Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

«ДЛЯ ДИТБУДИНКІВ СІМЕЙНОГО ТИПУ ПІДБИРАЮТЬ ЖИТЛО В КРИВОМУ РОЗІ: ЗАКУЛІССЯ» - розповідають Людмила БУРМАН на «Самопоміч – Кривий Ріг»

130818 5

Упродовж минулого тижня спеціально створена тимчасова комісія займалася оглядом будинків, які можуть бути придбані для розвитку в Кривому Розі сімейних форм виховання. На вторинному ринку житла за кошти державного бюджету мають намір придбати чотири двоповерхових будинки площею до 250 кв. м кожний. На їхній базі рішеннями районних у місті рад будуть створені дитячі будинки сімейного типу.
Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
За інформацією фахівців служби у справах дітей, сім'ї, для яких здійснюється придбання житла, окрім вже усиновлених 5 дітей, після утворення дитбудинків візьмуть під опіку загалом до 10 дітей кожна. Тобто в одному будинку проживатиме 12 осіб (включно із двома батьками-вихователями).

Як член комісії взяла участь в огляді двох будинків: по вул. Тарапаківська (колишня Правди) та вул. Багратіона в Центрально-Міському районі (м-н Карачуни). Обидва будинки розташовані на приватизованих земельних ділянках площею 0,10 га.
Будинок на Тарапаківській 1991 року, має загальну площу 249,3 кв.м (житлова 120,1). Власники оцінили будинок у 2 млн. 890 тис. грн. (107 тис. дол.) або в 11 592,5 грн. за кв.м. Очевидними перевагами будинку з точки зору комфорту мешканців і економічності експлуатації є наявність спортзали, окремо розташованої сауни з басейном, а головне – можливість опалення будинку з трьох джерел. В окремій будівлі розташовані два котли (газовий і твердопаливний) та дві сонячні батареї на даху.
Будинок на Багратіона 1995 року, трохи менший, загальною площею 224 кв.м (житлова 125,9), мешкає подружжя пенсійного віку. Вартість будинку 2 млн. 680 тис. грн. (99,3 тис. дол.) або 11 964,3 грн. за кв.м (на 371,8 грн. за кв. м дорожчий від будинку по Тарапаківській). Земельна ділянка менш забудована, спланована у формі окремих терас. Опалення – газовий котел, наявна газова колонка та електричний бойлер.

У виконкомі ознайомилася з документами, що стосуються двох інших будинків та переглянула їхні фото.
Будинок по вул. Алітна 1993 року, загальна площа 234,9 кв.м. Вартість – 2 млн. 730 тис. грн. (101 тис. дол.) або 11 622 грн. за 1 кв.м. У будинку, згідно плану, сім житлових кімнат площею від 11,1 до 35,2 кв.м, кухня, одна ванна та один туалет. Призначений для сімейного дитбудинку з Довгинцівського району.
Будинок по вул. Шостаковича 2007 року, загальна площа 181,7 кв.м (житлова 109,6). Вартість 2 млн. 570 тис. грн. (95,2 тис. дол.) або 14 144,2 грн. за кв.м. У будинку, згідно плану, також сім житлових кімнат площею від 12,4 до 23,8 кв.м, є кухня, одна ванна та два туалети. Призначений для сімейного дитбудинку з Покровського району.

Загальні спостереження. За винятком будинку по вул. Шостаковича усі інші розташовані на відстані 1,5 – 2 км від зупинки громадського транспорту та на відстані не менше 1 км від шкіл та дитсадків. Тобто розташування будинків зорієнтоване на пересування власним автотранспортом.
В усіх будинках відносно маленькі кухні (11,8 – 13,5 м2), у двох – по одному санвузлу на 12 осіб.
Ще один фактор ризику – висока вартість опалення газовими котлами. Однак дитбудинки сімейного типу мають 50%-ву пільгу на комунальні платежі.

