Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Криворізька південна ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє

703 5

Шановні підприємці!
У зв‘язку зі змінами до Податкового Кодексу України просимо платників, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, нафтопродуктами звернутися до центрів сервісного обслуговування касової техніки для оновлення програмного забезпечення касових апаратів. Вдячні за розуміння.
Криворізька південна ОДПІ

"Гаряча лінія" щодо впровадження СЕАРП у ЦОП Криворізької південної ОДПІ
№ з/п Назва Центру обслуговування платників (ЦОП)
територіального органу Особа відповідальна за надання консультацій платникам щодо роботи системи електронного адміністрування реалізації пального
(СЕАРП) Номер телефону «гарячої» лінії


1 ЦОП
Криворізької південної ОДПІ

Горін Михайло Юрійович,
завідувач сектору контролю за обігом та оподаткуванням підакцізних товарів.
Познякова Ганна Іванівна,
начальник відділу обслуговування платників (0564) 90-23-63 (0564) 90-37-97

2 ЦОП
Апостолівського відділення Криворізької південної ОДПІ Магдалина Інна Миколаївна,
головний державний – ревізор інспектор
Апостолівське відділення ОДПІ (05656) 9-54-35


3 ЦОП
Широківського відділення
Криворізької південної ОДПІ Журавльова Наталія Валентинівна,
головний державний – ревізор інспектор
Широківське відділення ОДПІ (05657) 2-17-30

Кількість адміністративних послуг, наданих Центрами обслуговування
Криворізької південної ОДПІ, зросла більш ніж на 50 відсотків
Протягом січня-лютого 2016 року Центрами обслуговування платників Криворізької південної ОДПІ надано 3477 адміністративних послуг, що на 1222 послуги або 54% більше показника відповідного періоду минулого року
За 2 місяці поточного року Центри обслуговування Криворізької південної ОДПІ відвідали 3876 громадян та представників бізнесу, а це на 18 відсотків більше минулорічного показника, - інформує заступник начальника Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області Алла Талдонова.
Найчастіше до центру обслуговування платників громадяни звертаються, щоб отримати реєстраційні номери облікової картки платника податків. Зокрема, вже цього року саме цю послугу отримали 2139 громадянина (61,5% від загальної кількості наданих послуг). З питань реєстрація РРО, книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок до ЦОП звернулося 597 представника бізнесу; послуги з питань застосування спрощеної системи, обліку та звітності отримали 395 підприємців.
Як зазначає Алла Талдонова, в Центрах обслуговування платників існують єдині організаційні принципи роботи персоналу з питань організації надання адміністративних, консультаційних та інформаційних послуг; приймання звітності та вхідної кореспонденції та регламентується порядок їх надання. При цьому усі послуги надаються безкоштовно та у встановлені законодавством терміни.
Нагадуємо, що наразі триває кампанія по декларуванню доходів фізичними особами – платниками податків за результатами 2015 року. Запрошуємо громадян завітати до Центрів обслуговування та виконати свій громадянський і конституційний обов’язок – задекларувати отримані доходи. У разі виникнення питань фахівці податкової інспекції нададуть вичерпні та кваліфіковані відповіді на всі ваші запитання.
Криворізька південна ОДПІ

Затверджено Порядок ведення реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ
23.02.2016 року набрала чинності постанова КМУ від 22 лютого 2016 року № 68 «Про затвердження Порядку ведення реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість» (далі – Постанова № 68).
Затверджений Порядок визначає механізм включення поданих заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість платниками податку на додану вартість, які відповідають критеріям, визначеним пунктом 200.19 статті 200 ПКУ від 02 грудня 2010 року № 2755-VI, до реєстру заяв за формою згідно з додатком 1 та платниками податку, які не відповідають таким критеріям, до реєстру заяв за формою згідно з додатком 2, а також внесення до зазначених реєстрів інформації про стан розгляду кожної заяви та опублікування реєстрів.
До реєстрів заяв включаються тільки заяви, подані після 1 лютого 2016 року.
З повним текстом Постанови № 68 Ви можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).
Криворізька південна ОДПІ

