Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (2 Votes)

Член тимчасової робочої групи з перейменування об’єктів топоніміки в Кривому Розі Ольга Гончар Хвостова: «Особисто я, коли працюю з переліком вулиць на перейменування, відчкваю себе сапером на мінному полі». Подробиці – у матеріалі Наталії ШИШКИ та «Домашньої газети»

200522 7 min

Журналістка Ольга Гончар Хвостова включена до складу тимчасової робочої групи з перейменування вулиць та інших об’єктів топоніміки, назви яких пов’язані з російською федерацією та білоруссю, як член Національної спілки краєзнавців України. З нею було цікаво поговорити про те, як іде в Кривому Розі процес перейменування, навколо чого точаться дискусії, і чи не обернеться скандалом оприлюднена ініціатива депутатки від Блоку Вілкула дати одній з вулиць ім’я міського голови Костянтина Павлова - висуванця нині забороненої партії ОПЗЖ.

- КОЛИ ВІДБУВАЛОСЬ ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ВУЛИЦЬ В РАМКАХ ДЕКОМУНІЗАЦІЇ, ТИ БРАЛА АКТИВНУ УЧАСТЬ У ЦЬОМУ ПРОЦЕСІ, ТАК?

- Так, я намагалася брати максимально активну участь. Оскільки на той момент я володіла грунтовною і різноплановою інформацією про криворізькі вулиці і розуміла, як було б добре змінити ті чи інші топоніми, то подавала свої пропозиції під час громадських слухань. І це було помилкою. Тому що як стало ясно після громадських слухань, а я була на всіх, ті пропозиції, які озвучувались безпосередньо під час їх проведення, не завжди фіксувались у протоколах. Навіть не все те, що зафіксовано, було включено у підсумковий реєстр пропозицій. І навіть те, що було проголосовано зі стовідсотковою підтримкою, не було враховано. Для чого тоді слухання?

- НАША МІСЬКА РАДА У ВИЗНАЧЕНИЙ ЗАКОНОМ ТЕРМІН НЕ ПРИЙНЯЛА ТОДІ ВІДПОВІДНЕ РІШЕННЯ, І ПОВНОВАЖЕННЯ ПО ПЕРЕЙМЕНУВАННЮ В РАМКАХ ДЕКОМУНІЗАЦІЇ ПЕРЕЙШЛИ ДО ГОЛОВИ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ.

- Так, і тільки завдяки наполегливості, я б сказала, самозреченій наполегливості маленької групи людей тоді вдалось вулицю 22-го партз’їзду перейменувати на вулицю Віталія Матусевича (учасника АТО - Авт.). Група мешканців обійшла майже всі будинки на цій вулиці, зібрала велику кількість підписів, а потім, коли голова облдержадміністрації Валентин Резніченко перебував з робочим візитом у Кривому Розі, йому особисто в руки було передано ці підписи.

- ЯКЩО ГОВОРИТИ ПРО НИНІШНІЙ ПРОЦЕС ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ, ТО ВІДБУЛОСЬ ДВА ЗАСІДАННЯ ТИМЧАСОВОЇ РОБОЧОЇ ГРУПИ, І НА ОБОХ ТИ ПОРУШУВАЛА ПИТАННЯ: В ЯКІ ТЕРМІНИ, КУДИ, В ЯКИЙ СПОСІБ ЧЛЕНИ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ МОЖУТЬ ПОДАВАТИ СВОЇ ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ. ЯК Я ЗРОЗУМІЛА, НА ДРУГОМУ ЗАСІДАННІ ДІЙШЛИ ЗГОДИ, ЩО ЧЛЕНИ ГРОМАДИ ЗМОЖУТЬ ДОЛУЧИТИСЬ ДО ПРОЦЕСУ ВЖЕ ТОДІ, КОЛИ БУДУТЬ ОПРИЛЮДНЕНІ ПРОПОЗИЦІЇ РОБОЧОЇ ГРУПИ. ЩО ЇМ ЗАПРОПОНУЮТЬ, ТЕ ЧЛЕНИ ГРОМАДИ І БУДУТЬ ОБГОВОРЮВАТИ. ТАК?

