Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Шановні друзі! Раді вам повідомити про те, що лекторій Центру громадських ініціатив Клуб «Коло» (вул.Чкалова, 1б) у Кривому Розі розпочинає свою роботу

130416 22

У субботу, 16 квітня о 13.00, у лекторії Клубу відбудеться творча зустріч з українським письменником та публіцистом Віталієм Квіткою. Тема розмови - «Українська література і Кривий Ріг. Яким є стан справ літературного процесу на Криворіжжі у контексті розвитку української літератури загалом і яким має бути його майбутнє.
Кривий Ріг завжди був багатим на таланти, і у житті криворіжців література завжди посідала почесне місце. З нашим містом пов’язані імена багатьох літераторів – таких, наприклад, як поет-патріот Михайло Пронченко, розстріляний нацистами під час окупації, шістдесятник-дисидент, тонкий лірик Володимир Михайличенко, якого Павло Тичина називав «алмазом Кривбасу», а також чи не найвідоміший український письменник 90-2000-х Олесь Ульяненко, який завжди з теплотою та гумором згадував пригоди свого життя у гуртожитку «коксохіму» на Соцмісті. Цей список можна продовжувати далі.
Змінилася країна, змінився Кривий Ріг, змінилося життя - 21-ше століття. З якими проблемами та викликами стикається сьогодні художня література – в Україні та на Криворіжжі зокрема? Наскільки реальною є загроза втратити навички читати книжки, купувати їх, стежити за літературним процесом, слідкувати за новинками? Яка, врешті, роль самого письменника і хто може претендувати на амбіцію називати себе письменником?
Серед тез дискусії також такі питання:
- Письменник як деміург на перетині реальності та мистецтва (на прикладі Кривого Рогу);
- Громадянська позиція митця як маркер світоглядної цінності, що закладається у твір;
- Як митцеві не потрапити під гніт актуальних питань сьогодення, натомість використовувати енергію актуального у творі, зберегти художню цінність та власну творчу свободу;
- Кривий Ріг як ареал українського літературного життя.
Віталій Квітка – колумніст Сегодня.ua. письменник, публіцист, поет (Школа Вільних Мистецтв). Лауреат літературного альманаху «Вітрила» (1989), лауреат літературної премії видавництва «Смолоскип» «Молоде вино» (1994), лауреат літературного конкурсу ім. Б.-І. Антонича «Привітання життя» (1998), представник України на 38-му Міжнародному конкурсі поезії Poezijos pavasaris (2000) (Литва); лауреат конкурсу «Майстер» щотижневика «2000» та НСЖУ в номінації «Аналітика» (2004); редактор відділу поезії журналу «Країна мрій» (Кривий Ріг-Київ) (1995-1996). Зараз мешкає у м. Олександрія.
Центр громадських ініціатив Клуб «Коло» у Кривому Розі - це платформа для проведення ділових зустрічей, семінарів, лекцій, презентацій, виставок тощо, а також громадська приймальня народних депутатів міжфракційного депутатського об'єднання «Коло», місце для проведення консультацій з питань правозахисту, екології та підприємництва, а також інших напрямків громадського життя Кривого Рогу. Відкриття Центру відбулося 26 березня 2016 року.


Довідки за телефонами:
096-905-13-95, координатор Центру – Юлія Набок,
096-677-49-86, - Олександр Кириченко, модератор зустрічі.

Юлія НАБОК,
спеціально для сайту
Весь Кривий Ріг
фото - "Сегодня"

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!