Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

В Кривому Розі продовжується жваве обговорення відкриття монументу перед Покровською райрадою, яке місцева єпархія Московського патріархату на чолі з мером перетворила в яскраве та незабутнє шоу...

Голова ради церков Кривого Рогу Роман МОРОЗОВ розповідає у Фейсбук багато нюансів цієї декількарічної «епопеї»...


ПРО РІВНІСТЬ
«Усі тварини рівні. Але деякі тварини рівніші, ніж інші» (Джордж Орвелл, «Ферма тварин», 1945)
25 травня 2016 Криворізька Рада Церков звернулась до голови, тоді ще Жовтневої районної у місті ради Коритніка В. В. з пропозицією розглянути можливість тимчасового розміщення на постаменті, який залишився після знесення пам'ятника Леніна, біля виконкому Жовтневої районної у місті ради, банеру з текстом 10 заповідей.
Ідея банеру була в тому, що розміщуватись він мав тимчасово, до часу, коли в результаті громадських обговорень та конкурсів буде знайдений оптимальний варіант розміщення нового пам’ятника, або повне знесення постаменту. Ідея 10 заповідей були запропонована, як об''єднуючий фактор для всіх християн - католиків, протестантів і православних та як найкращий варіант для розвитку суспільної моралі, громадянської злагоди, незалежно від віровизнання людини (10 заповідей прийнятний варіант, як для християн, так і для іудеїв та мусульман).
На пропозицію була дана відповідь, що «в Україні церква відокремлена від держави, тому вважаємо недоцільним встановлення такого банеру біля державної установи».
Потім, в жовтні 2016 року було звернення депутатів ПП Свобода разом зі священиком УПЦ КП отця Святослава (Ганчука) про встановлення скульптури Покрови Пресвятої Богородиці.
На що депутати одержали відповідь начальника управління культури Наталії Стриги про те, що «виконком Покровської районної в місті ради є адміністративним органом виконавчої влади територіальної громади, тому з архітектурно-планувальної точки зору вважаємо доречним встановлення скульптури Покрови Пресвятої Богородиці біля культової споруди».
І ось 14 березня розглянувши звернення виконкому Покровської районної в місті ради (!), виконком міської ради вирішив погодити встановлення (!) на площі біля виконкому Покровської районної в місті ради пам’ятника явлення святого Покрова Пресвятої Божої Матері.
І вже 7 квітня 2018 ми бачимо урочисте відкриття монумента «Увічнення пам’яті Явлення святого Покрова Пресвятої Божої Матері» за активної участі Вілкула і мітрополіта РПЦ МП Єфрєма.
Отже, 2 червня 2016 року - «в Україні церква була відокремлена від держави, тому встановлення банеру «10 заповдей» від КРЦ біля державної установи було недоцільним», але «за пропозицією мера Юрія Вілкула» чи то за «зверненням виконкому Покровської районної в місті ради» - в Покровському районі встановили скульптуру явлення святого Покрова Пресвятої Божої Матері.
«Всі релігійні організації рівні. Але деякі релігійні організації рівніші, ніж інші»
(за Джорджем Орвеллом)

ПРО ЗАКОН
"Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави" (Конституція України, Стаття 35)
Відмова КРЦ, ПП Свобода і священику УПЦ КП пояснювалось ЗАКОНОМ УКРАЇНИ «Про свободу совісті та релігійні організації», зокрема Стаття 5. Відокремлення церкви (релігійних організацій) від держави.
Що ж означає ця фраза «Церква (релігійні організації) в Україні ВІДОКРЕМЛЕНА ВІД ДЕРЖАВИ»?
Все дуже просто, достатньо просто прочитати всю статтю, а не тільки 1 фразу: «ДЕРЖАВА НЕ ВТРУЧАЄТЬСЯ у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій, не фінансує діяльність будь-яких організацій, створених за ознакою ставлення до релігії... Релігійні організації МАЮТЬ ПРАВО БРАТИ УЧАСТЬ У ГРОМАДСЬКОМУ ЖИТТІ...».
Далі 5 стаття закону «Про свободу совісті...» говорить, що «УСІ релігії, віросповідання та релігійні організації Є РІВНИМИ перед законом. Встановлення будь-яких ПЕРЕВАГ АБО ОБМЕЖЕНЬ ОДНІЄЇ РЕЛІГІЇ, ВІРОСПОВІДАННЯ ЧИ РЕЛІГІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ЩОДО ІНШИХ НЕ ДОПУСКАЄТЬСЯ».
Події останніх днів, наявно продемонстрували, що забезпечення РІВНІСТЬ, про яке говорить Закон України, продовжує ігноруватись місцевими чиновниками і УПЦ / РПЦ МП.