- Не зовсім. Є створена рішенням міської ради тимчасова робоча група з питань перейменування. І є залучені нею науковці, чоловік 15, які працюють зараз над формуванням списку вулиць, які йдуть на перейменування. Вони розглядають пропозиції райвиконкомів, узгоджують їх і формують остаточний список. Я беру участь у цьому процесі і бачу його зсередини. Він надзвичайно складний. Тривають запеклі дискусії. От є вулиця, умовно кажучи, Маршала Малиновського. Як вулиця Маршала Малиновського, який брав участь у звільненні Кривого Рогу від німецьких загарбників, вона не мала б іти на перейменування. Але як вулиця, що носить ім’я маршала, вона мала б бути перейменована. Є рекомендація Інституту національної пам’яті, що об’єкти топоніміки, які названі на честь вищих військових чинів - генералів, маршалів, адміралів, слід перейменувати, тому що імена цих високих чинів є маркерами радянськості.
Ми іноді до години обговорюємо одну вулицю, перш ніж дійти згоди, вносити її в список на перейменування чи ні.

Звісно, жодних дискусій не виникає там, де йдеться про вулиці, що носять назви, похідні від назв російських міст та територій, а таких дуже багато. З понад 400 вулиць і площ, поданих районами на перейменування, таких відсотків 40. А там, де вулиці носять імена конкретних людей, є дуже багато нюансів.

- ТАК, МОЖЕ, НА ПЕРШОМУ ЕТАПІ ВАРТО БУЛО Б ПЕРЕЙМЕНУВАТИ ОБ'ЄКТИ ТОПОНІМІКИ, НАЗВИ ЯКИХ ПОВ"ЯЗАНІ З РОСІЙСЬКИМИ ТЕРИТОРІЯМИ, А ДИСКУСІЙНІ ЗАЛИШИТИ НА ІНШИЙ ЧАС?

- От якраз зараз про це і йдеться. В результаті багатогодинних дискусій ми дійшли висновку, що треба все-таки робити дві черги перейменування. Але. Знаючи інертність нашого міста, є побоювання, що друга черга може не відбутися. Наше місто дуже консервативне і не любить новацій. Це я кажу загалом, не беручи до уваги окремі громадські спільноти, які пішли далеко вперед у суспільному розвитку.

- МИ ЗГАДАЛИ ДЕКОМУНІЗАЦІЮ, ЯКА ВІДБУВАЛАСЬ НА ВИКОНАННЯ ЗАКОНУ, КОЛИ КРИТЕРІЇ ДЛЯ ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ БУЛИ ПРОПИСАНІ. ТЕПЕР ЗАКОНУ НЕМАЄ, МАСОВЕ ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ВІДБУВАЄТЬСЯ В РАМКАХ ПОВНОВАЖЕНЬ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОРЯДУВАННЯ ЗА НАРОДНОЮ ІНІЦІАТИВОЮ. КРИВОРІЖЦІ В РІЗНИЙ СПОСІБ ВИСЛОВЛЮЮТЬСЯ ПРО ТЕ, ЩО ТРЕБА ПОЗБУВАТИСЯ ПРОРОСІЙСЬКИХ НАЗВ. У ТЕБЕ Є ВІДЧУТТЯ НАЯВНОСТІ ЦІЄЇ НАРОДНОЇ ІНІЦІАТИВИ?

- Прямо такого гострого відчуття станом на сьогодні нема. Але є відчуття, що це відбувається за дуже потужної народної підтримки.

- ТАК ВСЕ-ТАКИ МІСЬКА РОБОЧА ГРУПА, ПЕРШ НІЖ ВИЙТИ НА ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ НОВИХ НАЗВ, БУДЕ ЗБИРАТИ ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ВІД ЧЛЕНІВ ГРОМАДИ, МЕШКАНЦІВ ТИХ ЧИ ІНШИХ ВУЛИЦЬ?

- Я буду добиватись максимально, щоб все-таки пропозиції мешканців обов’язково були зібрані в різний спосіб. І щоб ці пропозиції були обговорені, осмислені і враховані. Я можу обіцяти тільки це. Ви знаєте склад робочої групи.

