Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Після місячної перерви, на яку прийшовся скандал навколо ініціативи перейменування проспекту Гагаріна в проспект Костянтина Павлова, відбулось третє засідання тимчасової робочої групи з питань перейменування вулиць та інших об’єктів топоніміки. За підсумками цього засідання стартував офіційний процес перейменування 190 вулиць в Кривому Розі, повідомляє Наталія ШИШКА та «Домашня газета»

070722 23 min

Це перший етап. І проспекту Гагаріна немає в оприлюдненому переліку вулиць, що йдуть на перейменування, та пропозицій щодо їх нових назв. -

БАРВІНКОВА, КОНВАЛІЙ ТА КРИНИЧНИЙ

Відкриваючи засідання тимчасової робочої групи з питань перейменування вулиць та інших об’єктів топоніміки, її голова, заступник міського голови Сергій Мілютін сказав:

- Ми ще не у фіналі, а на завершенні одного з етапів перейменування. Але ми зробили дуже велику роботу, щоб замість московських, бурятських та інших вулиць, пов’язаних з державою-агресором росією, а також з білоруссю, в Кривому Розі з’явились вулиці, алеї та площі на честь військових частин, що захищають місто, міст - героїв України, видатних українських та іноземних постатей, культурних, знакових подій. За якими принципами працювала наша група? Це мало бути гармонійне перейменування вулиць в місті для життя. Під час обговорення використовувались сучасні підходи, зокрема, створення ансамблів назв. Наприклад, в Інгулецькому районі біля вулиці Надії з’являться вулиці Віри (замість Мордовської) та Любові (замість Удегейської). На Карнаватці біля вулиці Гірницької слави з’явиться вулиця Інженерів (замість Удмуртської). В Покровському районі поруч з Міжгалактичною з’явиться вулиця на честь українського космонавта Леоніда Каденюка (замість Елістинської).

Сергій Мілютін також проінформував, що частині вулиць пропонується повернути історичні назви. Так, вулиці Новоросійській в Центрально-Міському районі - назву Верхньобазарна, Ямальській дати традиційну для Криворіжжя назву Балки Федорівки, на схилах якої розташована вулиця. А невеличким вулицям Сиктивкарській, Ігарській та провулку Улан-Удинському - красиві українські назви Барвінкова, Конвалій та Криничний.

І ДЖАВЕЛІНИ, І БАЙРАКТАРИ...

Усі військові підрозділи, які захищають Кривий Ріг, повідомив Сергій Мілютін, будуть увічнені в назвах вулиць або майданів, скверів та парків. У зв’язку з тим, що більша частина вулиць з географічними назвами маленькі та знаходяться в приватному секторі, відзначив він, а культурне та історичне значення частин, що захищають Кривий Ріг, велике, то до таких, що підлягають перейменуванню вже на першому етапі, була додана ще низка топонімів, пов’язаних з російськими діячами.

Так, велику вулицю імені російського письменника Купріна запропоновано перейменувати на честь 129-ої бригади ТРО, в якій служать тисячі криворіжців. На честь 17-ої окремої танкової бригади імені Костя Пестушка запропоновано перейменувати вулицю імені московського боярина 17 сторіччя Пожарського. Це саме та вулиця, яка веде до цієї частини.

На честь наших нацвардійців 21-ої окремої бригади Національної гвардії імені Петра Калнишевського, яка не тільки захищає Кривий Ріг, а й героїчно воювала в Маріуполі, пропонується перейменувати вулицю імені російського письменника Симонова. На честь Військово-повітряних сил України та частин протиповітряної оборони, які захищають Кривий Ріг, сквер біля авіаколеджу пропонується назвати Сквером захисників українського неба.

В Покровському районі вулицю, названу іменем російського композитора Шостаковича, пропонується перейменувати на честь захисників Азовсталі. А в Довгинцівському районі перед площею кінотеатру «Дружба» є ідея створити Майдан захисників Криворіжжя, де встановити меморіал.

