Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Районный суд в Кривом Роге отказал (смотри Решение после статьи) следователю полиции в Доступе к документам по очень интересному тендеру. Речь идет всего-навсего... о закупке картофеля по 9 гривен за килограмм, в то время когда его розничная цена в супермаркетах была порядка 6 грн. за кг....

20416 21

Именно об этом идет речь в решении Центрально-Городского районного суда Кривого Рога от 26 марта 2016 года.
Как значится в решении, криворожскими правоохранителями 19 февраля 2016 года было открыто уголовное производство по факту
«Злоупотребления служебным положением должностными лицами отдела образования исполкома Центрально-Городского райсовета Кривого Рога, которые, вопреки интересам государства, акцептовали предложение ООО «Аскент-Кр» в торгах на закупку 95 000 кило картофеля общей стоимостью 890 160,00 гривен, которая превышает действительную стоимость картофеля на 303 060,00 гривен».
Следствием было установлено, что согласно данным мониторинга потребительских цен на социально значимые товары, предоставленные Министерством экономического развития и торговли Украины, по состоянию на 10 декабря 2015 стоимость 1 кило картофеля составляла 6,18 грн/кг, следовательно, стоимость 95 000 кг картофеля была равна 587 100,00 гривен.
- Основной целью Закона «Об осуществлении государственных закупок» является предотвращение коррупции в этой сфере, обеспечение рационального и эффективного использования бюджетных средств. Заказчик обязан максимально экономить и эффективно тратить государственные средства, - значится в ходатайстве следствия о доступе к документам вышеуказанной закупки, находящихся во владении райсовета. — Действия должностных лиц комитета по конкурсным торгам отдела образования исполкома … привели к избыточным расходам государственных средств. А факт проведения такой закупки имеет признаки злоупотребления властью и служебным положением со стороны должностных лиц тендерного комитета …
Суд цена закупки явно не смутила, разрешение доступа к документации торгов правоохранители не получили.

Как сообщает сайт БюроUA, который давно занимается независимым журналистским расследованием подобных дел, Учредителями ООО «Аскент-Кр» являются Олег Дикий и Роман Кондратенко. Руководит фирмой Вадим Момот. До недавнего времени Дикий и Кондратенко выступали учредителями ЧП «Трансагро-сбыт».
Последняя фигурировала в поставках бюджетным учреждениям Кривого Рога и Криворожского района некачественного куриного мяса, содержащего раствор каррагинана, искусственно увеличивающего вес продукции, и изменяющего её качественный состав.
Вина директоров фирм тогда была доказана в Центрально-Городском райсуде Кривого Рога.
Но, когда криворожское гороно подало в Саксаганский райсуд иск о взыскании с фирм-поставщиков (в т.ч. «Трансагро-сбыт») причиненного ущерба, в удовлетворении иска было отказано, с пояснением, что истцом в споре должно выступать не гороно, а отделы образований тех районов, в чьи учебные учреждения было поставлено мясо. То есть, по логике судей, в суд должны были обращаться с Иском те, кто принимал самое активное участие в коррупционной схеме...
Также Суд не захотел взять за основу на сумму ущерба, зафиксированную в приговоре, и посчитал, что сумма и характер ущерба должны быть доказаны по общим правилам. А ещё суд «оправдал» некачественное мясо, которое было потреблено детьми, сообщив, что требования ДСТУ не регламентируют количество пищевых добавок и их влияние на структуру мяса!
«Трансагро-сбыт» в Кривом Роге и районе с начала 2013 года выиграло 32 тендера на общую сумму 11 324 404,1 грн.
После скандальных поставок, указанных в решении суда, тендеры на поставки мясной продукции фирма больше не выигрывала. Учредители же зарегистрировали фирму «Аскент-Кр».
ООО «Аскент-Кр» также пользуется популярностью у Криворожских чиновников. С начала 2016 года фирма (за 3 месяца работы!) успела выиграть 29 тендеров на общую сумму 14 799 268,06 гривен.
Но суд такие непонятные расследования не интересуют. Наши нищие судьи больше заняты поисками пищи для пропитания, чем сохранением бюджетных средств...

Леха ЗЛОЙ,
специально для сайта
Весь Кривой Рог

 

 

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 березня 2016 року Центрально - Міський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі

слідчого судді Черкасенко Т.Г.

при секретарі Остапенко О.І.

