Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

Жителі міста, повідомляє Весь Кривий Ріг, шоковані новим рядком в платіжці – «абонаплата за водопостачання та відведення» від Кривбасводоканалу. За що треба перераховувати 20 гривень щомісячно, розбирались у редакції

100522 16 min

Як вдалось з’ясувати Весь Кривий Ріг, на державному рівні такий новий платіж затвердили ще до першого «ковидного» карантину, але вирішили перенести з огляду на складну обстановку у державі. А от війна не завадила з 1 квітня ввести таку норму у правила споживання води та користування каналізацією.

Нове правило вже працює – перші платіжки з абонентською платою жителі міста побачили у травні, чим і були збурені.

Плата нараховується за абонентське обслуговування споживачів послуг централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, що надаються з 01.04.2022 за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг (публічними договорами приєднання).

У зв’язку з внесенням змін до Законів України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та «Про житлово-комунальні послуги», плата за абонентське обслуговування споживачів є обов’язковим платежем для всіх споживачів, з кожним із яких укладено індивідуальний договір про надання послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», плата за абонентське обслуговування — платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг (далі — індивідуальний договір) або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг (далі — індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем) (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії), що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача), крім випадків, визначених цим Законом, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).

Правила надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типові договори про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (далі — Правила) затверджені постановою КМУ від 05.07.2019 №690 (зі змінами).

З 01.04.2022 плата за абонентське обслуговування застосовується підприємством до усіх споживачів у багатоквартирних будинках (населення та юридичних осіб (включаючи бюджетні установи)), а також до населення приватного сетору, з якими укладені індивідуальні договори про надання послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення у формі публічних договорів приєднання.

За відсутності у споживача або у багатоквартирному будинку вузла/вузлів комерційного обліку води ця складова плати за абонентське обслуговування не застосовується.
Співвласники багатоквартирного будинку, відповідно до законодавства, можуть прийняти на зборах рішення про порядок самостійного обслуговування та заміни вузла (вузлів) комерційного обліку води.

У цьому випадку змінна складова плати за абонентське обслуговування КП «Кривбасводоканал» застосовуватися не буде, а обслуговування таких вузлів комерційного обліку води забезпечується, з дотриманням вимог чинного законодавства, власниками/ співвласниками будівлі самостійно за окремі кошти.

Попередня публікація -

Юрій ПОТУПЧИК,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Коментарі   

0 #1 Наталя 11.05.2022, 12:10
приличная сумма выходит, нечего себе...
Цитата

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!