Пропозиція Інгулецького району - перейменувати вулицю Добролюбова на честь 40-го батальону «Кривбас». На честь першої жінки - Героя України, бойового медика Інни Дерусової, якій звання присвоєно посмертно, пропонується перейменувати вулицю, названу на честь російського генерала Кузнєцова. На честь Героя України Віктора Оцерклевича, який загинув поблизу Бахмута, - вулицю Курчатова, російського науковця, розробника атомної бомби. На честь Героя України, організатора оборони Харкова, підполковника Павла Федосенка, - вулицю Лермонтова. Всі троє - криворіжці.

Вулиці Біломорській, названій свого часу на честь Біломорканалу імені Сталіна, при будівництві якого загинуло багато українців, запропоновано дати назву американських переносних протитанкових ракет - Джавелінів. Іншими видами зброї, які стали символами українського опору, це Байрактар і Стугна, запропоновано назвати відповідно вулиці Липецьку в Довгинцівському районі та Багратіона (російський генерал початку 19 ст.) в Інгулецькому.

В Саксаганському районі вулицю Світлогірську пропонується перейменувати на честь Волонтерів.

ЗАМІСТЬ ПУШКІНА - БАЙДЕН

В умовах війни, зазначив Сергій Мілютін, для України дуже важливою є міжнародна підтримка. Тому запропоновано низці вулиць дати назви на честь людей, які підтримали нашу державу в ці важкі часи. Зокрема, запропоновано назвати вулиці: на честь Президента США Джозефа Байдена (замість Пушкіна); прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона (замість російського військового Водоп'янова); першої етнічної українки в Конгресі США Вікторії Спартц, яка багато зробила для прийняття закону про ленд-ліз, завдяки якому Україна отримує сучасне озброєння (замість російського письменника Одоєвського); сенатора США Джона Маккейна, який активно відстоював інтереси України (замість Армавірської, яка в свій час була названа на честь міста в росії).

А вулицю Каширську, названу на честь міста в московській області, запропоновано перейменувати в Канадську на честь Канади та канадського народу, який активно підтримує нашу країну. Щодо цього, як проінформував пан Мілютін, наша влада консультувалась з Міністерством закордонних справ, а там сказали: ну, якщо громада так хоче...

«І НІЯКИХ ПАВЛОВИХ З КАРАМАНІЦАМИ!»

Як відомо, сенс нинішнього перейменування значна частина суспільства, і криворізька громада тут не виключення, бачила в тому, щоб замість пов’язаних з країною-агресором назв увічнити в топонімах героїв сучасної російсько-української війни. Тих, хто віддав своє життя за незалежність та територіальну цілісність України. Це якраз той момент, який пан Мілютін назвав дуже чутливим і надав слово секретареві тимчасової робочої групи Олені Ушканенко.

- На жаль, кількість загиблих збільшується. Всі наші бійці - це наша гордість, ми пишаємося і дуже сумуємо за нашими загиблими. Тому запропоновано на їх честь назвати площу, яка буде називатися Майдан пам’яті загиблих героїв. Там буде зведено меморіал, на якому буде вигравіровано імена загиблих під час російсько-української війни. Так склалося, що ми не можемо, наприклад, перейменувати одну вулицю... Буває, на одній вулиці проживало декілька героїв наших, які загинули, тому було запропоновано створити цей Майдан пам’яті загиблих героїв. Виняток (щодо присвоєння назви вулиці - Авт.) може бути тільки в разі, якщо військовий отримав звання Героя України, - сказала чиновниця.
Однак, як свідчать численні публічні коментарі у соцмережах, суспільний запит на увічнення пам’яті загиблих у сучасній російсько-українскій війні є досить високим.

- Якщо ми усвідомлюємо подвиг наших бійців, які загинули за 8 років війни з росією, якщо ми маємо вдячність за їхню найвищу жертву, якщо ми хочемо, щоб і наступні покоління знали, що росія найзапекліший ворог, і вона забрала у родин синів, дочок, батьків, - ми повинні вшанувати імена всіх загиблих героїв в назвах наших вулиць і площ. Саме тому й треба прибрати пів тисячі московитських назв з мапи нашого міста. І ніяких павлових з караманіцами! - написала у своєму публічному коментарі Ганна Віняр.