Податковий календар на березень 2016 року
9 березня останній день подання:
- звіту про обсяги виробництва та реалізації спирту (форма №1-РС) за лютий 2016 року;
- звіту про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв (форма №2-РС) за лютий 2016 року;
- звіту про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів (форма №3-РС) за лютий 2016 року;
- звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв (форма №1-ОА) за лютий 2016 року;
- звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів (форма №1-ОТ) за лютий 2016 року
10 березня останній день сплати
- податку на прибуток підприємств за 2015 рік
Криворізька південна ОДПІ

Увага! Діють шахраї!
Криворізька південна ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що останнім часом мають місце випадки звернень у телефонному режимі до суб’єктів господарювання від імені керівного складу контролюючих органів щодо перерахування коштів на благодійність, на власні потреби або з інших причин.
Наголошуємо, що зазначені дії є шахрайськими! Особи, які телефонують та пропонують перерахувати кошти на певні рахунки, не мають ніякого відношення до працівників податкової служби. З метою виявлення та недопущення у майбутньому подібних випадків шахрайства, просимо інформувати правоохоронні органи. Шановні платники податків, будьте пильними та не реагуйте на дзвінки зазначеного характеру.
Криворізька південна ОДПІ

Майже 6 тисяч суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності зареєстровано на Дніпропетровщині
Кількість взятих Дніпропетровською митницею ДФС на облік суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності станом на 01.02.2016 дорівнює 5 тисяч 997. Ними у січні 2016 року оформлено 8 тисяч 356 митних декларацій.
Щодо співвідношення експорту та імпорту, то експорт у Дніпропетровській митниці ДФС по оформленим вантажам у ваговому показнику за січень 2016 року склав 80,78%, імпорт – 19,22%. Співвідношення оформлених митних декларацій: експорт – 53,39%, імпорт – 46,61%.
Основна кількість товарів оформлених Дніпропетровською митницею ДФС на експорт направляється до Китаю (23,2%), Польщі (13,3%), Росії (12,4%), Німеччини (4,6%), Чехії (3,6%), Румунії (3,5%), Індії (3,4%), Словаччини (3,1%). Основні імпортери: Росія (21,6%), Китай (9,6%), Казахстан (8,8%), Польща (8,6%), Німеччина (7%), Франція (4%), Туреччина (3,2%).
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Порядок декларування акцизного податку
Порядок декларування акцизного податку визначено статтею 223 Податкового кодексу України із змінами та доповненнями.
Згідно з пунктом 223.2 статті 223 Кодексу платник податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених або переобладнаних на митній території України; імпортер алкогольних напоїв та тютюнових виробів; суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів; оптовий постачальник електричної енергії подає щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому статтею 46 Кодексу.
Відповідно до пункту 223.1 статті 223 Кодексу базовий податковий період для сплати акцизного податку відповідає календарному місяцю.
Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку затверджений наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за №105/26550.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

З 1 березня 2016 року запроваджується СЕАРП
Криворізька південна ОДПІ звертає увагу, що відповідно до змін внесених до ПКУ Законом України від 24.12.2015 №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», з 1 березня 2016 року запроваджується система електронного адміністрування реалізації пального (далі – СЕАРП) та вводиться акцизна накладна як обов’язковий електронний документ, який складатиметься при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку.
Відповідно до цієї норми до платників акцизного податку, які здійснюють реалізацію пального, крім виробників, імпортерів та суб’єктів роздрібної торгівлі пальним, віднесено осіб, які реалізують пальне (підпункт 212.1.15 пункту 212.1 статті 212 Кодексу). Для платників, визначених підпунктом 212.1.15 пункту 212.1 статті 212 Кодексу, тобто осіб, які реалізують пальне, – першим звітним (податковим) періодом буде березень 2016 року.

Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Платникам акцизного податку з реалізації пального до уваги!
Юридичні особи та фізичні особи – підприємці, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку з реалізації пального до початку здійснення реалізації пального. Для реєстрації платником податку до початку здійснення реалізації пального необхідно подати заяву про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального за формою J(F)1310301.
Заява надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку виключно в електронному вигляді засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису відповідальних осіб.
Електронні формати Заяви та інших документів у рамках СЕАРП розміщенні на головній сторінці офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua) у розділі «Електронна звітність»/Платникам податків про електронну звітність/ Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів.
Зазначені платники акцизного податку зобов’язані не пізніше 20.04.2016 подати декларацію з акцизного податку за звітний (податковий) період – березень 2016 року за формами, встановленими Міністерством фінансів України.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Шановні громадяни! Задекларуйте доходи та отримайте податкову знижку!
Криворізька південна ОДПІ звертає увагу, що декларуючи доходи, громадяни виконують не тільки свій конституційний обов’язок, а також реалізують своє право на податкову знижку.
Скористатися правом на податкову знижку – це можливість отримати громадянами з бюджету повернення певної суми податку на доходи фізичних осіб, сплаченого з їх заробітної плати протягом 2015 року.
Криворізька південна ОДПІ

База нарахування єдиного внеску для ФОП – платників єдиного податку без використання праці найманих працівників
Базою нарахування єдиного внеску для ФОП – платників єдиного податку без використання праці найманих працівників є сума, визначена такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з внесеними змінами та доповненнямита не менше розміру мінімального страхового внеску.
Криворізька південна ОДПІ

Чи обов’язкове проведення звірення сум нарахування та сплати ЄСВ?
Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверд- жена наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 07.05.2015 за №508/26953, та Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435, не передбачають обов’язкового проведення платниками звірення сум нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Криворізька південна ОДПІ

Податковою міліцією викрито черговий „конвертаційний центр” з обігом 107 млн. гривень
Співробітниками податкової міліції Дніпропетровської області в рамках розслідування кримінального провадження за ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 та ч.3 ст.212 КК України припинено діяльність «конвертаційного центру».
За період діяльності «конвертаційного центру» протягом 2015–2016 років через розрахункові рахунки було проконвертовано понад 107 млн. гривень. Ймовірні втрати бюджету становлять 17 млн. 800 тис. гривень.
На підставі ухвал суду у м. Дніпропетровську проведено 8 обшуків в офісних приміщеннях та в автомобілях учасників «конвертаційного центру», де виявлено та вилучено 40 тис. гривень готівкою, комп’ютерну техніку, магнітні носії інформації та документацію, що свідчать про незаконну діяльність. Також було накладено арешт на розрахункові рахунки із залишком коштів у сумі 742 тис. гривень.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Майже 1 мільярд гривень направлено до бюджету України митниками Дніпропетровської митниці ДФС
За січень 2016 року Дніпропетровською митницею ДФС до державного бюджету України направлено митних платежів на суму 981,3 мільйони гривень. Це на 10,5 відсотки або на 93 мільйони більше, ніж у січні 2015 року.
З загальної товарної структури імпортних операцій 22,34 відсотка становлять енергетичні матеріали; 10,38 відсотків - промислове устаткування; 8,56 відсотків - полімерні матеріали і пластмаси; 7,94 відсотки - фармацевтична продукція; 7,6 відсотки - продукти неорганічної хімії; 5,53 відсотки - чорні метали; 3,5 відсотки - засоби наземного руху; 3,42 відсотки - каучук, гума і вироби з них; 3,33 відсотки - насіння і плоди олійних рослин.
З загальної товарної структури експортних операцій, що здійснюють суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності регіону 39,61 відсотків становлять руда, шлак і зола; 16,92 відсотки - чорні метали; 5,58 відсотків - залізничні або трамвайні локомотиви; 3,24 відсотки - інші недорогоцінні метали і металокераміка; 2,78 відсотків - промислове устаткування; 1,40 відсотків - електричні машини і устаткування; 1,27 відсотка - добрива.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Платникам акцизного податку
Державна фіскальна служба України у зв’язку із запровадженням з 01.03.2016 Системи електронного адміністрування реалізації пального на головній сторінці офіційного веб-порталу за посиланням http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/238304.html повідомила про порядок надання платниками акцизного податку, які реалізують пальне, заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального за формою J(F)1310301 виключно в електронному вигляді.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Звернення Голови ДФС Романа Насірова до платників податків!
Шановні платники!
Наша країна переживає складні часи. У нас величезні виклики. З одного боку, ми маємо зовнішнє вторгнення, з іншого – складну економічну ситуацію. Але все одно ми разом маємо забезпечувати стабільні надходження до бюджету, достатні для забезпечення потреб української армії та підтримки соціально незахищених верств населення.
Я звертаюсь до вас, шановні платники, і особливо власники великих і маленьких підприємств, будьте свідомими. Не використовуйте жодних тіньових схем, перевіряйте своїх контрагентів та бізнес-партнерів, звертайте увагу, чи легально та прозоро вони ведуть свою діяльність. Якщо вам потрібна допомога, звертайтеся до органів Державної фіскальної служби. Ми, зокрема, можемо надати вам інформацію, за якими ознаками виявити незаконну діяльність підприємств. Або ви можете звернутися до Державної фіскальної служби у разі виявлення підозри на незаконну діяльність ваших контрагентів.
Давайте разом працювати прозоро, відповідально та будувати європейську країну!
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Терміни списання «безнадійного» податкового боргу
Списання здійснюється щокварталу протягом двадцяти календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації (розрахунку) за звітний (податковий) квартал.
До речі, у лютому, а саме з 10.02.2016, припадає термін списання «безнадійного» податкового боргу.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

