Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Криворізька південна ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє

3112 36

Криворізька південна об’єднана державна податкова інспекція ГУ ДФС у Дніпропетровській області
вітає всіх мешканців та гостей міста Кривого Рогу з новорічними святами!
В Новий рік бажаємо щастя, здоров’я та добробуту. Дай Боже Вам любові і тепла, добра в сім'ї і затишку в оселі. Нехай здійснюються завітні мрії та успішними будуть усі справи та починання.
З повагою, колектив Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області

До уваги платників податків! Режим роботи ЦОПів у святкові та вихідні дні
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує про режим роботи Центрів обслуговування платників (ЦОП) у святкові та вихідні дні:
- 31 грудня 2015 року – робочий день до 17 год. 00 хв.;
- 2 та 9 січня 2016 року – робочі дні до 16 год. 00 хв.;
- 4, 5 січня 2016 року – робочі дні;
- 6 січня 2016 року – робочий день до 17 год. 00 хв.;
- 8 січня 2016 року – робочий день до 18 год. 00 хв.;
- 1, 7, 10 січня 2016 року – вихідні дні.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ГУ ДФС у Дніпропетровській області

З 1 січня 2016 року розпочинається кампанія декларування доходів громадян
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що з 1 січня 2016 року стартує кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році. Цьогорічні доходи та майновий стан громадянам потрібно буде декларувати за новою формою декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за №1298/27743.
Декларація об’єднала звітність з податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) та військового збору. Відтепер фізичні особи – платники податків подаватимуть декларацію, в якій окрім податкових зобов’язань з ПДФО, необхідно буде показати податкові зобов’язання з військового збору.
Криворізька південна ОДПІ

Обов’язкове подання декларації про майновий стан і доходи
Обов’язкове подання декларації про майновий стан і доходи, отримані у 2015 році, передбачено для тих громадян, які отримували доходи, що підлягають оподаткуванню, але від осіб, які не є податковими агентами, а саме:
- доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна;
- дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм);
- інвестиційний прибуток;
- вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна;
- іноземні доходи.
Також, обов’язкове подання декларації у разі отримання громадянином доходів у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород від двох і більше податкових агентів.
Криворізька південна ОДПІ

Фізичні особи декларують свої доходи за 2015 рік по новому
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що фізичні особи – платники податків декларують свої доходи, отримані у 2015 році, за новою формою декларації про майновий стан і доходи (далі – нова декларації).
Нова форма декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджені наказом МФУ від 02.10.2015 №859 і вводиться в дію з 1 січня 2016 року. Для спрощення та зменшення часу для заповнення декларації обсяг нової декларації зменшено з 2-х аркушів до 1-го, а кількість додатків – з 7-ми до 4-х.
Криворізька південна ОДПІ

Відображення у новій декларації відомостей про власну нерухомість
Відомості про власну нерухомість та/або нерухомість, яка надається в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) зазначається у розділі VII нової декларації, а відомості про власне рухоме майно та/або рухоме майно, яка надається в оренду (суборенду) зазначається у розділі VIІІ нової декларації.
Звертаємо увагу, що у графі «Категорії об’єктів» нерухомого/рухомого майна у розділах VII та VIІІ нової декларації тепер зазначаються не назви об’єктів, а номер, що відповідає категорії об’єкта. Так, наприклад, для нерухомого майна земельні ділянки зазначаються у декларації з категорією «1»; житлові будинки з категорією «2»; квартири – «3»; садовий (дачний) будинок – «4»; гараж – «5»; водойми – «6»; інше нерухоме майно – «7».
Криворізька південна ОДПІ

Зазначення суми ПДФО у зв’язку з використанням права та податкову знижку
Сума податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права та податкову знижку, розраховується лише у розділі III нової декларації без заповнення додатка.
При цьому не зазначаються реквізити документів, які підтверджують понесені витрати, а вказуються лише категорії понесених витрат (вказуєтьсмя позначка «Х» на відповідних категоріях «1», «2», «3», «4», «5», «6», «7», «8») та загальна сума фактично здійснених протягом звітного податкового року витрат (рядки 13 та 14 декларації).
Слід зазначити, що з 01.01.2016 платник податку має право на повернення ПДФО при від’ємній різниці за результатами перерахунку податку відповідно до підпункту «є» пункту 176.1 статті 176 Кодексу. Додаток Ф1 до нової форми декларації доповнено рядком, в якому відображається сума ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету за результатами такого перерахунку.
Криворізька південна ОДПІ

