Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

На сайті міськради Кривого Рогу появився звіт під назвою «Про санітарно-захисні зони підприємств міста»

200818 5

Створено: 2018-08-13 12:09:50
Оновлено: 2018-08-13 12:11:12

На засіданні робочої групи з опрацювання та комплексного вирішення питань реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища у м. Кривому Розі, що відбулось 27.07.2018 розглянуто питання щодо санітарно-захисних зон підприємств міста.
Відповідно до чинного законодавства промислові, сільськогосподарські та інші об'єкти, що є джерелами забруднення навколишнього середовища хімічними, фізичними та біологічними факторами, при неможливості створення безвідходних технологій повинні відокремлюватись від житловоїзабудови санітарно-захисними зонами (надалі – СЗЗ).
Згідно з п. 5.13 Наказу Міністерства охорони здоров'я України від 19.06.1996 №173 "Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів" територія санітарно-захисної зони має бути розпланованою та упорядкованою. Нормативний розмір СЗЗ визначається згідно з визначеною Наказом санітарною класифікацію.
Разом з тим, розміри санітарно-захисних зон для підприємств і виробництв І-ІІІ класів небезпеки затверджуються Головним державним санітарним лікарем України на підставі висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи проектів СЗЗ.
Відсутні проекти СЗЗ ПРАТ "ХайдельбергЦемент Україна", шахтоуправління з підземного видобутку руди ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", ТОВ "МЕТІНВЕСТ – Криворізький ремонтно-механічний завод". Відповідно до санітарної класифікації розмір СЗЗ ПРАТ "ХайдельбергЦемент Україна" 1000 м., шахтоуправління з підземного видобутку руди ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг": шахти - 100 м., склади руди – 300м., СЗЗ ТОВ "МЕТІНВЕСТ – Криворізький ремонтно-механічний завод" згідно обгрунтовуючих матеріалів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин від стаціонарних джерел викидів становить 500 м.
Висновками державної санітарно-епідеміологічної експертизи визначено:

ПРАТ "ПІВНГЗК" (висновок 2016 року, термін дії висновку 5 років):
Встановлена СЗЗ з відстанню від 300м (відвали та хвостосховище) до 1500 м у північно-західному та північному напрямках від верхнього контуру Ганнівського кар'єра, у південному та північному напрямках від Первомайського кар'єру СЗЗ проходить по межі безпечності за факторами фізичного впливу при проведенні масових вибухів (675 м.), у східному напрямку від кар'єру - 1025 м.
У висновку зазначено, що близько 44% площі СЗЗ озеленено, і це відповідає вимогам п.5.13 ДСП 173-96.
Не ураховано, що згідно із зазначеними вимогами при ширині СЗЗ до 300м має бути озеленено 60% площі, до 1000м – 50% (надалі курсором виділено додаткову до викладеної у висновку інформацію).
Умови експлуатації: забезпечення нормативних рівнів вмісту забруднюючих речовин в атмосферному повітрі на межі встановленої та нормативної СЗЗ.