На Дніпропетровщині зареєстровано майже 6 тисяч суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності
Кількість взятих Дніпропетровською митницею ДФС на облік суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності станом на 01.02.2016 дорівнює 5 тисяч 997. Ними у січні 2016 року оформлено 8 тисяч 356 митних декларацій.
Щодо співвідношення експорту та імпорту, то експорт у Дніпропетровській митниці ДФС по оформленим вантажам у ваговому показнику за січень 2016 року склав 80,78%, імпорт – 19,22%. Співвідношення оформлених митних декларацій: експорт – 53,39%, імпорт – 46,61%.
Основна кількість товарів оформлених Дніпропетровською митницею ДФС на експорт направляється до Китаю (23,2%), Польщі (13,3%), Росії (12,4%), Німеччини (4,6%), Чехії (3,6%), Румунії (3,5%), Індії (3,4%), Словаччини (3,1%). Основні імпортери: Росія (21,6%), Китай (9,6%), Казахстан (8,8%), Польща (8,6%), Німеччина (7%), Франція (4%), Туреччина (3,2%).
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

У січні посадовці Криворізької південної ОДПІ розглянули 4 звернення громадян
Протягом першого місяця 2016 року до Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області надійшло на розгляд 4 письмових звернень громадян відповідно до вимог Закону України від 2 жовтня 1996 року №393/96-ВР «Про звернення громадян» із змінами та доповненнями. На звернення громадян було надано відповіді згідно чинного законодавства.
Крім того, у січні 2016 року здійснено 2 особисті прийоми за зверненнями громадян. Під час особистого прийому на звернення громадян було надано роз’яснення в усній формі згідно чинного законодавства. З початку року до Криворізької південної ОДПІ повторні, неодноразові та масові звернення громадян на особистому прийомі не надходили.
Криворізька південна ОДПІ

Декларування доходів приватних нотаріусів, адвокатів триває
Приватні нотаріуси, адвокати та інші особи, які займаються незалежною професійною діяльністю зобов’язані задекларувати доходи, отримані у 2015 року, шляхом надання податкової декларації про майно і доходи.
Нагадуємо, що незалежна професійна діяльність це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.
Звертаємо увагу, що при декларуванні доходів, отриманих нотаріусами, адвокатами та іншими особами, які займаються незалежною професійною діяльністю, здійснюється визначення податкових зобов’язань не тільки з податку на доходи фізичних осіб, а також і з військового збору. Особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов’язані надати декларацію про отримані за 2015 рік доходи до 1 травня 2016 року.
Криворізька південна ОДПІ