А широкій громадськості міста ще тільки належить осмислити і сприйняти чи не сприйняти озвучений на засіданні тимчасової робочої групи підхід у цьому питанні.

«МИ ВИЧИЩАЄМО РОСІЙЩИНУ»

- Ми врахували учасників визвольних змагань з того списку, який підготував історико-краєзнавчий музей. Зокрема, сестер Бабенко, Тамари Максимець та інших. Також пропонується назвати вулиці іменами осіб, які внесли певний внесок у розвиток освіти, а також на честь криворізьких правозахисників. Зокрема, Едуарда Крицького, якого можна вважати останнім криворізьким політичним в’язнем. Він відомий тим, що вийшов на першотравневу демонстрацію 1980 року з гаслом «Профспілкам - свободу від КПРС, робітникам - м’ясо». Його скрутили швиденько, навіть фото є, дали йому 10 років, які він відсидів за цю справу. Також були враховані, зокрема, діячі культурницького напрямку 20 століття. Йдеться про колишніх директорів комерційного та сільськогосподарського училищ. Є пропозиції назвати вулиці на честь козаків, які були засновниками зимівників ще 17 - 18 ст. і сформували образ Криворіжжя. Зокрема, йдеться про Павла Нагайця, - сказав під час засідання член тимчасової робочої групи, доцент педуніверситету, кандидат історичних наук Вадим Яшин.

Він також висловив «крамольну» думку про те, що Нагаєць, скоріш за все, і був справжнім засновником Кривого Рогу. А не той придуманий, скажімо так, легендарний Козак Ріг. Ця пропозиція, відзначив науковець, іде на другий етап перейменування, і висловив упевненість у тому, що втілення такої ідеї сформувало б образ Кривого Рогу як українського міста.

- Тому що тут російщина була з 1,5 тисячі топонімів до половини. А якщо врахувати декомунізаційні процеси, то і до 80% була російщина. Ми все це вичищаємо. Думаю, в результаті ми отримаємо нормальний, красивий міський простір, - сказав науковець.

ХТО ТАКІ «МЕШКАНЦІ ВУЛИЦЬ?»

Яка ж процедура громадського обговорення та вибору нових назв? Багато хто пам’ятає, як при перейменуванні вулиць в процесі декомунізації в усіх районах міста відбувались громадські слухання. Про те ж ішлося на другому публічному засіданні тимчасової робочої групи. З тією різницею, що зараз в країні воєнний стан, тому йшла мова про те, що слід відпрацювати з юристами процедуру проведення громадських слухань та голосування за нові назви в режимі онлайн.

Але на третьому засіданні, яке фіналізувало підготовку до першого етапу перейменування, про це чомусь забули. Сергій Мілютін повідомив, що долю назви кожної з вулиць, які перейменовуються, будуть вирішувати виключно мешканці цієї вулиці. При цьому він затруднився законодавчо обгрунтувати такий підхід.

- Робоча група публікує пропозиції з новими назвами - ми це робимо сьогодні вже на сайті міської ради. Впродовж 30-ти днів, з 1 по 30 липня, жителі вулиць, які будуть перейменовані, можуть ознайомитися з переліком. Якщо мешканці мають власну пропозицію щодо назви, вони до 30 липня можуть про це повідомити, надіславши листа з обгрунтуванням на адресу районної у місті ради або принести його туди ообисто. Ми бачимо, що в Києві зробили голосування для будь-кого. Але наша пропозиція така, що саме мешканці конкретної вулиці мають пропонувати назву, а потім іще й обрати її. По закінченню 30-денного терміну в кожному районі міста будуть систематизовані пропозиції з перейменування. Цим будуть займатися працівники районних у місті рад під керівництвом голів райрад. На це відводиться два тижні, 31 липня - 12 серпня. Після того, з 15 по 31 серпня, райвиконкомами буде проведене з мешканцями вулиць обговорення, під час якого люди оберуть назву вулиці. Після цього райвиконкоми з 1 по 14 вересня узагальнюють інформацію та надають її для підготовки рішення щодо перейменування топонімів на черговому засіданні міської ради, - так описав процедуру перейменування заступник міського голови.