ПРО ПОКРОВУ в цілому
«Від часу цього всі роди мене за блаженну вважатимуть» (Євангелія від Луки, 1 розділ).
Свято Покрови було введено у християнство приблизно в 10 столітті і має під собою легенду, яка відбулася в Царгороді (Константинополі). Місто було оточене давніми русинами на чолі з князем Аскольдом, і Божа Мати начебто покрила своїм омофором городян, які молилися на всенічній службі. Свято Покрова святої Богородиці запроваджене у Візантії на згадку про визволення Константинополя від нападників. Причому за церковним календарем це звичайне собі невеличке свято, присвячене, практично, незначній події. Всі джерела походження цієї легенди, засвідчують досить туманне, неоднозначне, малозначиме та порівняно нещодавнє походження свята.
В цю історію вірять і шанують християни церков східного обряду (православні та греко-католики).
Пам’ятник Покрова Пресвятої Божої Матері також має надихати шанувальників українського козацтва; вояків і симпатиків Української повстанської армії (вважається, що на Покрову було утворено УПА), і взагалі всіх захисників України (бо з 2014 року на свято Покрови призначено День захисника України).
АЛЕ є одне «але».
Покрова, хоч і є символом українського козацтва, так само шанується і в рашистському «патріотичному православ'ї» та є в певному розумінні частиною «духовних скрЄп».
Також «Покрова» - для багатьох віруючих, немає жодного Біблійного християнського сенсу. Це лише народне, не маюче під собою богословського підґрунтя свято, яке є продовженням культу Діви Марії.
Згадка про унікальність Марії, в традиційному перекладі РПЦ говорить, «отныне будут ублажать Меня все роды». Більш точно цю фразу можна перекласти: «від часу цього всі роди мене за блаженну вважатимуть» (євангелія від Луки 1:48).

Фото 1 - 07.04.2018. м. Кривий Ріг. Відкриття скульптурного образу Покрову Пресвятої Богородиці. На церемонії відкриття пам’ятника, окрім правлячого архієрея Єфрема, були присутні криворізький міський голова Вілкул Юрій Григорович, міське керівництво, представники районних органів влади та чисельні священнослужителі з числа клиру Криворізької єпархії.

Фото 2 - Русская Православная Церковь. Офіціальний сайт Московского Патріархата. Дєятєлі Русской Православной Цєркві / Єпіскопат РПЦ - Єфрєм, мітрополіт Кріворожскій і Нікопольскій (Кіцай Іван Стєпановіч)

Фото 3 - відповідь на ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ від 25.05.2016
... За зверненням Криворізької Ради Церков звертаюсь до Вас з проханням розглянути можливість тимчасового розміщення на постаменті, який залишився після знесення пам'ятника В. І. Леніна, що знаходився на вулиці Шурупова 2, біля виконкому Жовтневої районної у місті ради, банеру з текстом ДЕСЯТИ ЗАПОВІДЕЙ, не порушуючи архітектурну форму постаменту.
Загострюємо Вашу увагу, що банер буде розміщуватись тимчасово до початку будь-яких капітальних робіт, пов'язаних з пам'ятником.
Прошу включити пропозицію до проекту поряду денного на найближче засідання сесії Жовтневої районної у місті ради...

Фото 4 - Криворізька Рада Церков. Пасхальне Молитовне Віче за мир, перемогу, єдність, духовне відродження та реформи в України, 95 квартал, 8 квітня 2018
Католики, протестанти і православні - всі християнські конфесії моляться разом! — с Константин Мельник, Старинский Станислав, Ігор Дмитришин, Валерий Григораш, Виталий Киндрат, Александр НЕМЦЕВ, Олександр Агарков, Олег Фишер, Іван Талайло и Руслан Валеев.

Підготував до публікації
Інокентій РЕЙДЕР,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг
Фото – ФБ-сторінка Роман МОРОЗОВ

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!