Декларуємо доходи за 2015 рік
Щорічне декларування громадян – це перш за все виконання громадянином свого конституційного обов'язку; індивідуальний внесок в добробут держави; реалізація права громадян на податкову знижку.
Громадяни, що отримували доходи від надання в оренду рухомого і нерухомого майна, продажу акцій і інших цінних паперів, отримання спадку, подарунків, іноземних доходів, доходів від двох і більш податкових агентів та інших доходів зобов'язані подати в органи державної фіскальної служби декларацію про майновий стан і доходи.
Податкова декларація за 2015 рік подається до 1 травня 2016 року. Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2015 року, податкову декларацію можуть подати упродовж усього 2016 року.
Криворізька південна ОДПІ

Особливості припинення діяльності фізичних осіб – підприємців
Підпунктом 6 пункту 11.32 розділу XI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 09.12.2011 №1588 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за №1562/20300) з внесеними змінами визначено, що після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія або територія проведення антитерористичної операції, процедури та дії щодо зняття з обліку самозайнятих осіб можуть проводитись за місцем перебування таких осіб у разі їх звернення до відповідних контролюючих органів з документальним підтвердженням особи та місця перебування.
Криворізька південна ОДПІ

Актуально для платників податків!
Державна фіскальна служба України (далі – ДФС) на головній сторінці офіційного порталу за посиланням http://sfs.gov.ua/anonsi/11916.html повідомила, що у зв’язку із завершенням бюджетного 2015 року, з 1 по 4 січня 2016 року буде тривати проведення технологічних регламентних робіт в інформаційних системах ДФС.
У зазначені дні платникам податків, які подають податкову звітність до контролюючих органів засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством (далі – в електронній формі), засобами АС «Єдине вікно подання електронної звітності», будуть направлятись лише перші квитанції.
По завершенню проведення технологічних регламентних робіт, почне здійснюватись обробка поданої з 1 по 4 січня 2016 року податкової звітності в електронній формі у штатному режимі і буде забезпечено формування та направлення засобами АС «Єдине вікно подання електронної звітності» других квитанцій. При цьому дата реєстрації у контролюючому органі прийнятої податкової звітності буде відповідати даті, зазначеній у першій квитанції.
Отже, перевірку результатів обробки направленої з 1 по 4 січня 2016 року податкової звітності в електронній формі необхідно здійснювати, починаючи з 5 січня 2016 року.
Враховуючи зазначене, рекомендується з 1 по 4 січня 2016 року подавати лише податкову звітність, для якої настає термін сплати нарахованих сум.
Криворізька південна ОДПІ

Про застосування РРО
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що Законом України від 01.07.2015 №569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій», який набрав чинності 23.07.2015, внесені зміни до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у частині застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку (далі – ФОП – платники ЄП) другої і третьої груп.
Так, пунктом 296.10 статті 296 Кодексу визначено, що РРО не застосовуються платниками єдиного податку: - першої групи; - другої і третьої груп (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 мільйон гривень.
Криворізька південна ОДПІ

Фізичним особам – підприємцям платниками єдиного податку другої та третьої груп
У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 мільйон гривень застосування РРО для такого платника ЄП є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника ЄП.
Якщо ФОП – платники ЄП третьої групи, у першому півріччі 2015 року перевищили обсяг доходу 1 мільйон гривень, то вони зобов’язані були вже з 01.10.2015 при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати РРО, або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків.
У разі, якщо ФОП – платники ЄП другої групи перевищили обсяг доходу 1 мільйон гривень у 2015 році (незалежно від місяця, в якому відбулося таке перевищення), то вони зобов’язані з 01.01.2016 при здійсненні своєї господарської діяльності розпочати застосування РРО.
Криворізька південна ОДПІ
До уваги платників податків!
З 1 січня 2016 року набирає чинності Закон України від 24.11.2015 №812-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу та забезпечення стабільності розрахунків підприємств енергетичної галузі» (далі – Закон №812). Закон №812 опубліковано у газеті «Урядовий кур’єр» від 18.12.2015 №237. Тимчасово, до 1 липня 2017 року, платники податку, які здійснюють постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом.
Криворізька південна ОДПІ