Мінімальний страховий внесок
Мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (пункт 5 частини 1 статті 1 Закону №2464).
Враховуючи, що відповідно до частини 5 статті 8 Закону №2464 ФОП – платники єдиного податку нараховують та сплачують єдиний внесок за 2016 рік у розмірі 22% на суми, самостійно визначені для себе, то у 2016 році мінімальний страховий внесок становить:
січень – квітень – 303,16 гривень за місяць (1 378,00 грн х 22%);
травень – листопад – 319,00 гривень за місяць (1 450,00 грн. х 22%);
грудень – 341,00 гривень за місяць (1 550,00 грн. х 22%);
Криворізька південна ОДПІ

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску
Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює двадцяти п’яти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок (пункт 4 частини 1 статті 1 Закону №2464).
Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску у 2016 році становить: січень – квітень – 34 450 гривень за місяць (1 378 грн. х 25); травень – листопад – 36 250 гривень за місяць (1 450 грн. х 25); грудень – 38 750 гривень за місяць (1 550 грн. х 25).
Криворізька південна ОДПІ

Неприбутковими установами фінансова звітність не подається
Подання фінансової звітності передбачено для платників податку на прибуток, у тому числі малих підприємств разом з декларацією (пункт 46.2 статті 46 Кодексу). Пунктом 46.1 статті 46 Кодексу визначено, що податковою декларацією вважається документ, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання. Тому, податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій не є податковою декларацією.
Отже, неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені пунктом 133.4 статті 133 Кодексу, не повинні подавати фінансову звітність до контролюючих органів разом зі звітом. Однак, у разі порушення неприбутковою організацією вимог пункту 133.4 статті 133 Кодексу, така організація стає платником податку на прибуток за загальними правилами та подає декларацію і відповідну фінансову звітність в установленому порядку.
Криворізька південна ОДПІ

Майже 1 мільярд гривень направлено до бюджету України митниками Дніпропетровської митниці ДФС
За січень 2016 року Дніпропетровською митницею ДФС до державного бюджету України направлено митних платежів на суму 981,3 мільйони гривень. Це на 10,5 відсотки або на 93 мільйони більше, ніж у січні 2015 року.
З загальної товарної структури імпортних операцій 22,34 відсотка становлять енергетичні матеріали; 10,38 відсотків - промислове устаткування; 8,56 відсотків - полімерні матеріали і пластмаси; 7,94 відсотки - фармацевтична продукція; 7,6 відсотки - продукти неорганічної хімії; 5,53 відсотки - чорні метали; 3,5 відсотки - засоби наземного руху; 3,42 відсотки - каучук, гума і вироби з них; 3,33 відсотки - насіння і плоди олійних рослин.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ГУ ДфС у Дніпропетровській області

