Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

CПІЛЬНЕ ЗАСІДАННЯ РАД ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ КРИВБАСУ, ЯКІ УВІЙШЛИ ДО КООРДИНАЦІЙНОЇ РАДИ «КРИВИЙ РІГ - РІДНЕ МІСТО!»

60516 19

60516 20

Відбулося 4.05.2016. Розглянутий комплекс питань щодо підготовки громадського традиційного «Дня єднання поколінь», яке відбудеться 17.05.2016 та присвячене Дню міста. А саме:
1. Підсумки громадських конкурсів-оглядів:
- На кращого роботодавця (замовника-кадрів) для молоді Кривбасу;
- На кращий колективний договір щодо молоді Кривбасу.
2. Про нагородження відзнакою-медаллю «Майбутнє - в єдності поколінь!»,
в пам'ять про 25 видатних криворіжців - Легенд трудового Кривбасу, які відзначились у праці при розбудові гірничо-металургійного комплексу та м. Кривий Ріг за різних часів.
По кожному питанню прийняте шляхом голосування відповідні рішення, які будуть оголошені 17.05.2016 на проведенні «Дня єднання поколінь». Нагородженим будуть вручені відзнаки та дипломи.
Прийняте також звернення до Криворізького міського голови Юрія Вілкула та голови Дніпропетровської ОДА Валентина Резниченка щодо проведення декомунізації в м. Кривий Ріг та змін в топоніміці (додається).

ЗВЕРНЕННЯ
спільного засідання рад громадських організацій Кривбасу, які входять до координаційної ради «Кривий Ріг – Рідне Місто»
4.05.2016
«Щодо декомунізації в місті Кривий Ріг»