Щодо мінімальної зарплати у 2016 році
Законом України «Про Державний бюджет на 2016 рік» встановлена мінімальна заробітна плата у 2016 р. на рівні:
у місячному розмірі: з 1 січня — 1 378 грн., з 1 травня — 1450 грн., з 1 грудня — 1550 грн.;
у погодинному розмірі: з 1 січня — 8,29 грн., з 1 травня — 8,69 грн., з 1 грудня — 9,29 грн.
Криворізька південна ОДПІ

Консультації з податкових питань на веб-порталі ДФС України
Податковий кодекс України деталізує права платників податків та механізми їх захисту, зокрема: право платників податків безоплатно отримувати у контролюючих органах, у тому числі і через мережу Інтернет, інформацію про податки та збори і нормативно-правові акти, що їх регулюють, порядок обліку та сплати податків та зборів, права та обов’язки платників податків, повноваження контролюючих органів та їх посадових осіб щодо здійснення податкового контролю.
Так, існує ряд електронних сервісів, наприклад, рубрика «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» на веб-порталі ДФС України (www.sfs.gov.ua), також «гарячі лінії», на яких можна отримати консультації з податкових питань.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Новорічні подарунки для дітей звільняються від ПДВ
Операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій, щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року, звільняються від оподаткування ПДВ. (Закон України від 30.11.2000 року №2117-III )
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

Для платників єдиного податку затверджено нові книги обліку
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що Міністерством фінансів України наказом від 19.06.2015 року N579 затверджено форму книги обліку доходів (для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість) та Порядок її ведення; форму книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість) та Порядок її ведення. Також наказом №579 передбачено, що Книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат, зареєстровані до набрання чинності цим наказом, діють до їх закінчення.
Криворізька південна ОДПІ

Сервіс ДФС України «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера»
На сайті ДФС України (sfs.gov.ua) розташований сервіс, який допоможе платнику податків перевірити надійність свого ділового партнера. Для цього достатньо знати його код ЄДРПОУ або ж точну його назву. Необхідно ввести відому інформацію в одне з полів і система здійснить пошук по ряду баз даних, доступних для публічного використання і повідомить Вам про результати пошуку. Оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованності) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників в центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.
Криворізька південна ОДПІ

Антикорупційний сервіс фіскальної служби «Пульс» працює цілодобово
Громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників ДФС України, про можливі корупційні дії з їхнього боку, а також проблеми, які виникають під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України. Інформація приймається цілодобово за номером телефону (044) 284-00-07.
Криворізька південна ОДПІ

Електронні сервіси ДФС допомагають платникам податків отримати необхідну інформацію
Інформаційно-довідковим департаментом ДФС України в рамках Електронного Уряду створено та підтримується в актуальному стані Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс («ЗІР»), робота якого направлена на забезпечення суб’єктів господарювання та громадян своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією. Інформаційне наповнення «ЗІР» (zir.sfs.gov.ua) здійснюється з урахуванням результатів всебічного аналізу інформації про потреби клієнтів, які звертаються до Контакт-центру та з метою мінімізації витрат часу представників бізнесу на спілкування з державою.
Криворізька південна ОДПІ

Власникам нерухомості
З метою отримання пільг по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки Криворізька південна ОДПІ запрошує громадян Дзержинського, Інгулецького та Центрально-Міського районів відвідати податкову інспекцію та провести звірку кількості об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у їх власності, та розмірів площі таких об’єктів. Звертатись необхідно за адресою: вул.Пушкіна, 4А, кабінет 407. Телефон для довідок 92-36-00. При собі мати документ, що засвідчує особу, копії та оригінали документів на право власності.
Криворізька південна ОДПІ