Впродовж січня юристи ДФС Дніпропетровщини відстояли справи у судах на суму 42,4 млн. грн.
З початку 2016 року на розгляді у судах різних інстанцій за участю органів ДФС Дніпропетровської області перебувало 10325 справ різних категорій на загальну суму позовних вимог 11,7 млрд. грн.
З розглянутих судами у січні поточного року 19 справ на суму 57,3 млн. грн., на користь територіальних органів ГУ ДФС Дніпропетровщини вирішено 14 справ на суму 42,4 млн. грн., що складає 74% від суми розглянутих судами справ.
Зокрема, протягом січня поточного року за результатами розглянутих 10 судових справ за позовами платників про визнання недійсними податкових повідомлень – рішень на загальну суму 42,5 млн. грн., 6 рішень на загальну суму 27,7 млн. грн. судами прийнято на користь територіальних органів ГУ ДФС у Дніпропетровській області. Це складає 65% від суми розглянутих судами таких справ.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Про порядок декларування акцизного податку виробниками тютюнових виробів
ДФС України листом від 10.02.2016 № 4506/7/99-99-19-03-03-17 «Про порядок декларування акцизного податку виробниками тютюнових виробів» було проінформовано про зміни в адмініструванні акцизного податку, що стосуються платників акцизного податку – виробників та імпортерів тютюнової продукції, у зв’язку із прийняттям Закону України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».
Внесено зміни до статті 213 Кодексу, зокрема пункт 213.3 «операції з підакцизними товарами, які звільняються від оподаткування», доповнено новим підпунктом 213.3.12 в частині операцій з реалізації відходів тютюнової сировини за умови документального підтвердження їх утворення та подальшого знищення або утилізації.
Зазначені норми Кодексу діють з 01 січня 2016 року і повинні бути враховані при декларуванні акцизного податку за січень 2016 року. Детально з листом із зазначених питань можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДФС України.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Криворізька південна ОДПІ: У січні 2016 року до бюджету надійшло 5,6 млн. грн. єдиного податку
Протягом січня 2016 року платники податків, які застосовують спрощену систему оподаткування, сплатили до бюджету 5,6 млн. грн. єдиного податку. У розрізі категорій платників, фізичні особи – підприємці у січні 2016 року спрямували до бюджету 3,2 млн. грн. Це на 0,7 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Юридичні особи, які застосовують спрощену систему оподаткування, у січні сплатили до бюджету 0,8 млн. грн. єдиного податку. Порівняно з січнем минулого року такі надходження від зазначеної групи платників збільшились на 0,2 млн. грн. Щодо четвертої групи платників податків – юридичних осіб, то ними у звітному періоді сплачено до державного бюджету 1,6 млн. грн. єдиного податку.
Криворізька південна ОДПІ

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску
Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює двадцяти п’яти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом, на яку нараховується єдиний внесок (пункт 4 частини 1 статті 1 Закону №2464).
Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску у 2016 році становить:
січень – квітень – 34 450 гривень за місяць (1 378 грн. х 25);
травень – листопад – 36 250 гривень за місяць (1 450 грн. х 25);
грудень – 38 750 гривень за місяць (1 550 грн. х 25).
Криворізька південна ОДПІ

До уваги платників податку на прибуток
Якщо платником податку на прибуток, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує двадцяти мільйонів гривень, прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ, то в основній частині декларації у полі «Наявність рішення» проставляється позначка, а у полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» – номер та дата розпорядчого документа підприємства, на підставі якого прийнято таке рішення.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Новини митного законодавства: коротко про головне
З 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України № 912-VIII від 24.12.2015р. «Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності», яким скасовано додатковий імпортний збір у розмірі 5-10%, запроваджений в лютому 2015 року. Також з 1 січня почав діяти екологічний стандарт Євро – 5, у зв’язку з чим заборонено ввезення в Україну авто старше 2009-2010 років випуску.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Щодо змін в адмініструванні акцизного податку
ДФС України надала методичні рекомендації щодо деяких змін в адмініструванні акцизного податку, що стосується платників акцизного податку – реалізаторів пального, пов’язані із прийняттям Закону України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».
Більш детальне роз’яснення щодо змін в адмініструванні акцизного податку надано у листі ДФС України від 03.02.2016 № 3495/7/99-99-19-03-03-17 «Щодо змін в адмініструванні акцизного податку» та розміщено на веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/66334.html).
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