Пр цьому так і залишилось незрозумілим, чи те, що долю нових назв вирішуватимуть виключно мешканці конкретної вулиці, є законодавчо обгрунтовним, чи це все-таки «пропозиція» нашої виконавчої влади. Але що це за такий статус - мешканець вулиці? Член територіальної громади може мати на конкретній вулиці нерухомість, але не проживати там і не бути зареєстрованим. Або проживати на певній вулиці, а бути зареєстрованим в іншому місці. Або бути зареєстрованим на певній вулиці, а проживати на іншій. Всі вони є «мешканцями вулиці?»

Очевидно, що виконавча влада і особисто глава військової адміністрації Олександр Вілкул, якого офіційні джерела називають ініціатором кампанії з перейменування, мають своє уже сформоване бачення топоніміки міста і не зацікавлені в долученні до процесу активної громадськості. Звідси намагання звести процес обговорення і обрання назв до меж вулиць. Адже за потреби так простіше зманіпулювати громадською думкою, аніж, скажімо, при голосуванні онлайн, відкритому для всіх членів територіальної громади.

- Чому саме визначено, що вирішувати будуть мешканці конкретних вулиць? У нас є багато вулиць, які по суті є загальноміськими, та ж Світлогірська чи Пушкіна, знакові для міста. Чому вирішено, що тільки мешканці цих вулиць будуть приймати рішення? - таке питання на засіданні порушила член робочої групи, краєзнавиця і журналістка Ольга Хвостова. - Всім ходити по цих вулицях. Показувати їх, про них розповідати, екскурсії проводити. В інших містах такої практики (перейменування - Авт.) не було, хоча там керуються тим же законодавством.

Відповідь пана Мілютіна: «Тому що саме цим людям жити на цій вулиці».
До речі, на питання «Домашней газеты» він затруднився назвати кількість пропозицій щодо перейменування вулиць, які надійшли або були переадресовані на тимчасову робочу групу, від членів територіальної громади, громадських організацій, юридичних осіб з моменту створення робочої групи до винесення на обговорення переліку пропозицій.

Адже чиновники самі визнавали, що з цього питання звернення надходять. Однак скільки і які з цих пропозицій враховані, а які ні, і з яких міркувань, по суті залишилось за кадром.

Тим, хто їх подавав, тепер фактично треба звертатись вдруге, уже на райони, і мати статус «мешканця вулиці», який по суті є невизнченим. На відміну від статусу члена територіальної громади.

«А ЩО, БАЙДЕН У НАС ПРОПИСАНИЙ?»

На думку автора цих рядків, той негатив у Фейсбук, якою криворізька спільнота цієї соцмережі відреагувала на обнародування переліку пропозицій щодо нових назв, значною мірою викликаний якраз неможливістю долучитися до процесу кожному члену територіальної громади. Криворіжці невдоволено пишуть у своїх публічних коментарях, що фактично все уже вирішено за них.

Звертає на себе увагу певне несприйняття криворіжцями пойменування вулиць назвами видів зброї, а також присвоєння вулицям імен зарубіжних діячів, зокрема, перейменування вулиці Пушкіна на вулицю Байдена. Причому, судячи по коментарях, справа не стільки у звільненні від Пушкіна, скільки в Байдені. «А що, він тільки у нас прописаний?» - іронічно запитав автор одного з коментарів.

Є і інша течія: нам байдуже, як ви назвете нашу вулицю, бо кращою вона не стане, і краще жити ми від цього не будемо. і взагалі - не на часі.

«Тридцять років було не на часі. І тепер «не на часі». Краще спроєктуйте, спорудіть, збудуйте... Що ж, не втомлююся повторювати при такій оказії Гавелові слова: «Якщо людина живе в оточенні пропаганди тоталітарної держави і не помічає її, то пропаганда досягла свєї мети», - таку думку оприлюднив Дмитро Щербина, і автор цих рядків повністю з ним солідарна.

Наталія ШИШКА,
«Домашня газета»,
ДАЙДЖЕСТ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!