Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Про боротьбу українських робітників вже знають у Лондоні. Як відомо, металургійний гігант «АрселорМіттал Кривий Ріг», працівники якого вимагають підвищення зарплатні та безпечних умов праці, замість переговорного процесу вирішив далі судитись з профспілками. Такі дії не залишились без уваги як в Україні, так і на міжнародному рівні. Петиція на підтримку криворіжців була зареєстрована у парламенті Великої Британії. Як відомо, саме в Лондоні проживає головний акціонер корпорації Лакшмі Міттал

200618 7

Чергове засідання в Окружному адміністративному суді Києва відбулося 19 червня та було перенесено з формальних причин. Як виявилось, у матеріалах справи немає рішення Національної служби посередництва і примирення, яке роботодавець оскаржує і яке йому, вочевидь, добре відоме.
Показово, що юрист роботодавця вимагала документи з переліком найбільш активних профспілковців та навіть просив накласти штраф на НСПП у розмірі 5286 грн через відмову. Суд погодився, що надання списку могло б поставити робітників під удар.
За словами представниці Профспілки металургів і гірників України Наталі Маринюк, вони справді звертались з клопотанням до НСПП, щоб дані документи не надавали роботодавцю, аби не було тиску на робітників, які приймали участь у конференції трудового колективу.
– Суд відхилив дану вимогу роботодавця. Друге клопотання, яке подав позивач, це надання суду оригіналу розпорядження НСПП про реєстрацію колективного трудового спору. На даний момент у представників служби була лише копія. Суд не міг звірити ці документи, тому зобов’язав НСПП надати оригінал. По цій причині було оголошено перерву до 5 липня, – розповіла вона, відзначивши, що роботодавець міг затребувати ці документи перед засіданням і тоді б засідання вже зараз пройшло по суті.
У свою чергу активіст «Соціального руху» Віталій Дудін, звертаючись до профспілковців-металургів, які зібрались під судом, заявив, що роботодавець зацікавлений в тому, щоб це процес затягувати і не починати процедуру примирення.
– Позивач хоче, щоб засідання було безкінечним, щоб ви приїжджали і розчарувались у своїй боротьбі. Але ви не повинні розчаровуватись. Ми, як організація «Соціальний рух», будемо вас підтримувати до кінця, ми знайдемо аргументи на вашу користь і щоб вас почули за кордоном. Повірте, в жодній країні конвенції МОП не передбачають зупинення колективних переговорів. Так, роботодавець може піти в суд і заперечувати проти страйку, який завдає йому збитків. Але тут немає ніякого страйку. Це не завдає йому жодних матеріальних збитків! Вони заявляють, що колективні переговори порушують їх права, але вони, навпаки, могли б зняти напругу, – зазначив він, нагадавши, що за ці декілька тижнів, коли переговорний процес щодо охорони праці зупинився, одному з робітників на підприємстві відірвало ногу.
Він наголосив, що охорона праці, наряду з підвищенням зарплатні, – це одна з вимог, яка стоїть перед роботодавцем. А зупинення переговорів і затягування суду призводить до того, що люди або звільняються і емігрують, або влаштовують стихійні протести, коли ті чи інші підрозділи зупиняються.
– Якщо роботодавець думає, що він переміг, то це зовсім не так. У вашій моральній правоті будуть знати профспілки всього світу. Ми зараз над цим працюємо, – зазначив активіст.
Наразі, як повідомляє «СР», у Британському парламенті зареєстровано звернення від депутата Лейбористської партії Ллойда Рассел-Мойла, в якому сказано про глибоку стурбованість «ситуацією в Україні з продовженням соціальної нерівності, накопиченням багатства олігархами, тягарем заборгованості перед Заходом та труднощами, спричиненими російською агресією»:
– Вітаємо об’єднану кампанію за справедливість для трудящих українського профспілкового руху у промисловому центрі Кривого Рогу; підтримуємо їхні вимоги, щоб корпорація «АрселорМіттал» збільшила заробітну плату своїх співробітників до 1000 євро на місяць, забезпечувала безпечні умови праці та припиняла дискримінаційну практику; зауважуємо з тривогою, що «АрселорМіттал» подав судові позови, щоб зупинити переговори з профспілками; засуджуємо рішення суду Києва призупинити переговори через Службу примирення; і закликаємо «АрселорМіттал» вступити в конструктивні переговори з профспілками, – йдеться у зверненні.
Свої підписи вже поставили представники трьох фракцій.

Соціальний Рух,
ДАЙДЖЕСТ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг
Фото – Соціальний Рух

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!