Яким же чином відбиралися будинки для їх придбання за бюджетний кошт? Таким же чином, як і ті 15 квартир для дітей-сиріт, які були закуплені в 2017 році. Основною формою інформування власників житла на вторинному ринку про можливість продажу своєї нерухомості як тоді, так і тепер були оголошення в комунальній газеті «Червоний гірник». У результаті такого «широкого» інформування у 2017 році при закупівлі квартир діти-сироти Центрально-Міського району не отримали жодної квартири нібито через відсутність пропозицій.
У 2018-му принцип «широкого» інформування потенційних продавців житла полягав у тому, що в «Червоному гірнику» дали два оголошення: від 15.05.2018 (№33) та від 24.05.2018 (№36). Інші способи інформування зацікавлених сторін не застосовувалися. Хоча елементарна логіка свідчить: чим ширше інформування, тим більше варіантів вибору, тим більш придатний для розміщення дитбудинку сімейного типу варіант можна обрати.
Наступне логічне питання: А чому, чи, можливо, в чиїх інтересах був обраний шлях мінімального інформування? Довелося з’ясувати найбільш активних читачів комунальної преси. А ними виявилися...

«ЧУЖИЕ ЗДЕСЬ НЕ ХОДЯТ»
Випадкових людей у списку претендентів на продаж нерухомості за цікавою ціною в період стагнації ринку не виявилося.

Власник будинку по вул. Тарапаківській – Синенко Анатолій Олександрович – бізнес-партнер Едуарда Самоткала, співвласник ТОВ «Джокер» (організація азартних ігор), ТОВ «Будлендкомпані», ресторанного бізнесу і численного бізнесу в Києві, де фактично проживає. А також власності в окупованому Криму (до прикладу ТОВ «Юго-Восток» та інші), яку він разом із дружиною Світланою Володимирівною перереєстрував відповідно до законодавства Російської Федерації, тим самим визнавши законною анексію українського півострова. Україна – демократична країна. Її громадяни вільні вести бізнес в будь-якій точці світу на власний розсуд. Але чи варто за кошти державного бюджету України купувати нерухомість у бізнесмена, який визнає законною анексію частини державної території України?

Власниця будинку по вул. Багратіона – Канакова Любов Юхимівна – дружина відомого в Кривому Розі Канакова Віктора Валентиновича. У різні роки Віктор Валентинович очолював такі підприємства, як нині ліквідоване ПАТ «Криворізький турбінний завод «Констар» (1999), ПРАТ «Миколаївський машинобудівний завод» (2006), ВАТ «Завод «Дніпропрес» (2009), ТДВ «Криворізький завод «Універсал» (2010, голова правління) і т.п.

Власник будинку по вул. Алітна – Зайцев Павло – родич теж доволі відомого в Кривому Розі Зайцева Вячеслава Олександровича – керівника та/або співзасновника ЗАТ «КРОЛ», ТОВ «СЛАРУС», ТОВ «Лани Придніпров’я» та ТОВ «Лани Покровщини», ДП «Сетаб Авто Груп» та інші. На сайті «Work.UA» розміщене детальне резюме Вячеслава Олександровича, де станом на 2014 рік син Павло зазначений як працівник правоохоронних органів (диспетчер УВД).

Власник будинку по вул. Шостаковича – Глушаков Сергій Вікторович – син Глушакова Віктора Омеляновича, власника стоматологічного бізнесу, співзасновника благодійної організації «Криворізький міський благодійний фонд «Міська лікарняна каса». Це той міфічний фонд, куди ми всі, перебуваючи в закладах охорони здоров’я міста, жертвуємо благодійні внески, про використання яких нам ніхто ніколи не повідомляє.

Чи вважати, що вищеназвані власники криворізької нерухомості за щасливим збігом обставин у травні 2018 року взялися читати «Червоний гірник», побачили оголошення. а тому вчасно зробили пропозиції, від яких чиновники не змогли відмовитися, – справа кожного. Особисто я в такі «випадковості» не вірю.
А ви вирішуйте самі.
А чиновники вирішили прикритися дітьми – аргументом, на фоні якого блідне явна корупційна складова процедури закупівлі житла за державні кошти...
13 серпня о 10.30 в каб. 139 відбудеться засідання робочої групи з надання рекомендацій щодо придбання житла для дитбудинків сімейного типу.

До 16.08.2018 документи мають буди скеровані до Дніпропетровської ОДА, яка перераховуватиме кошти.

Людмила БУРМАН,
ДАЙДЖЕСТ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!