У разі переходу на спрощену систему оподаткування підприємець подає декларацію про доходи
У разі переходу на спрощену систему оподаткування новостворена фізична особа-підприємець у кварталі, в якому здійснено процедуру державної реєстрації як суб’єкта господарювання, має подати до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, податкову декларацію про майновий стан і доходи за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему.
Криворізька південна ОДПІ


До уваги платників податків!
Криворізька південна ОДПІ нагадує: якщо платник податку подає податкову декларацію (розрахунок) з порушенням граничних термінів подання, застосовується штрафна санкція у розмірі 170 гривень за кожну неподану (несвоєчасно подану) податкову звітність. У разі встановлення протягом року з дати винесення податкового повідомлення-рішення таких дій (несвоєчасного подання) повторно, штрафна санкція застосовується у розмірі 1020 гривень за кожне таке несвоєчасне подання.
Криворізька південна ОДПІ

ФОП, які зареєстровано протягом року, подають податкову декларацію
Фізичні особи - підприємці, зареєстровані протягом року, в установленому законом порядку подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочато таку діяльність. Вперше зареєстровані підприємці в податковій декларації також зазначають інформацію про майновий стан і доходи станом на дату державної реєстрації підприємця. Підпунктом 49.18.2 п.49.18 ст.49 Податкового кодексу України визначено, що податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (в тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).
Криворізька південна ОДПІ

Криворізька південна ОДПІ запрошує користуватися сервісами ДФС України
ДФС України надає безкоштовні відповіді у режимі on-linee за телефоном 0-800-501-007 (зі стаціонарних телефонів безкоштовно), з 8:00 до 20:00 (крім суботи та неділі), Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. (цілодобово). Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс:http://zir.sfs.gov.ua.
Криворізька південна ОДПІ

Подання декларації про майновий стан і доходи новоствореним підприємцем
У разі переходу на спрощену систему оподаткування новостворена фізична особа — підприємець у кварталі, в якому здійснено процедуру державної реєстрації як суб’єкта господарювання, має подати до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, податкову декларацію про майновий стан і доходи за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування.
Криворізька південна ОДПІ

Звітність подається на наступний день, якщо граничний термін припадає на вихідний або святковий день
Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.
Зазначена норма визначена п.49.20. ст.49 Податкового кодексу України.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням ДФС України

З 1 січня 2016 року розпочинається кампанія по декларуванню громадянами доходів, одержаних у 2015 році
Кожен громадянин, який отримав дохід у вигляді спадщини (подарунку) зобов’язаний задекларувати такий дохід та сплатити податок. Для спадщини і подарунка діють такі ж правила декларування та оподаткування, як для інших доходів фізичних осіб.
Одержувачі спадщини або подарунків в 2015 році повинні подати декларацію про доходи і вказати в ній вартість майна чи немайнових прав, отриманих в дар або в спадщину, до 1 травня 2016 року, а сплатити податки з такого доходу до 1 серпня 2016 року.
Криворізька південна ОДПІ


Члени сім’ї першого ступеня споріднення фізичної особи
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що відповідно до підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
Криворізька південна ОДПІ

Контролюючий орган має право анулювати реєстрацію платника єдиного податку за наявності податкового боргу
Фахівці Криворізької південної ОДПІ нагадує, що однією із підстав анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу є несплата протягом двох послідовних кварталів податкового боргу, що виник у платника єдиного податку.
Таким чином, платник єдиного податку, у якого виник податковий борг у поточному кварталі, протягом наступних двох кварталів має можливість сплатити цей податковий борг. У разі його несплати такому платнику податків анулюється реєстрація в останній день другого із двох послідовних кварталів.
Криворізька південна ОДПІ