- А ЯКИЙ ВІН, ЗА ТВОЄЮ ОЦІНКОЮ?

- До складу тимчасової робочої групи включено у більшості чиновників, керівників структурних підрозділів міськвиконкому. Як мені здається, вони будуть орієнтуватися на думку тих, хто не дуже готовий щось докорінно змінювати в місті. До складу робочої групи включено, наприклад, Дмитра Степанюка. При всій повазі до пана Дмитра як діяча минулих часів, мені все-таки здається, що його погляди, зокрема, на міську топоніміку, дещо не відповідають викликам сьогодення. Але багато членів робочої групи, з числа представників органів влади, орієнтуються на пана Дмитра. Тому доведеться серйозно дискутувати, щоб сучасні патріотичні назви були прийняті.

- НАСКІЛЬКИ Я ЗРОЗУМІЛА ВИСТУП ДМИТРА СТЕПАНЮКА НА ДРУГОМУ ЗАСІДАННІ РОБОЧОЇ ГРУПИ, ВІН ПРОПОНУЄ КІЛЬКОМ ДЕКОМУНІЗОВАНИМ ВУЛИЦЯМ ПОВЕРНУТИ ПОПЕРЕДНІ НАЗВИ. ЯК ВВАЖАЄШ, Є РИЗИК ТОГО, ЩО НИНІШНЯ КАМПАНІЯ ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ У КРИВОМУ РОЗІ У ЯКІЙСЬ МІРІ МОЖЕ СТАТИ РЕВІЗІЄЮ ДЕКОМУНІЗАЦІЇ?

-У мене такого відчуття нема. Я не бачила пропозицій письмових, які пан Дмитро надсилав, до членів комісії їх іще не донесли. Міркуючи над ризиком ревізії, можу сказати, що я особисто як член робочої групи зроблю все від мене залежне, щоб цього не допустити. Хоча деякі райони помилково подали на перейменування вулиці, уже перейменовані в рамках декомунізації 2016 року. Але ми їх виключаємо із остаточного списку. І це з боку районів не намагання ревізувати, це просто незнання.

Навіть деякі представники влади в районах за ці 6 років не вивчили, не дізналися, чому декомунізовані вулиці отримали ті чи інші назви. Це ще раз засвідчує, наскільки складно цей процес іде в нашому місті. Наскільки повільно змінюється мислення людей. Досі не знають, хто такий Едуард Фукс, Микола Світальський, Сергій Колачевський, попри внесок цих людей у розвиток Кривого Рогу.

- ЗВЕРНУЛА НА СЕБЕ УВАГУ ФРАЗА ГОЛОВИ РОБОЧОЇ ГРУПИ, ЗАСТУПНИКА МІСЬКОГО ГОЛОВИ СЕРГІЯ МІЛЮТІНА ПРО ТЕ, ЩО ЙОГО ЗАДАЧА - ПРОВЕСТИ ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ТАК, ЩОБ НІХТО ЧЕРЕЗ СУД ЙОГО НЕ ОСКАРЖИВ. ХІБА ВОНА НЕ СВІДЧИТЬ ПРО ТЕ, ЩО ПРОЦЕС МОЖЕ ПІТИ ДЕСЬ НА МЕЖІ?

- Весь процес перейменування - це танці на лезі. Тому що починаючи перейменовувати, ми мусимо на якийсь момент забути, що триває війна. А вона триває. Ми мусимо про це забути, бо якщо ми будемо пам’ятати, що у нас триває війна, то ми не повинні нічого перейменовувати, а маємо воювати. Але ми розуміємо, що війна триває на всіх фронтах. Ми розуміємо, що всі процеси, які зараз відбуваються, і особливо процес перейменування, в будь-яку мить можуть бути зупинені, переглянуті, зруйновані будь-яким способом. Будь - яким. Законним, незаконним. Особисто я, коли працюю з переліком вулиць на перейменування, відчуваю себе сапером на мінному полі. Розумію, що в будь-який момент може вибухнути. Але робити це треба. Я розумію, що у нас ризиків насправді набагато більше, ніж оскарження через суд.

