до податку на майно. Відповідно до пп. 1 п. 5 ст. 266 НКУ, законодавець встановив граничні розміри платіжної ставки. На практиці такий податок складає від 80 до 200 грн в рік, як для тих ОСББ, що зареєстрували право власності на прибудинкову територію, так і для тих, які взяли її в безкоштовне користування. Тому, керуючись досвідом, я раджу взяти прибудинкову територію в безкоштовне користування, оскільки процедурно це простіше та немає небезпеки щодо зміни бази оподаткування на майно», – зазначив фахівець.
Наостанок запрошені спеціалісти провели особисті консультації із зацікавленими мешканцями багатоповерхівок. Активісти ОПОРИ роздали присутнім листівки з інформацією про особливості управління будинком, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Вадим Головченко
тел.: 067-850-65-92

Анастасія РОМАЗОВА,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!