Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Верховний Суд України, у якому розглядали скаргу мешканців будинку 42 по вул. Володимира Великого, прийняв рішення передати справу на розгляд до ВЕЛИКОЇ ПАЛАТИ Верховного Суду. Про цю важливу новину повідомив представник інтересів споживачів депутат Криворізької міськради від Сили Людей Андрій НЕМЧЕНКО

160818 4

Нагадаємо, що раніше Саксаганський суд Кривого Рогу визнав права мешканців зазначеного будинку на встановлення індивідуальних лічильників за рахунок ПАТ «Криворіжгаз». Монополіст вирішив оскаржити рішення в Апеляційному суді Дніпропетровської області. Той скасував рішення Саксаганського суду і став на бік газової компанії. Люди змушені були подати касаційну скаргу до Верховного Суду.
Ми вирішили поцікавитись, чому навіть після прийняття нового закону споживачі продовжуються позиватися, чим аргументує свою позицію монополіст і як змусити його виконувати норми закону.

- Андрію, чому нині тривають судові процеси, адже в Україні набув чинності закон «Про внесення змін до закону України “Про забезпечення комерційного обліку природного газу” щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу»?
- Закони в Україні працюють лише за умови контролю за їх виконанням, а наразі він відсутній. Через свою халатність нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, жодним чином не контролює монополіста, не звертає уваги на скарги споживачів. Наочний приклад: на вулиці серпень, Криворіжгаз мав уже щонайменше 6 місяців встановлювати індивідуальні лічильники. Він цього не робить.
Нині єдина можливість реалізувати норми закону щодо встановлення лічильників та захистити споживача - звернутися до суду. Принаймні використати судовий важіль як спосіб тиску на Криворіжгаз, адже йдеться про невиконання рішення суду, а це вже кримінальна відповідальність. Керівники, які несуть персональну відповідальність, потрапляють під статтю. Якщо зайдеться про порушення справи проти керівника, тоді постає питання про його невиїзне положення, нанесення матеріальної шкоди – а це вже багато клопоту для Криворіжгазу.

- Згідно із законом облгази та міськгази мають забезпечити індивідуальними лічильниками всіх своїх абонентів до 1 січня 2021 року. Допоки лічильники не будуть встановлені, людям нараховуватимуть платню за середнім обсягом споживання, що значно перевищує норми Кабміну в розрахунку на одну особу. Виходить, що монополісту вигідно тягнути час і до останнього не встановлювати облікові індивідуальні прилади?
- Саме так. У законі, на жаль, не зазначається кількість приладів, які мають встановити за півроку, за рік до крайньої дати. Це створює сприятливі умови для чергових маніпуляцій з боку постачальника. Взагалі подібна ситуація характерна для всієї України. Закон дуже потрібний. Але через те, що він був прийнятий із запізненням, у більшості будинків устигли встановити загальнобудинкові лічильники, і людям доводиться платити за спалені сусідами кубометри газу.

- Але ж люди можуть встановити прилади індивідуального обліку самостійно?
- Закон дійсно дозволяє це, проте на сьогодні відсутній чіткий механізм повернення витрат тим, хто за свій кошт встановить лічильник. Таке можуть собі дозволити лише ті, хто не розраховує найближчим часом отримати повну або часткову компенсацію.

- Ви вважаєте, що Криворіжгаз не планує виконувати закон і в подальшому?
- Кажу як практик. Я ходжу по судах і бачу, що Криворіжгаз встановлювати індивідуальні лічильники не збирається ні сьогодні, ні завтра, ані післязавтра: у них, мовляв, є інвестиційна програма — і потому. І ми знов і знов повертатимемось до ситуації вирішення питання через суд.
Саме тому я пішов шляхом створення судової практики, яку може забезпечити Велика Палата Верховного Суду — фактично головний орган в судовій ієрархії, крім Конституційного. У зв’язку з передачею справи мешканців будинку 42 по вулиці Володимира Великого до Великої Палати зараз в Україні з’явився шанс відстояти права споживачів на встановлення індивідуальних лічильників. До того ж, поки питання вирішується у Верховній Палаті, судді Кривого Рогу можуть зупинити всі процеси за аналогічними справами і чекати рішення Верховного Суду.

- Чи робляться серйозні кроки назустріч споживачам з боку місцевої влади, щоб захистити їх від незаконних дій Криворіжгазу?
- Уся складність ситуації саме в тому, що свавілля монополіста в нашому місті відбувається не тільки через потурання нацкомісії з держрегулювання у сфері енергетики, а й у зв’язку із жалюгідним самоусуванням Вілкула та Оппоблоку від вирішення проблеми, що є фактично змовою за замовчуванням. Загалом захист прав споживачів - це комплексна і надзвичайно актуальна проблема, яку треба вирішувати на багатьох напрямках. І добре, що на одному з них є просування. Права громадян як споживачів не мають бути декларацією, система захисту прав повинна займати провідне місце під час формування економічної та соціальної політики. Захищений споживач - показник економічної безпеки країни.

Сила Людей – Кривий Ріг,
ДАЙДЖЕСТ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!