Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Сайт Весь Кривий Ріг висловлював смуток ще тоді, коли наше місто обрали для зйомок сцен з Донецьку, опаленого бойовими діями. Це вказувало лиш на те, що окремі райони нашого міста нічим не відрізняються від районів Донбасу, захопленого сепаратистами

221018 10 min

І ось відомий криворізький тележурналіст (Рудана, Експерт-КР), висловила свої думки після перегляду стрічки, що може бути номінована на Оскар, а зараз йде в прокаті по Всій Україні.

Ольга Гончар Хвостова
20 октября •
Довго формулювала думку за "Донбас".
Такої суміші негативу і запитань без відповідей, як після перегляду "Донбасу", у мене давно не було. Може, відтоді, як років 10 тому дивилася "Груз-200" і "Все умрут, а я останусь". Якісна філософська чорнуха була, є і буде. Передусім російська і про Росію. Але я не була готова до того, що чорнуху знімуть у моєму місті.
Я не знаю, як насправді живуть зараз люди на окупованій території. Через це не можу оцінити ступінь гротеску і міру правди.
Я не розумію, чому в стрічці нема фактично жодних загальнолюдських цінностей. Жодного позитивного героя принаймні для контрасту. Мама секретарки і прикутий "каратель" не рахуються, вони жертви, і позитив тут дуже додуманий.
Я не вірю, що в т.зв. Новоросії всі поголовно, як показано у фільмі, - недолюди або бездуми. Не вірю, що все так чорно. Зла не буває 100%. Чи 99, якщо сцену з "помилуванням" мародера вважати за 1%.
Через це все не розумію "Донбас" як цілісний фільм. Як новели, короткометражки - запросто.
Ціную філігранну гру деяких акторів. І не знаходжу пояснення кільком ну нааадто затягнутим сценам.
Сумую, що в повнометражному фільмі пам'ятаються лише 2-3 картинки й епізоди. І жодної фрази, яка стане крилатою.
Про передоз мату і відсутність навіть натяку на здоровий патріотизм годі й говорити.
Але при цьому внутрішній голос вимагає написати позитивний відгук, бо ж своє, українське кіно треба підтримувати. А я питаю, чи це кіно "своє"? Українське?
Чий "Донбас"?

А як віднеслись до цієї розпіареної стрічки журналісти, що вимушені були покинути Донбас?

Донецкая журналистка Анна Курцановская, которая переехала в Киев из-за оккупации Донбасса Россией, после премьеры фильма Сергея Лозницы «Донбасс» в столице, выступила с критикой картины прямо в зале кинотеатра.
«Это какая-то картина, которая вновь нам переселенцам, когда мы будем приходить в социальные учреждения, нам опять будут говорить, что это из-за вас началась война. Вас же показали какие вы все упыри, какие мы все вообще... У меня комок в горле стоит. Особенно когда я смотрела с Ириной Довгань. И этот автобус, который взорвался в Волновахе, там мой знакомый был и он пострадал. Он шахматист. Почему нет позитива — сколько переселенцев гранты получили, сколько всего добились. А в итоге — придем в соцучреждения за вонючей этой тысячей и нам опять будут говорить — вы там все вообще конченые! И правильно, что там началась война», — сказала Курцановская.
Зрители в зале ей аплодировали.

Втім, кожний мешканець Кривого Рогу сам може сформувати думку про фільм «Донбас» - він зараз йде в кінотеатрах міста.

Підготував до публікації
Інокентій РЕЙДЕР,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!