Учасники спільного засідання рад громадських організацій Кривбасу, які входять до координаційної ради «Кривий Ріг – рідне місто» з розумінням ставляться до декомунізації в місті Кривий Ріг відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів і заборони пропаганди їх символіки» (закон № 317-VIII) і зміни топоніміки.
Дійсно в місті є назви вулиць, які давно слід перейменувати, так як їх назви не відповідають сучасним реаліям, тягнуть в минуле, не сприяють формуванню у молоді світогляду з врахуванням інтересів незалежної України.
Наприклад, назва вул. XXII партз’їзду, де розташований Криворізький національний університет та інші заклади освіти і культури; вулиці Косіора, Постишева, з іменами яких юридично пов’язують організацію голодомору в Україні в 1932-1933 р.р. тощо.
В той же час, ми не визнаємо легітимність громадських обговорень, які відбулися по районах міста (19-27.04.2016), щодо надання нових назв вулицям, які підлягають перейменуванню. На Порядок організації громадських слухань, передбачений ст. 13 закону «Про місцеве самоврядування», та ст. 13 Статуту територіальної громади Кривого Рогу ніхто не посилався, його процедурами не керувались. І слухання згідно закону не є обов’язковими для районної чи міської громади. Вони суто консультативні.
До того ж, на обговореннях в різних районах «мандрували» ті ж самі групи людей, які тут залишали приміщення, як тільки висували свої пропозиції щодо перейменування вулиць. На подальших обговореннях зали залишались напівпорожніми, голосували без достатньої кількості голосів для прийняття рішень і затвердження протоколів. Багато пропозицій не набрали взагалі більшості голосів присутніх. В обговорені практично не приймали участі трудові колективи підприємств, профспілки, органи місцевої самоорганізації населення. Їх голос не був почутий. Тому вважаємо обговорення майже у всіх районах нікчемними, як такими, що спотворюють дійсне волевиявлення мешканців міста, щодо нових назв вулиць, площ, парків і скверів, і не можуть носити навіть консультативно-дорадчого характеру.
Не ставлячи під сумнів бойові заслуги воїнів, як загиблих, так і живих, перед містом і Вітчизною, до їх героїзації, вважаємо, треба підходити цілеспрямовано і організовано.
В місті усі загиблі воїни системно вшановуються пам’ятними дошками, урочистими захороненнями, а їх сім’ї соціальними та житловими пільгами тощо. Тут організовано зразково.
Але не припустимим вважаємо нав’язування групами осіб, рідними і близькими, героїзації сучасних воїнів - учасників збройних конфліктів, полеглих при захисті територіальної цілісності і державного суверенітету України, при відсутності Положення про критерії героїзації, як загиблих, так і живих учасників, інвалідів і поранених.
Поки нема реєстру подвигів, як полеглих, так і живих воїнів, за які суспільство може їх ставити для прикладу молоді та дітям в процесі військово-патріотичного виховання українських громадян.
Тому стихійні пропозиції рідних, близьких, військових побратимів щодо героїзації полеглих при наявності не менш героїчних вчинків живих воїнів, вважаємо передчасними і як такими, що підлягають ще ретельному вивченню, як державними органами, так і інститутами громадянського суспільства, в тому числі і громадськими організаціям воїнів - учасників збройних конфліктів. Кон’юктура в цьому процесі, як і підкилимні домовленості, повинні бути виключені. До героїзації мають мати доступ і воїни, у яких нема впливових родинних зв’язків, без врахування політичних, статевих, національних, релігійних уподобань і майнових статків. Перед Богом і Вітчизною всі рівні.
Звертаємо увагу, що в іншому законі України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» (п.5 статті 2) передбачається «упорядкування, збереження та спорудження пам’ятників і пам’ятних знаків на вшанування пам’яті учасників та жертв Другої світової війни 1939-1945 років, створення музеїв, меморіальних комплексів, присвячених Другій світовій війні 1939-1945 років».
Вважаємо, що положення цього закону вступають в протиріччя з законом про декомунізацію, так як в Кривбасі багато вулиць, скверів, парків тощо носять імена учасників війни, дітей війни, які увіковічені, як за бойові дії на фронтах, в підпіллі і в тилу, так і за їх трудові героїчні звершення при піднятті міста з руїн та подальшій його розбудові.
Це дає Кривбасу можливість на сьогодні при децентралізації управління ставати локомотивом прогресу на шляху до євроінтеграції, а його надпотужний гірничо-металургійний комплекс - є надійною основою економічної безпеки незалежної України.
Наприклад, по одному закону ми повинні «здирати» меморіальні дошки на честь В.Олейникова, як колишнього видатного партійного керівника міста (1955-1965), фронтовика, який зазнав свавілля з боку керівництва ЦК КПУ (не отримав звання Героя Соціалістичної Праці), Почесного громадянина міста з 1975 року, а по іншому - їх зберігати, як про учасника Другої світової війни (1939-1945 р.р.), кавалера ордена О. Невського та багатьох інших бойових нагород.
Це стосується і Федора Рязанова, директора Криворіжсталі, що евакуював завод в 1941 році на Схід, працював в тілу на фронт, на Перемогу над нацизмом, після війни відбудовував підприємство з руїн (1947-1959), один із перших Героїв Cоціалістичної Праці на Криворіжжі.
Видатною трудовою особистістю для Кривбасу є дитина війні, прирівненний до учасника Другої світової війни (1939-1945 рр), перший Голова Криворізької міської ради першого скликання Григорій Гутовський (1930-1993). Його трудовий внесок в розвиток міста неоціненний. Він є Почесним громадянином Кривого Рогу (2002). Саме він 19 серпня 1991 року на великій нараді в міськомі КПУ всупереч позиції його першого секретаря, ризикуючи перед репресивними органами ще СРСР, дав вказівку органам місцевого самоврядування міста, керівникам підприємств не підтримувати московських заколотників ГК ЧП, керуватись виключно рішеннями ВР та уряду України, а військовим частинам не покидати місць постійної дислокації в разі протестів мешканців міста, не забороняти нікому виступати на радіо, телебаченні і в друкованих ЗМІ. Правда, бажаючі з’явились тільки 22-23 серпня, коли стало відомо, що ГК ЧП безславно провалився.
Місто Кривий Ріг - це місто ударних молодіжних будов. В місті з 61 Героя Соціалістичної Праці - 42 є вихованцями системи профтехосвіти, якими і досі пишається Кривбас. Вони люди героїчних трудових професій і звершень, не були і не є провідниками комуністичної, або націонал-соціалістичної (нацистської) ідеологій тоталітарних режимів. А якщо вони працювали в цей період, то це не їх вина, а їх біда, як і мільйонів громадян України того часу.
Незважаючи на посади вони увійшли в історію міста не за пропаганду символів, а за подвиги і героїчну працю по розбудові міста і його промисловості, створенню робочих місць, житла, соціальної інфраструктури, озеленення та благоустрою в степовій зоні, чим сьогодні славиться Кривий Ріг. В той час тільки за декілька років в місті одночасно було створено 8 будівельних трестів, до яких прибувала молодь з усієї країни, а кількість населення зросла з 480 до 700 тисяч осіб. Це був титанічний труд його керівників по організації життя в місті і на будівельних комплексах, прояв їх високих професійних і ділових якостей і відповідальності. І кожного судити треба по справам конкретним, а не за посаду. Збереження Правди і пам'яті про людей за їх військові та трудові звершення і творіння - є не тільки громадянським обов’язком, а й Богоугодною справою. Сам Бог був Творцем! Прославляння людей за конкретні добрі справи, збереження Правди про них, це концептуальне положення наших організацій.
Багато з них є Почесними громадянами, кращими упорядникам міста, символами професійного і трудового виховання молоді та дітей.
Виходячи з вищевикладеного, звертаємося до Криворізького міського голови Юрія Вілкула і голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентина Резниченка зважити на наші зауваження при прийнятті юридичних рішень щодо зміни топоніміки в місті Кривий Ріг.
Кожне ім’я, яке підлягає декомунізації і кожна пропозиція, щодо нової назви, важлива, але повинна ретельно вивчатись при прийнятті виваженого юридичного і історичного рішення. Кожен повинен отримувати за заслуги індивідуально!
Рішення і звернення підтримані:
Степанюк ДП, Сапіга В.О., Мирошниченко В.М., Засядьвовк Ю.І.,Степаненко О.В., Сидоренко Г.І.,Фоменко Н.П., Філімонов Б.М., Терещук Р.А., Леженко Г.П., Кеуш А.Я., Колесник В.П., Колпаков В.М., Лавриненко В.П., Капустін Є.С., Шулін Ю.М., Неженцев С.В., Саворська Г.С., Гончарук Г.П., Овсянік Г.А., Магарь В.А., Сторожук А.В,, Щербанюк О.С., Рибаченко Н.Р., Півень М.О., Бугай В.А., Тонконог А.Т., Симанько А.М., Федоренко Ю.А., Павлів О.В., Антипенко М.Н., Русакова Р.Д., Єнін О.А., Коляда В.М., Козак М.Х., Панков О.Д.,та інші

Прес-служба координаційної ради «Кривий Ріг-Рідне місто»
для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!