Нова форма звітування самозайнятих осіб про доходи, отримані у 2015 році
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що фізичні особи – платники податків декларують свої доходи, отримані у 2015 році, за новою формою декларації про майновий стан і доходи (далі – нова декларація).
Нова форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 (зареєстрований Міністерством юстиції України 26.10.2015 за №1298/27743) і вводиться в дію з 1 січня 2016 року.
Фізичні особи – підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений підпунктом 49.18.5 пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Отже, останній день подання декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік – 09.02.2016.
Криворізька південна ОДПІ

Надання послуг електронного цифрового підпису за довіреністю!
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що з метою упередження спроб отримання в Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС послуг електронного цифрового підпису шахраями з використанням фіктивних реєстраційних документів та захисту інтересів заявників представництво юридичних осіб (за винятком органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності), фізичних осіб – підприємців, фізичних осіб та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, має здійснюватись особисто або виключно на підставі довіреності, посвідченої нотаріально.

Криворізька південна ОДПІ
Відповідальність ФОП – платників єдиного податку за несвоєчасну сплату авансових внесків
Несплата (неперерахування) фізичною особою – платником єдиного податку (далі – ФО – платник ЄП), визначеною підпунктами 1 і 2 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), авансових внесків ЄП у порядку та у строки, визначені цим Кодексом, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 50% ставки ЄП, обраної платником єдиного податку відповідно до цього Кодексу (пункт 121.1 статті 121 Кодексу).
Нагадаємо, що для першої групи ФО – платників ЄП залежно від виду господарської діяльності з розрахунку на календарний місяць встановлюється фіксована ставка ЄП у межах 10% мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року; для другої групи – у межах 20% розміру мінімальної заробітної плати (з 01.01.2016 мінімальна заробітна плата складає 1378 гривень).
Криворізька південна ОДПІ

Оподаткування податком на додану вартість експортних операцій
Операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту оподатковуються за нульовою ставкою. Товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог Митного кодексу України (пп. 195.1.1 п. 195.1 ст. 195 Податкового кодексу України).
Датою виникнення податкових зобов’язань в разі експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства (п. 187.1 ст. 187 ПКУ). Отже, за операцією з експортування (вивезення) товарів за межі митної території України податкові зобов’язання з ПДВ визначаються на дату фактичного здійснення такого вивезення, тобто на дату оформлення вантажної митної декларації контролюючим органом.
Криворізька південна ОДПІ

Подання звітності та сплата податку на прибуток новоствореними підприємствами
Відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу платники податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році та не сплачують авансового внеску.
Відповідне роз’яснення розміщене у підкатегорії 102.20.01 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України за посиланням http://zir.sfs.gov.ua
Криворізька південна ОДПІ

Дохід підприємця оподатковується військовим збором
Фізичні особи – підприємці, крім тих що обрали спрощену систему, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір у розмірі 1,5 відсотки чистого оподатковуваного доходу. Суму військового збору відображають в річній податковій декларації та сплачують в терміни передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб за відповідний період.
Першим звітним податковим періодом для нарахування військового збору з доходів фізичних осіб – підприємців є 2015 рік. Термін сплати військового збору для фізичних осіб – підприємців – до 19 лютого 2016 року.
Криворізька південна ОДПІ

Щодо працівників, призваних на військову службу під час мобілізації на особливий період
6 грудня 2015 року набрав чинності Закон України від 12.11.2015 №801-VIII«Про внесення змін до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо працівників, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період», згідно якого у частинах третій та четвертій статті 119 Кодексу законів про працю України слова «в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності» замінено словами «фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, в яких вони працювали на час призову». Тобто гарантії у вигляді збереження місця роботи, посади і компенсації із бюджету середнього заробітку мають тепер і призвані на строкову військову службу (прийняті за контрактом) працівники фермерських господарств, сільськогосподарських виробничих кооперативів незалежно від підпорядкування та форми власності і фізичних осіб – підприємців, де вони працювали на час призову.
Криворізька південна ОДПІ

Звітність з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки
Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі - Декларація).
Декларацію щодо новостворених (нововведених) об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості юридична особа – платник подає протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.
Звертаємо увагу, що з 01 січня 2016 року звітність подається формою Декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408, та передбачає відображення ставки податку у графі 4 Декларації.
Криворізька південна ОДПІ


Ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами стали електронними
Криворізька південна ОДПІ повідомляє, що у зв’язку з прийняттям Закону України від 02.03.2015 № 222 «Про ліцензування видів господарської діяльності» не обов’язково оформлювати ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами як документ у паперовому вигляді.
Криворізька південна ОДПІ

Сплата земельного податку платниками єдиного податку четвертої групи
Платники єдиного податку четвертої групи, які є власниками/користувачами земель сільськогосподарського призначення та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки, що використовуються такими платниками для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.
За інші земельні ділянки, в тому числі за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, платники єдиного податку четвертої групи сплачують земельний податок на загальних умовах.
Криворізька південна ОДПІ

Умови перебування на спрощеній системі оподаткування у 2016 році
Перша, друга та четверта група єдиного податку залишається без змін. Третя група – фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 000 000 грн.
Тобто, все ж таки юридичних осіб залишають на спрощеній системі оподаткування, але разом з тим зменшили обсяг доходу за рік з нинішніх 20 000 000 грн до 5 000 000 грн.
Криворізька південна ОДПІ


Ставки податку для спрощенців
Перша та друга група – фіксована ставка, яка встановляється відповідними радами. З урахуванням Закону України «Про Державний бюджет на 2016 рік» з 1 січня 2016 року встановлюються наступні ставки: Перша група місячна сума – 137,8 грн. Друга група місячна сума – 275,6 грн.
Ставки податку для третьої групи становитиме: 3 % доходу – у разі сплати ПДВ згідно з ПК України (чинна ставка 2 %); 5 % доходу – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку (чинна ставка 4 %). Для платників четвертої групи в залежності від категорії земель ставка буде становити від 0,16 % до 5,4 %.
Криворізька південна ОДПІ


Перехідні положення
У 2016 році база оподаткування єдиним податком для платників єдиного податку четвертої групи (сільськогосподарських товаровиробників) визначається з урахуванням таких особливостей:
1) для сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) базою оподаткування є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь, з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного за станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом XII ПК України;
2) для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) базою оподаткування є нормативна грошова оцінка ріллі в Автономній Республіці Крим або в області, з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного за станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом XII ПК України.
Криворізька південна ОДПІ

Реєстратори розрахункових операцій
РРО залишається без змін. Не будуть застосовувати РРО платники єдиного податку: першої групи; другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень.
У разі перевищення в календарному році цього обсягу доходу застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку. Всі інші платники другої та третьої єдиного податку зобов’язані будуть використовувати РРО з 1 січня 2016 року.
Криворізька південна ОДПІ

Звільнення від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО
Криворізька південна ОДПІ нагадує, що платники єдиного податку другої і третьої (фізичні особи – підприємці) груп, крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати РРО, з дати початку застосування реєстраторів розрахункових операцій до 1 січня 2017 року звільняються від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО.
Криворізька південна ОДПІ

ДФС України: Власниками цифрових підписів від ДФС стали 228,8 тис. клієнтів
З початку 2015 року послугами Акредитованого центру сертифікації ключів ДФС скористалися 228,8 тис. клієнтів. Їм безкоштовно видано 605,3 тис. посилених сертифікатів відкритих ключів. Переважну більшість користувачів складають фізичні особи – 148,4 тис. Протягом січня – листопада вони отримали 295,4 тис. посилених сертифікатів відкритих ключів. Майже 80,4 тис. юридичних осіб за цей період отримали 309,9 тис. цифрових підписів. Загалом з початку діяльності Центр обслуговує 3,9 млн. сертифікатів відкритих ключів.
Клієнти Центру отримують посилені електронні ключі безкоштовно, на відміну від комерційних центрів, де ця послуга є платною. Видані центром ключі електронного цифрового підпису дають змогу звітувати в режимі он-лайн не лише до органів ДФС, а й до органів державної статистики та Пенсійного фонду України.
Криворізька південна ОДПІ за повідомленням

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!