- ЗНОВУ ПОВЕРТАЮСЬ ДО ТЕМИ ПРОПОЗИЦІЙ ВІД ГРОМАДИ. НА ЗАСІДАННІ РОБОЧОЇ ГРУПИ БУЛО ОЗВУЧЕНО, ЩО ВОНИ НАДХОДЯТЬ. АЛЕ НЕ ВСІ ТАК ВХОЖІ В КОРИДОРИ ВЛАДИ, ЯК ТОЙ ЖЕ ПАН СТЕПАНЮК. ІНШІ ЧЕКАЮТЬ, КОЛИ РОБОЧА ГРУПА ОФІЦІЙНО ПОВІДОМИТЬ ПРО ЗБІР ПРОПОЗИЦІЙ ВІД ГРОМАДИ. ЧИ НЕ ВВАЖАЄШ ТИ, ЩО ЦЕ Є ДЕЩО НЕСПРАВЕДЛИВИМ, І МІСЬКА РОБОЧА ГРУПА МАЛА Б ВЖЕ ВИЗНАЧИТИСЬ І ОПРИЛЮДНИТИ, КУДИ, В ЯКИЙ СПОСІБ, В ЯКІ ТЕРМІНИ ПОДАВАТИ ПРОПОЗИЦІЇ?

- Абсолютно згодна, що міська робоча група уже мала б визначитись з цим. Я б така, що слід було б це зробити уже на першому засіданні. На другому я теж порушувала це питання. Хоча один з районів разом з переліком вулиць, які варто перейменувати, подав і свої пропозиції щодо того, як саме слід перейменувати, і навіть більше - окремим стовпчиком подав по деяких вулицях пропозиції громадськості.

- АЛЕ ЯКЩО РАЙОН ПУБЛІЧНО НЕ ОГОЛОШУВАВ ЗБІР ПРОПОЗИЦІЙ, ТО ДУЖЕ ВЕЛИКЕ ПИТАННЯ, ЯКИМ ЧИНОМ ПРОПОЗИЦІЇ ПОТРАПИЛИ САМЕ У РАЙВИКОНКОМ, ЯК ЛЮДИ ВЗАГАЛІ ДІЗНАЛИСЬ, ЩО НАСТАВ ЧАС ПОДАВАТИ ЦІ ПРОПОЗИЦІЇ. ЧИ НЕ ЙДЕТЬСЯ ТУТ ПРО НАМАГАННЯ МАНІПУЛЮВАТИ ГРОМАДСЬКОЮ ДУМКОЮ?

- Якщо говорити про пропозиції від громади, які особисто я вносила в перелік, то це були пропозиції з петиції Олексія Таймурзіна. Раз петиція міською радою підтримана, то пропозиції, які вона містить, мають бути враховані. Звичайно, можна звернутись до члена робочої групи, якого поважаєш, і передати йому свої пропозиції, але навряд чи це правильно. Я чекаю і хочу добитися того, що буде оприлюднено процедуру, за якою члени громади зможуть подати свої пропозиції.

- Я ТАК ЗРОЗУМІЛА, У ТЕБЕ Є СВОЇ ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ЯКИХОСЬ ОБ'ЄКТІВ ТОПОНІМІКИ?

- У мене є власне бачення того, які напрямки обов‘язково мають бути відображені в топоніміці. Так, у нас дуже мало вулиць, названих на честь жінок. Треба це виправити. Ми на телебаченні «Експерт-КР» свого часу створили низку матеріалів, зокрема, про жінок-учених, які родом з Кривого Рогу або так чи інакше причетні до нашого міста. Хоча йдеться не тільки про учених, а й про учасниць повстанського руху, героїнь сучасної війни.