До уваги платників ПДВ
Кабінетом Міністрів України прийнято постанову «Про затвердження Порядку та форми реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість». Також на офіційному веб-порталі ДФС у підрозділі «Загальнодержавні податки» розділу «Податки, збори, платежі» розміщено листи роз’яснювального характеру з податку на додану вартість, податку на прибуток підприємств та акцизного податку, які підготовлено у зв’язку з прийняттям Закону № 909.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Анулювання реєстрації платника ПДВ
У разі анулювання реєстрації платника ПДВ сільськогосподарське підприємство - суб’єкт спеціального режиму оподаткування зобов’язане нарахувати податкові зобов’язання по товарах/послугах та необоротних активах, які в останньому звітному (податковому) періоді залишилися на обліку такого платника та при придбанні яких суми ПДВ були включені до податкового кредиту податкової декларації з ПДВ 0110 та податкової декларації з ПДВ 0121-0123/0130, незалежно від того за ініціативою платника податку чи контролюючого органу здійснене таке анулювання. Нарахування податкових зобов’язань за такою операцією відображається в податковій декларації з ПДВ 0110 та яка подається за наслідками податкового періоду, протягом якого відбувалося таке анулювання.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

До уваги митних брокерів
Міністерством фінансів України наказом від 04.08.2015 №693 затверджено Порядок подання та розгляду заяв і надання дозволу на провадження митної брокерської діяльності та контролю за нею, який регламентує подання та розгляд заяв щодо провадження митної брокерської діяльності, а також надання, переоформлення, анулювання чи зупинення дії дозволу на провадження митної брокерської діяльності та контролю за нею.
Наказ, а також форми заяв про надання/переоформлення та анулювання/зупинення дії дозволу на провадження митної брокерської діяльності розміщені на офіційному Веб-порталі ДФС у рубриці "Митні брокери".
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Якщо ви здавали в 2015 році в найм власну нерухомість
Криворізька південна ОДПІ звертає увагу, якщо в 2015 році платником здавалося в найм нерухоме майно, такий орендодавець має обов’язок щодо подання декларації про майновий стан і доходи.
Зазначена декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, в податкову інспекцію за місцем проживання (прописки). В 2016 році таку звітність необхідно подати не пізніше 3 травня.
Криворізька південна ОДПІ

У січні завдяки слідчим ДФС Дніпропетровщини бюджету відшкодовано 878 тис. грн. збитків від фінансових злочинів
Протягом січня 2016 року слідчі Головного управління ДФС у Дніпропетровській області роз- слiдували 189 кримінальних проваджень, з яких 35 – прийнято до провадження у поточному році.
Досудове розслідування закін- чено з 6 кримінальних прова- джень, з яких до суду направлено – 5. З обвинувальним актом до судових інстанцій скеровано 3 провадження, а також 2 кримінальних провадження направлено до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності. Ще 1 кримінальне провадження закрито.
Крім того, за перший місяць 2016 року за підслідністю направлено 6 кримінальних проваджень, приєднано до інших проваджень 2 кримінальних провадження. Зупинено 2 кримінальних провадження. Впродовж січня поточного року відшкодована сума нанесених державі збитків у розмірі 878 тис. грн.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ГУ ДФС у Дніпропетровській області

Заборгованість платника податків по ЄСВ списанню не підлягає
Сума недоїмки не підлягає списанню, зокрема в разі укладення з платником єдиного внеску мирової угоди відповідно, до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», крім випадків повної ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які, відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» несуть зобов’язання із сплати єдиного внеску. Строк давності щодо стягнення сум недоїмки по ЄСВ, штрафів та нарахованої пені не застосовується.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Криворізька південна ОДПІ нагадує ставки єдиного внеску у 2016 році
Ставки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначені ст. 8 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI, а саме:
- для підприємств, фізичних осіб – підприємців, самозайнятих осіб на доходи найманих працівників – 22% до бази нарахування єдиного внеску, визначеної ст. 7 Закону №2464;
- для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди – 8,41% бази нарахування єдиного внеску, визначеної пунктом 1 частини 1 статті 7 Закону №2464, для працюючих інвалідів;
- для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема, товариств УТОГ і УТОС, в яких кількість інвалідів становить не менше 50% загальної кількості працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менше 25% суми витрат на оплату праці – 5,3% бази нарахування єдиного внеску, визначеної п.1 ч.1 ст.7 Закону №2464;
- для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, в яких кількість інвалідів становить не менше 50% загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менше 25% суми витрат на оплату праці – 5,5% бази нарахування єдиного внеску, визначеної п.1 ч.1 ст. 7 Закону №2464, для працюючих інвалідів
Криворізька південна ОДПІ