ПРАТ "ЦГЗК" (два висновки: 2014 року і 2015 року, станом на сьогодні діє висновок 2015 року, а по завершенню реалізації проекту щодо глибоких горизонтів Глеюватського кар'єру (2025 р.) СЗЗ визначатиметься відповідно до висновку 2014 року):
- висновок 2014 року (термін дії - без обмеження), стосується проекту щодо глибоких горизонтів Глеюватського кар'єру (2025 р.).
Встановлена СЗЗ розміром 500 м. від верхньої бровки західного борту кар'єра у відпрацьованому вигляді. СЗЗ для відвалу №6 та внутрішнього відвалу кар'єру №2 – 300 м.
Відповідно до проекту та висновку знесено:
- в 2014 році - 6 будинків по вул. Гюго,
- в 2015 році - будинок №37 по вул. Планетарна.
Згідно з висновком площа озеленення СЗЗ Глеюватського кар'єра, відвала №6 і відвала в кар'єрі №2 складає близько 34% від загальної площі СЗЗ, що задовольняє вимогам п.5.13 ДСП 173-96, відтак додаткового озеленення території не передбачається.
Не ураховано, що згідно із зазначеними вимогами при ширині СЗЗ до 300м має бути озеленено 60% площі, до 1000м – 50%.
- висновок 2015 року, стосується проммайданчиків №№1, 2, 3
По Глеюватському кар'єру (Проммайданчик №2) СЗЗ становить 1500 м. по усіх напрямках від зони проведення буро вибухових робіт (на період часу до реалізації проекту щодо глибоких горизонтів – 2025 рік). Після цього СЗЗ має визначатись відповідно до висновку 2014 року.
Проммайданчик №1 (центральний майданчик комбінату) – СЗЗ 1000 м. по усіх напрямках від основного джерела викидів (аглофабрики).
Проммайданчик №3 (хвостосховище) – СЗЗ 300 м. від зовнішнього контуру дамб обвалування.
Передбачено озеленення територій санітарно-захисної зони майданчиків із збереженням існуючої смуги посадки зелених насаджень для створення перешкоди розповсюдженню руху забрудненої повітряної маси. Також передбачено додаткову посадку дерев основної породи (айлант високий, акація біла, тополя туркестанська) з відстанню 3,0 м в ряду при відстані 3 м між рядами для організації ізолюючих смуг насаджень; висадити додатково чагарники на відстані 1-1,5 м один від одного для досягнення фронтальної замкнутості насаджень в ізолюючій смузі.
Інформація підприємства про строки та стан виконання робіт з озеленення СЗЗ відсутня.

ПРАТ "ІНГЗК" (2010 рік, термін дії – 5 років):
Встановлена СЗЗ від кар'єру – 500м.
Розширення кар’єру має відбуватися за умови добровільного переселення мешканців населених пунктів з встановленої СЗЗ кар'єру (500).
При цьому крім кар'єру не враховано жоден з виробничих об'єктів підприємства. Сьогодні відсипається відвал і мешканці селища Вільне звертаються в різні інстанції (управлінням розглядалось 4 скарги) щодо забруднення атмосферного повітря та шуму при експлуатації відвалу №1 підприємством.

ПАТ "ПІВДГЗК" (висновок 2014 року, термін дії 5 років):
Конфігурація СЗЗ: скоригована з урахуванням ведення буро-вибухових робіт в кар'єрі - 750 м., аглофабрики №1 - від 640 м. до 1000 м. Нормативний розмір СЗЗ від відвалу Правобережний - 300 м.
В межах встановленої СЗЗ житлові забудови, території охоронних зон, курортів, санаторіїв, місць суспільного й культурного відпочинку, будинків відпочинку, лікувальних установ відсутні.
Рекомендовано:
- розробити додаткові природоохоронні заходи, особливо у північно-східному напрямку – провести озеленення по межі території землекористування підприємства із збереженням існуючої смуги посадки зелених насаджень;
- виконати додаткову посадку дерев основної породи (айлант високий, акація біла, тополя туркестанська) з відстанню 3,0 м в ряду при відстані 3 м між рядами для організації ізолюючих смуг насаджень; висадити додатково чагарники на відстані 1-1,5 м один від одного для досягнення фронтальної замкнутості насаджень в ізолюючій смузі;
- здійснювати постійно спостереження та роботи відносно усунення сухостою з посадкою нових насаджень, очищення території озеленення від сміття, полив зеленої зони в літній час.
Конкретизована інформація про заходи з озеленення, що проводяться та плануються підприємством на території СЗЗ не надавалась.

СП ПРАТ "ММК ім. Ілліча" ГЗК "УКРМЕХАНОБР" (висновок 2014 року, на термін дії кар'єру Північний):
Конфігурація СЗЗ: у північному та північно-східному напрямках – 1500 м., у східному та південно-східному напрямках – 550 м., у південному напрямку – 1050 м., у південно-західному напрямку – 1250м., у західному напрямку – 1200 м., у північно-західному напрямку – 1500 м.,
Проектом передбачено: Повітроохоронні заходи – пригнічення пилоутворення на автодорогах за допомогою поливальної машини на базі БЕЛАЗ.