- МИ ЖИВЕМО В ТОЙ МОМЕНТ, КОЛИ ВУЛИЦІ БУЧАНСЬКА, ІРПІНСЬКА, ЧОРНОБАЇВСЬКА ЧИ МАРІУПОЛЬСЬКА З'ЯВИЛИСЬ АБО ЩЕ З"ЯВЛЯТЬСЯ У РІЗНИХ МІСТАХ. ЦЕ ЦІЛКОМ ЗРОЗУМІЛО І ПРИЙНЯТНО. АЛЕ КОЖНЕ МІСТО НЕПОВТОРНЕ СВОЇМИ КРАЄЗНАВЧИМИ ОСОБЛИВОСТЯМИ. ТИМ, ЩО ПРИТАМАННЕ САМЕ ЦЬОМУ КРАЮ. В ТОЙ ЖЕ ЧАС ДУЖЕ СИЛЬНОЮ Є ТЕЧІЯ: ДАВАЙТЕ НАЗИВАТИ ВУЛИЦІ АБРИКОСОВИМИ, ВИНОГРАДНИМИ, ТІНИСТИМИ, КАШТАНОВИМИ. ЯК ТИ СТАВИШСЯ ДО ТАКИХ НАЗВ?

- У перейменуванні, з яким ми зараз працюємо, а це понад 400 вулиць, навіть якщо його розбити на два етапи, має бути загальне комплексне бачення того, що ми хочемо, яким хотіли б бачити місто в підсумку. Звичайно, ніхто, я сподіваюсь, не хотів би бачити топоніміку нашого міста тільки абрикосово-яблучною - квітковою. І цього, як я бачу, і не буде.

Можна дискутувати про те, скільки вулиць, названих іменами загиблих героїв, має бути в місті. Адже ми розуміємо, що хлопців і дівчат гине багато, на превеликий жаль. Вони гинуть за Україну і достойні увічнення, зокрема, і в назвах вулиць. Але, звісно, назвати іменами загиблих всі улиці, напевно, не буде правильним. Треба враховувати, що є ще інші способи меморіалізації, як-от пам’ятні дошки, називання інших об’єктів.

І за комплексного підходу, на мій погляд, обов’язково мають бути вулиці на зразок Яблучної, Персикової чи Каштанової. Адже є вулиці приватного сектору, і їх у нас дуже багато. З тих, що йдуть на перейменування, це відсотків 60, якщо не більше. Назвемо ми, наприклад, вулицю приватного сектору в якомусь із селищ, десь біля річки або відвалу, умовно, Героїв-визволителів. Наскільки це прийнятно?

- НА МЕЖІ З НЕПОВАГОЮ.

- Звичайно. В таких випадках є сенс вибирати назви на зразок Абрикосової чи Яблучної. Якщо, звісно, рельєф місцевості, обстановка на самій вулиці відповідає цій назві.

- ЩОБ НЕ БУЛО СМІШНО.

- Безумовно. Якщо є вулиця, половина якої - це просто гаражі, і ми назвемо її, не знаю, Квітковою, звісно, це буде смішно. Маємо враховувати забудову, те, що там відбувається, і обов’язково думку мешканців. Це принциповий момент. А перед тим серед мешканців провести певну популяризаційну роботу.

- ТЕПЕР ПРО ПЛОЩІ ТОЛСТОГО, ГОРЬКОГО, ВУЛИЦІ ЄСЕНІНА, КУПРІНА, ДОСТОЄВСКОГО... ІДЕ РОБОЧА ГРУПА НА ЗМІНУ ЦИХ НАЗВ?

- От навколо цього і тривають найбільші дискусії. Поки що є більше схильність до того, що так, такі об’єкти топоніміки слід також перейменувати. В той же час я не знаю, чим все це закінчиться, бо ми в процесі. Поки що йдеться про те, щоб перевести на другу чергу частину із цих об’єктів. Повторюсь: оскільки все це в процесі дуже-дуже динамічному, то ніяких чітких відповідей поки що немає. Я можу говорити тільки про свою позицію. Так, я відстоюю, що вони мають піти на перейменування в першу чергу.

