Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (1 Vote)

В\о міністра дає поради, як в Кривому Розі найкращих сімейних лікарів обирати... Чи вистачить таких на всіх?

060418 30

За темою - Чем отличается «медицинская реформа Супрун» от советского дефицита? Есть ли в Кривом Роге выбор семейных врачей?

Уляна Супрун

Цього тижня спілкувалися з активними мамами й татусями щодо кампанії з вибору лікарів. Батьки, які прийшли на зустріч, попросили нас надати поради, на які речі мають звернути увагу батьки, щоби упевнитися - цей лікар стане надійним партнером у питаннях здоров’я дітей.
Підготували кілька критеріїв, які мають допомогти. Будуть корисними не лише батькам, а й кожному українцю, який ще не зробив цей важливий вибір:
- Головне – довіра!
У результаті кампанії кожен українець має обрати такого фахівця, в котрого лікуватиметься все життя, який знатиме його історію та консультуватиме щодо всіх можливих ризиків.

Тож перший критерій вибору - це має бути людина, якій ви довіряєте. Не поспішайте та не підписуйте декларацію з першим ліпшим. Розпитайте знайомих, не соромтеся ставити запитання лікарю під час візиту.

- Компетентність та використання доказової медицини.
Звісно, що пацієнтам, котрі не мають медичної освіти, складно оцінити вміння та навички лікаря. Проте є кілька «залізних» критеріїв, з'ясував які ви зрозумієте, чи цей фахівець не потрапив в оману медичним міфам:
- Впевненість та проактивність у необхідності вакцинації.
- Неприйняття фальшивих діагнозів на кшталт «вегето-судинна дистонія».
- Не вважає гомеопатію ефективним лікуванням.
- Уникає надмірного і невиправданого призначення препаратів, як то антибіотики під час застуди чи «імуномодулятори, щоб підсилити імунітет».

- Вік - не головне!
Існує хибна думка, що молоді лікарі гірші за старших, бо мають менше досвіду. Натомість не існує точних наукових даних, які б підтверджували зв’язок між віком лікаря та ефективністю його роботи, особливо щодо результатів лікування пацієнта.
Головне - мотивація допомагати, досвід використання доказової медицини (міжнародних протоколів лікування) та прагнення вдосконалювати свої навички.

- Саморозвиток!
Великий плюс всім лікарям, котрі стежать за розвитком медицини й не припиняють навчатися. Такий фахівець буде гідним супутником для пацієнта у питаннях здоров'я протягом життя, адже його поради завжди відповідатимуть сучасним напрацюванням у медицині.

Зауважте, що це все лише базові рекомендації. Крім них у вас можуть також бути індивідуальні критерії, яким має відповідати ваш лікар, тож слухайтеся свого серця.
Не переймайтеся, якщо ще не знайшли «того самого» з першого візиту.
Абсолютно нормальним є звернутися до кількох лікарів перед тим, як визначитися остаточно.
Крім того, ви завжди можете змінити фахівця.
Кампанія «Лікар для кожної сім’ї» для того і створена, щоби ви могли спокійно обрати лікаря, в якого хочеться лікуватися, а не до кого приписані.

І наостанок. Коли підете обирати свого лікаря - зважайте, що зміни, які зараз відбуваються, є новими для всіх нас.
Як і будь-які трансформації вони можуть викликати стрес.
Медики працюють у посиленому режимі в існуючих складних умовах.
Ставтеся з розумінням та виказуйте підтримку їм, адже зміни - це наша спільна робота.

Давайте разом зробимо їх максимально позитивними...

Підготував до публікації
Інокентій РЕЙДЕР,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!