ПРАТ "СУХА БАЛКА":
ш. Ювілейна висновок 2008 року, термін дії висновку - згідно терміну виконання робіт по проекту Реконструкція ш. Ювілейна - розкриття і розробка горизонта 1340 і 1420 м.:
Нормативна СЗЗ шахти 100 м., складів руди – 300м.
ш. Фрунзе – висновок 2002 року, термін дії висновку – на період функціонування підприємства.
Нормативна СЗЗ шахти 100 м.,
Проектом передбачено благоустрій та озеленення СЗЗ, відселення буд.12 по вул. Фрунзе (виконано в 2007 році).
Потребує контролю за вмістом пилу неорганічного (здійснюється).

ПАТ "Кривбасзалізрудком":
Згідно висновків санітарно-епідеміологічної експертизи, що стосуються СЗЗ шахт Леніна, Гвардійська, Октябрьська для зниження шуму на території житлової забудови збудовано шумозахисні екрани (залізобетонні паркани) по периметру проммайданчиків шахт зі сторони житлової забудови.
ш. Леніна – висновок 2008 року, термін дії не обмежується.
Розрахункова СЗЗ шахти: у східному та південно-східному напрямках розміром 100 м.,
В розрахункову СЗЗ потрапили 32 житлові будинки, які підлягають знесенню: по вулицях Снігурівській – 13 будівель, Ломоносова – 8 будівель, Паустовського – 6 будівель, Брюллова – 5 будівель. Крім того – 9 дачних ділянок, що примикають до залізничного полотна. Проектом передбачена компенсація за 9 дачних ділянок.
У 2018 році відселення мало бути завершеним.
Станом на 01.07.2018 залишилось відселити 12 будинків, планом 2018 року відселення не передбачено.
Умови висновку: доповнити проект планом загальних для підприємства заходів по зниженню забруднення атмосфери та графіком спостережень за станом атмосферного повітря. Необхідно передбачити заходи по удосконаленню пило газоочисного обладнання на фабриці з подрібнення та сортування руди.

ш. Гвардійська – висновок 2010 року, термін дії не обмежується.
Розрахункова СЗЗ шахти розміром 150 м. у східному, 220 м. у південному напрямках від основних джерел забруднення об'єктів.
В СЗЗ потрапляють 26 житлових будинків, проектом передбачено відселення їх мешканців і знесення цих будинків по вулицях Урюпінська, Труда, вул. Сергія Колачевського (23 Лютого), Чернігівській.
Станом на 01.07.2018 залишилось відселити 16 будинків, план 2018 року – 4 будинки. Термін завершення відселення – 2022 рік.
Умови висновку: доповнити проект природоохоронними заходами по зниженню забруднення атмосфери, зокрема з пилоподавлення, та планом загальних по шахті заходів та графіком спостережень за станом забруднення атмосферного повітря.

ш. Октябрьская – висновок 2008 року, термін дії не обмежується.
В розрахункову СЗЗ розміром 150 м. потрапили 9 житлових будинків. За період з 2008 року відселено 3 будинки.
Станом на 01.07.2018 залишилось відселити 6 будинків (12 квартир): по вулицях 9-го Січня – 1 будинок, Скреперна – 2 будинка, Радищева – 2 будинка, Ужгородська – 1 будинок. Термін завершення відселення – не визначено.
Умови висновку: відселення мешканців та встановлення шумозахисного екрану.

ш. Родіна – висновок 2005 року, термін дії висновку не обмежується.
СЗЗ розміром 300 м. від резервного складу руди, 100 м. від галереї №6 та бункерів видачі пустої породи).
В СЗЗ потрапили 12 житлових будівель вул. Світлогорська та Магнітогорська, необхідність виносу яких підтверджена висновком.
Термін завершення відселення відповідно до планів підприємства – 2013 рік.
Станом на 01.07.2018 залишилось відселити 6 будинків (11 квартир), план 2018 року – 3 квартири.

ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" (висновок 2016 року, термін дії без обмеження):
Межа нормативної СЗЗ формується:
- в північному напрямку - об'єктами металургійного і коксохімічного виробництва;
- у східному напрямку - об'єктами металургійного виробництва, майданчиками місць видалення відходів (хвостосховищами Миролюбівське та Об'єднане, шлаковими відвалами. При цьому вже функціонує хвостосховище Центральне, яке у висновку не враховано;
- у південному напрямку - кар'єрами 2-біс і №3;
- у західному напрямку – відвалами 2-3, відвалом Степовий, кар'єром №3.
СЗЗ проммайданчика скориговано з урахуванням зміни меж земельного відводу підприємства, проходе як по зоні промислової забудови, так і по зоні, вільній від забудови та не включає житлової забудови.
У висновку зазначено, що на межі нормативної СЗЗ і на окремих ділянках сельбищної території, яка наближена до підприємства, нормативні вимоги до стану атмосферного повітря витримуються не в повному обсязі.
Проте наявність природних і штучних екранів (будівлі, борти об'єктів, лісопосадки тощо) здатні суттєво обмежувати і зменшувати розповсюдження забруднюючих речовин від джерел викидів.
Площа озеленення СЗЗ складає близько 40% від загальної площі СЗЗ, що за висновком задовольняє вимогам п.5.13 ДСП 173-96
При цьому не враховано, що згідно з цими вимогами при ширині СЗЗ до 300м площа озеленення має бути до 60%, при ширині до 1000м – 50%.
Встановлена СЗЗ скоригована по металургійному департаменту в напрямку вул. Криворіжсталі (Орджонікідзе) – 340 м., по гірничому департаменту (кар'єри №3 – 455 м., 2-біс – 850 м.) і не включає житлових об'єктів.
Умови експлуатації: дотримання проектних рішень, виробничої потужності та термінів впровадження запроектованих природоохоронних заходів, спрямованих на зниження викидів забруднюючих речовин, проведення постійного моніторингу за впливом підприємства на стан навколишнього середовища та на умови проживання та здоров'я мешканців.

Контроль за дотриманням вимог висновків санітарно-епідеміологічної експертизи покладено на власника об'єкта експертизи (суб'єкта господарювання) та територіальні органи в сфері забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення, які станом на сьогодні реорганізовано. Окремі функції покладено на Держпродспоживслужбу.
Ураховуючи, що санітарно-захисні зони підприємств встановлюються для забезпечення на їх межі нормативних показників стану атмосферного повітря, важливим є упорядкування та належне утримання цих територій: здійснення постійних спостережень стану СЗЗ, очищення території озеленення від сміття, усунення сухостою з посадкою нових насаджень, ліквідація карантинних рослин, полив зеленої зони в літній час тощо. Природні та штучні екрани (зелені насадження, лісопосадки) здатні суттєво обмежувати і зменшувати розповсюдження забруднюючих речовин від джерел викидів. Тому надзвичайно актуальним є забезпечення озеленення території СЗЗ відповідно до вимог п.5.13 Наказу Міністерства охорони здоров'я України від 19.06.1996 №173 "Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів" (до 300м – 60%, до 1000м – 50%; понад 1000м – 40%).
При цьому першочерговою стає потреба в проведенні інвентаризації зелених насаджень на території підприємств міста з урахуванням санітарно-захисних зон, адже від ступеню їх озеленення залежить стан атмосферного повітря на межі сельбищної території, яка наближена до підприємства, та комфорт мешканців міста.
Системне проведення природоохоронних заходів на територіях санітарно-захисних зон підприємств сприятиме покращанню стану навколишнього природного середовища в цілому.
Позитивний ефект очікується від роботи "Визначення хімічного складу та оцінка ступеня забруднення атмосферного повітря в місті Кривому Розі, ідентифікація та інвентаризація основних джерел викидів забруднюючих речовин ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", "ПІВДГЗК", у тому числі оцінка ризиків для довкілля та здоров'я населення", що проводиться в 2018 році в межах Міської програми вирішення екологічних проблем Кривбасу та поліпшення стану навколишнього природного середовища на 2016-2025 роки, затвердженої рішенням Криворізької міської ради від 28.09.2016 №901. Результатом означеної роботи стане розробка рекомендацій відносно обґрунтування еколого-гігієнічних заходів щодо мінімізації ризику для здоров'я населення, обумовленого впливом господарської діяльності виробничих об'єктів м. Кривий Ріг; пропозиції до місцевого плану дій щодо покращення якості повітря на території міста; щодо мінімізації ризику для здоров'я населення шляхом впровадження природоохоронних заходів і скорочення викидів забруднюючих речовин; пропозиції та вимоги до планувальної організації та функціонального зонування територій (сельбищних та виробничих зон).

Підготував до публікації
Інокентій РЕЙДЕР,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!