- ХІБА У НАС НЕДОСТАТНЬО СВОЇХ МИТЦІВ, ІМЕНА ЯКИХ ЧАС НЕ ПРОСТО УВІЧНИТИ В НАЗВАХ ВУЛИЦЬ, А ШИРОКО ВІДКРИТИ ДЛЯ СУСПІЛЬСТВА? А МАЛОВІДОМІ ВОНИ НЕ ТОМУ, ЩО ЗАЛИШИЛИ ПО СОБІ МЕНШ ЦІННУ СПАДЩИНУ, А В СИЛУ РАДЯНСЬКОЇ ІДЕОЛОГІЇ ПО ВІДНОШЕННЮ ДО ВСЬОГО УКРАЇНСЬКОГО. І ЗАРАЗ ІСТОРИЧНИЙ МОМЕНТ, ЯКИМ ВАРТО СКОРИСТАТИСЯ ДЛЯ ВІДРОДЖЕННЯ СВОГО, УКРАЇНСЬКОГО. ТУТ МИ ОДНОДУМЦІ, ЯК Я ЗРОЗУМІЛА?

- Так. І до речі, нас набагато більше, ніж двоє. Всередині робочої групи потужно представлена думка про те, що має бути, як я вже сказала, бачення комплексне. Щоб постаті з української історії, літератури, культури, науки обов’язково були представлені в топоніміці міста. І треба рухатись до того, щоб ми бачили ці імена, увічнені в наших топонімах як ансамблі. Це загалом на сьогодні ідея панівна поки що. Як вона буде реалізована, не знаю. Усіх пропозицій ми ще не бачили.

Але слід мати на увазі¸ що ми ж не називаємо нові вулиці. Ми називаємо ті, які вже існують, у частини з яких були гарні історичні назви, їх варто повернути, у частини є ті назви, для перейменування яких немає підстав. Які декомунізовані в 2016 році. Тобто, маса нюансів. Але справді ми маємо наповнити наші вулиці українським сенсом максимально, наскільки це можливо. І підійти до цього збалансовано.

- РЕАЛІЗУВАТИ ІДЕЮ ЩОДО АНСАМБЛІВ МОЖЛИВО, МАБУТЬ, ЛИШЕ СТОСОВНО МАГІСТРАЛЬНИХ ВУЛИЦЬ.

- От мене запитували: можливо, є сенс перейменувати, для прикладу, проспект 200-річчя Кривого Рогу? Я пояснюю, що є дуже багато різних вулиць, які справді кричуще потребують перейменування, і навіть щодо них буде маса дискусій. Якщо ж ми будемо брати ті вулиці, які за рамками дерусифікації, і ще щодо них вести дискусії... Взагалі треба дати відповідь на питання: що ми, власне, проводимо - дерусифікацію, дерадянізацію чи деколонізацію? Цей момент у нас досі не вияснений. Деякі назви ми справді дерусифікуємо, це ті, що пов’язані з територіями російської федерації, її різного роду діячами, письменниками. Деякі назви ми дерадянізуємо, бо вони пов’язані з чіткими маркерами радянщини. Якщо ж говорити про деколонізацію, це загалом глобальний процес. Але, як пояснює кандидат історичних наук і член нашої робочої групи Вадим Яшин, деколонізація - це чіткий термін, який має своє тлумачення, і те, що ми робимо, не підпадає під визначення деколонізації, бо формально Україна не була колонією. Але ми по суті деколонізуємось, даючи назви, які відображають українську ідентичність. Оскільки щодо цього - дерусифікація, дерадянізація, деколонізація - чіткої визначеності нема, це ускладнює нашу роботу.

- НА ЯКІЙ ВИ ЗАРАЗ СТАДІЇ, ЯКИЙ ШЛЯХ УЖЕ ПРОЙШЛИ?

- Ми на початку шляху. З одного боку, мені б хотілося перейменувати вже. Мені як Олі Хвостовій, яка живе від народження в Кривому Розі і має свої погляди. Але мені як людині, яка дивиться на світ в перспективі, хочеться, щоб процес перейменування був якомога довшим. Так ми зможемо залучити в процес більше людей, більше пропозицій, більше людям пояснити. Я чудово знаю, що іноді складно донести навіть дуже хорошу, найкращу пропозицію. Умовно кажучи, вулиця Ісмаїла Гаспринського, відомого кримсько-татарського діяча. Скажіть мешканцям вулиці, до назви якої вони звикли і навіть не знають, на честь кого вона названа, що тепер їхня вулиця носитиме ім’я Ісмаїла Гаспринського. Це ж буде шалений спротив!