Термін подання акту інвентаризації обсягів залишку пального - 20 березня 2016
Криворізька південна ОДПІ повідомляє: особа, що здійснює реалізацію пального повинна не пізніше 20 березня 2016 року подати до контролюючого органу за основним місцем обліку акт інвентаризації обсягів залишку пального.
Звертаємо увагу, що відповідно до пункту 117.3 статті 117 Кодексу здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку у встановленому порядку, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців у розмірі 100 відсотків вартості реалізованого пального.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Механізм стягнення коштів у системі електронного адміністрування з ПДВ
При наявності непогашеної суми податкового боргу з ПДВ та рішення суду про стягнення коштів, яке набрало законної сили, формується Реєстр платників податків для перерахування коштів до бюджету в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ. Списання коштів з електронного рахунку платника податку, відкритому у системі електронного адміністрування ПДВ, відповідно до Реєстру здійснюється Казначейством у межах залишку коштів, що обліковується на такому рахунку.
У разі, якщо суми коштів на електронному рахунку платника податку, відкритому у системі електронного адміністрування ПДВ, не достатньо для перерахування коштів до бюджету в рахунок погашення податкового боргу такого платника податку, сума боргу, зазначена у реєстрі, обліковується Казначейством до виконання її у повному обсязі.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

З 2016 року проценти на банківських рахунках оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18%
Ставка податку на доходи фізичних осіб на пасивні доходи до яких, зокрема, належать проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок і проценти на вклад (депозит) у кредитних спілках встановлюються у розмірі 18% до бази оподаткування. Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування.
Отже, податковий агент із сум процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків утримує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18%, та перераховує дані суми податку до бюджету у термін не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Ставки оподаткування податком на доходи фізичних осіб лікарняних та відпускних у 2016 році
Суми лікарняних, відпускних, нараховані (виплачені) у 2016 році за місяці 2016 року, оподатковуються за ставкою 18%. Суми лікарняних, нараховані і виплачені у 2016 році за місяці 2015 року, включаються при перерахунку до загального оподатковуваного доходу відповідних податкових періодів (місяців) 2015 року та оподатковуються за ставками, які діяли до 01.01.2016, тобто 15%.(20%).
Суми відпускних, нараховані та виплачені у 2015 році за 2016 рік, відносяться податковим агентом до загального оподатковуваного доходу 2016 року та оподатковуються за ставкою 18%.
Інші доходи, нараховані податковим агентом, оподатковуються за відповідною ставкою податку, яка діяла (діє) на момент їх нарахування. Зазначені норми визначені п. 163.1 ст. 163, п.п. 169.4.1 та п.п. 169.4.3 ст. 169 Податкового кодексу України і роз’яснені листом ДФС України від 25.01.2016 р. № 2237/7/99-99-17-02-01-17.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

З 1 березня 2016 передбачено запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального
Криворізька південна ОДПІ інформує суб’єктів господарювання, що з 01.03.2016 передбачено запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального та електронної акцизної накладної при реалізації пального, згідно статті 231 та 232 Податкового кодексу України, що сприятиме зменшенню обсягів тіньового обігу пального та, відповідно, збільшенню надходжень акцизного податку до бюджету, а також наближенню податкового законодавства України до законодавства ЄС (в країнах ЄС використовується система електронних адміністративних документів - ЕМСБ).
Також передбачено обов’язкову реєстрацію як платників акцизного податку осіб, що провадять реалізацію пального, до початку здійснення такої реалізації та ведення центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, реєстру платників акцизного податку з реалізації пального (підпункт 212.3.4 пункту 212.3 статті 212 Кодексу).
Здійснення суб’єктом господарювання операцій з реалізації пального без їх реєстрації платниками акцизного податку тягне накладання штрафу на юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців у розмірі 100 відсотків вартості реалізованого пального (пункт 117.3 статті 117 Кодексу).
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!