Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Громадська організація «Досить труїти Кривий Ріг» коментує рішення більшості депутатів міськради – не підтримувати петицію про визнанню нашого міста зоню екологічної катастрофи

171018 7

ЧОМУ МІСЬКВИКОНКОМ ТАК СИЛЬНО БОЇТЬСЯ ВИЗНАТИ ЕКОЛОГІЧНУ РЕАЛЬНІСТЬ МІСТА?!

16 жовтня криворізька влада й провладна більшість у міськраді не підтримали петицію про визнання Кривого Рогу зоною екологічної небезпеки.
Для того, щоб зрозуміти, чому міській владі не вигідно визнання нашого міста зоною екологічної небезпеки, треба розібратися, що отримує місто і що втрачає влада.

Що б ми отримали, якби петиція була проголосована:
- Соціальні пільги й оплата збитків мешканцям;
- Заборона створення в місті нового шкідливого виробництва;
- Посилення контролю з боку державної влади за екологічним станом міста і діючим виробництвом.

Натомість петиція не підтримана, оскільки провладна більшість понесе на цьому низку втрат. Зокрема для них втрачається можливість отримання корупційних «відкатів» від новостворених підприємств, які не мають відповідної дозвільної документації.
Продовжується робота промислових гігантів із значними перевищеннями встановлених нормативів викидів забруднюючих речовин.

Як бачимо, для провладної більшості вигідно лишати все як є зараз і провалювати життєво необхідні для міста рішення. В результаті захищені власні фінансові інтереси окремих осіб, а не інтереси криворізької громади.

Що вимагали містяни у влади? Підготувати обґрунтування щодо необхідності оголошення міста Кривого Рогу зоною надзвичайної екологічної ситуації та звернутися до Президента України. Таке обґрунтування наразі майже готове, адже за кошти місцевого бюджету триває дослідження впливу АМКР та ПівдГЗК на довкілля. Які висновки вже є?

Концентрація пилу в повітрі житлової зони сягає майже 10 ПДК, середнє по місту за 2017 рік – 4,2 ПДК, рівень забруднення міського повітря – як в робочій зоні. То ми мусимо чекати стійких 20-50-кратних перевищень, як намагалася довести начальник управління екології виконкому? Чи вже час починати діяти, як вимагає громада?

Єдиною можливістю для змін в місті є вихід на більш фахову дискусію на загальнонаціональному рівні. Для цього необхідно підтримати петицію «Про визнання міст Маріуполь, Кривий Ріг, Запоріжжя зоною надзвичайної екологічної ситуації» на сайті Президента України: https://goo.gl/Gp9aVS

Підготував до публікації
Інокентій РЕЙДЕР,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
Фото – Юлія КОВАЛЬЧУК

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!