- НУ, ДО САККО І ВАНЦЕТТІ У ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКОМУ РАЙОНІ ЯКОСЬ ЖЕ ЗВИКЛИ... ЗА ВІКІПЕДІЄЮ, ЦЕ УЧАСНИКИ АНАРХІСТСЬКОГО РУХУ, ВИХІДЦІ З ІТАЛІЇ, ЯКІ ПРОЖИВАЛИ В США І СТАЛИ ШИРОКО ВІДОМИМИ ПІСЛЯ ЗАСУДЖЕННЯ ДО СТРАТИ ЗА ВБИВСТВО КАСИРА І ДВОХ ОХОРОНЦІВ ВЗУТТЄВОЇ ФАБРИКИ ТА БУЛИ СТРАЧЕНІ НА ЕЛЕКТРИЧНОМУ СТІЛЬЦІ. ПІЗНІШЕ ГУБЕРНАТОР МАССАЧУСЕТСУ ВИДАВ ПРОКЛАМАЦІЮ, ЩО САККО І ВАНЦЕТТІ БУЛИ НЕСПРАВЕДЛИВО ЗАСУДЖЕНІ І ЩО "БУДЬ-ЯКА ГАНЬБА ПОВИННА БУТИ НАЗАВЖДИ ВИДАЛЕНА З ЇХНІХ ІМЕН", АЛЕ ЦЯ ПРОКЛАМАЦІЯ НЕ ПРОГОЛОШУВАЛА ЇХ НЕВИННИМИ. АЛЕ ПРОЦЕС ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ НЕ ТІЛЬКИ Ж ЗАРАДИ ТОГО, ЩОБ З"ЯВИЛАСЬ НОВА ТАБЛИЧКА. ХОЧА ЩЕ ПІСЛЯ ДЕКОМУНІЗАЦІЇ НОВІ З"ЯВИЛИСЬ НЕ СКРІЗЬ. ПО СУТІ КАМПАНІЯ ПО ПЕРЕЙМЕНУВАННЮ ВУЛИЦЬ - ЦЕ ПРОСВІТНИЦЬКИЙ ПРОЕКТ.

- В той же час, частина громади вважає, що треба все бігом, щоб було швидко все зроблено. І це теж обгрунтована позиція, оскільки що більше часу минає, то сильнішою стає інерція.

- ЧИ СЛІД ОЧІКУВАТИ СКАНДАЛІВ У ХОДІ ЦЬОГО ПРОЦЕСУ ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ?

- Я очікую запеклих дискусій, в тому числі публічних. Сподіваюсь, до них долучиться громадськість. Оскільки у самих членів комісії дуже різні уявлення про те, як треба чи не треба називати. Навіть серед науковців, які долучені до напрацювання бази для обговорення, є дискусії. І це дуже добре, просто прекрасно. А якщо ви натякаєте на те, що Вікторія Третяк (депутат міської ради від Блоку Вілкула - Авт.) в інтерв’ю висловила пропозицію щодо перейменування однієї з вулиць на вулицю Костянтина Павлова, то хочу зазначити: на засіданні робочої групи це не озвучувалось, жодних письмових пропозицій щодо вулиці Павлова ми ще не бачили. Звичайно, щодо цього будуть дискусії, і досить-таки гарячі. Але зараз ми на етапі формування остаточного переліку вулиць, які ідуть на перейменування. А стосовно вулиці Павлова, то є дуже серйозні аргументи проти цієї ідеї. Ясна річ, мені не близька ця пропозиція. Я маю намір опонувати тим, хто її просуватиме.

Наталія ШИШКА,
«Домашня газета»,
ДАЙДЖЕСТ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Коментарі   

+1 #1 Міра 21.05.2022, 22:06
Цікаво, чи дочитав хтось до кінця)
Цитата

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!