за участю слідчого Пеклун Р.О.,
розглянувши клопотання Слідчого СВ Ц-Міського ВП КВП ГУ НП в Дніпропетровській області капітана поліції Пеклун Р.О. про надання тимчасового доступу до речей та документів по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань провадження за № 12016040770000397 від 19.02.2016 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України -
ВСТАНОВИВ:
21.03.2016 року Слідчий СВ Ц-Міського ВП КВП ГУ НП в Дніпропетровській області капітан поліції Пеклун Р.О. , звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасовий доступ до речей та документів, а саме до:
1) до пропозицій конкурсних торгів, які перебувають у володінні відділу освіти Центрально-Міської районної у місті ради,
2) до відомостей про консурні торги та результати проведених тендерних торгів,
3) протоколів розкриття пропозицій конкурсних торгів, кваліфікаційних пропозицій, цінових пропозицій, які були проведені комітетом з конкурснів торгів відділу освіти виконкому Центрально-Міської районної у місті Кривий Ріг ради Дніпропетровської області за 2015 рік, тобто за період з 01.01.2015 р до 31.12.2015 р.
4) оригіналу документу «Перелік документів, які вимагаються для підтвердження відповідності учасника кваліфікаційним та іншим вимогам замовника», який затверджений головою комітету з конкурсних торгів відділу освіти виконкому Центрально-Міської районної у місті ради за період проведення з 01.01.2015 р до 31.12.2015 р вказаних конкурсних торгів, що знаходяться у відділі освіти виконкому Центрально-Міської районної у місті ради, що за адресою м. Кривий Ріг, вул. Єгоров, з подальшою можливістю вилучення оригіналів вищевказаних документів.
Клопотання мотивоване тим, що до ЧЧ Центрально-Міського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області поштою надійшла заява від ГО "Верховенство права", про те, що 18.12.2015 р посадові особи відділу освіти виконкому Центрально-Міської районної у місті Кривий Ріг ради, зловживаючи своїм службовим становищем,та діючи всупереч інтересам держави, було акцептовано пропозицію ТОВ "Аксент-Кр" на закупку 95000 кг картоплі загальною вартістю 890 160,00 гривень, яка перевищує дійсну вартість на 303 060,00 гривень.
Згідно даних моніторингу споживчих цін на соціально значущі товари, які надані Міністерством економічного розвитку і торговлі України, станом на 10 грудня 2015 року, вартість 1 кг картоплі становить 6,18 грн/кг, отже вартість 95000 кг картоплі виходить за ціною 587 100,00 гривень. Враховуючи вищевикладене, дії посадових осіб комітету з конкурснів торгів відділу освіти виконкому Центрально-Міської районної у місті Кривий Ріг ради Дніпропетровської області призвели до надлишкових витрат державних коштів.
Крім цього, відповідно до преамбули Закону України «Про здійснення державних закупівель» основною метою цього Закону є запобігання корупції у цій сфері, забезпечення раціонального та ефективного використання бюджетних коштів. Замовник зобов;язаний максимально економити та ефективно витрачати державні кошти.
Факт проведення закупівлі за завищеними цінами має ознаки зловживання владою та службовим становищем під час організації та здійснення державних закупівель з боку посадових осіб тендерного комітету відділу освіти виконкому Центрально-Міської районної у місті Кривий Ріг ради Дніпропетровської області.
Так, з метою встановлення осіб причетних до скоєння вказаного кримінального правопорушення у органів слідства та прокуратури виникла необхідність у застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей та документів, а саме:
1) до пропозицій конкурсних торгів, які перебувають у володінні відділу освіти Центрально-Міської районної у місті ради,
2) до відомостей про консурні торги та результати проведених тендерних торгів,
3) протоколів розкриття пропозицій конкурсних торгів, кваліфікаційних пропозицій, цінових пропозицій, які були проведені комітетом з конкурснів торгів відділу освіти виконкому Центрально-Міської районної у місті Кривий Ріг ради Дніпропетровської області за 2015 рік, тобто за період з 01.01.2015 р до 31.12.2015 р. у зв'язку із тим, що вказаний захід є кінцевим і окрім застосування вказаного заходу забезпечення кримінального провадження отримати необхідні документи не є можливим., тому просить клопотання задовольнити.
Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження, дійшов висновку про те, що клопотання не підлягає задоволенню за наступних підстав.
Відповідно до вимог ч.3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що, існує обгрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреба досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який йдеться в клопотанні слідчого, прокурора.
Відповідно до вимог п.5 ч.2 ст. 160 КПК України у клопотанні слід зазначити значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні.
Оскільки слідчий у клопотанні не зазначив яке значення мають речі та документи про тимчасовий доступ до яких просить слідчий, для даного кримінального провадження, в задоволенні клопотання слід відмовити у повному обсязі.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 163, 164 КПК України,
УХВАЛИВ:
В задоволенні клопотання Слідчого СВ Ц-Міського ВП КВП ГУ НП в Дніпропетровській області капітана поліції Пеклун Р.О. - відмовити у повному обсязі.

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!