Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Благодійний фонд «Громадська ініціатива мешканців Кривбасу» не залишається осторонь, нині набуваючого резонансу, процесу та підставності вирубки сухостійних та аварійних дерев у Парк им. Федора Мершавцева (парк Правди) – йдеться в офіційному повідомленні

170218 2

Починаючи з 2011 року БФ «Громадська ініціатива мешканців Кривбасу» на громадських засадах забезпечує благоустрій парку ім.Ф. Мершавцева. За цей час було відновлено центральну площу, сцену, човнову станцію, фонтан, міст, збудовано дерев’яний пірс, облаштовано пляжну зону, творчу альтанку, цілий рік щодня про парк дбають працівники – прибирання сміття, озеленення, поточні ремонти та обслуговування усієї інфраструктури парку, щовесни – відновлення до літнього періоду вхідних арок, човнової станції, алей, парапетів, фестивальної зони, будиночка садівника і багато іншого.

Всі ці процеси відбуваються вже непомітно для пересічних мешканців та відвідувачів парку.
Щороку Фонд звітує про свою діяльність - із повним фінансовим звітом Благодійного фонду «Громадська ініціатива мешканців Кривбасу» за 2017 рік, і зокрема по програмі «Відродження парку ім.Ф. Мершавцева» та «Зелена планета».

Абсолютно усі плани пов’язані із зеленими насадженнями у парку ім.Ф. Мершавцева чиняться після безпосереднього аналізу питання науковцями-ботаніками «Криворізького ботанічного саду» Національної академії наук України – відповідно до Меморандуму про співпрацю між ботанічим садом та БФ «Громадська ініціатива мешканців Кривбасу».
Науковообгрунтований підхід у питаннях, як висадження дерев, їх характеристик та дизайну, так і видалення дерев, які вже неможливо відновити - є принциповим рішенням Фонду, адже лише завдяки системному спостереженню та грамотному плануванню можна створити дійсно якісний результат. Саме такого парку – зеленого, здорового, квітучого, сонячного, а найголовніше безпечного – хотілося б нам усім, і Фонд докладає максимум можливих зусиль для цього.

У літку минулого року стовбур сухостійного дерева впав у безпосередній близькості із дитячим батутом.
Ймовірність повтору, і неодноразового, подібної ситуації у парку ім.Ф. Мершавцева із обвалом зсохлих дерев та гілок прийдешнім парковим сезоном досить значна, а враховуючи високу відвідуваність парку, і зокрема дітьми – необхідність убезпечення відвідувачів парку від можливих травматичних ситуацій постала неабияк гостро.

Тож, на запит БФ «Громадська ініціатива мешканців Кривбасу» до виконкому Центрально-Міської районної у місті ради 7 листопада 2017 року відбулося обстеження парку ім.Ф. Мершавцева щодо зелених насаджень, що підлягають видаленню. За кілька днів до обстеження на фейсбук-сторінці Фонду було опубліковано запрошення до нього долучитися усім, хто є небайдужими екологічного стану нашого міста та має відповідну компетенцію.

Відповідно Постанові Кабінету Міністрів України №1045 від 1 серпня 2006 року «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах» та Розпорядженню Голови Центрально-Міської районної у місті ради №190-р від 2.11.2017 до комісії увійшли:
- Логвінов Сергій Валерійович – заступник голови Центрально-Міської районної у місті ради, голова комісії;
- Віцалару Василь Валерійович – завідувач відділу з питань благоустрою та житлової політики виконкому Центрально-Міської районної у місті ради, заступник голови комісії;
- Шевченко Олеся Олександрівна – головний спеціаліст відділу з питань благоустрою та житлової політики виконкому Центрально-Міської районної у місті ради, секретар комісії.

Члени комісії:
- Половиця Дмитро Вадимович – перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області;
- Гоголь Олена Ігорівна – головний спеціаліст відділу з земельних відносин виконкому Центрально-Міської районної у місті ради;
- Коваленко Валентина Петрівна – робітник з озеленення та благоустрою БФ «Громадська ініціатива мешканців Кривбасу», представник заявника;
- Приходько Максим Олександрович – спеціаліст І категорії відділу благоустрою управління благоустрою та житлової політики виконкому Криворізької міської ради.

Нажаль, не зважаючи на запрошення, жоден представник громадськості або депутатського корпусу різних рівнів до обстеження не долучилися.

За фактом обстеження було укладено відповідний Акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню на території Центрально-Міського району №45 від 7.11.2017, де 97 дерев визначено – сухостійними, аварійними, фаутними - такими, що підлягають видаленню.

Відповідно до Рішення виконкому Центрально-Міської у місті ради №447 від 15.11.2017 року «Про надання дозволів суб’єктам господарювання на видалення зелених насаджень» та Ордерам на видалення зелених насаджень №47 від 16.11.2017р. та №1 від 10.01.2018р. розпочалося видалення визначених Актом обстеження сухостійних, аварійних та фаутних дерев.

Суспільний резонанс стосовно вирубки зелених насаджень у парках Кривого Рогу безумовно зрозумілий – зберегти і примножити киснегенератори міста це обов’язок кожного мешканця міста.
Нагадаємо, починаючи з 2011-го року, коли Благодійний фонд «Громадська ініціатива мешканців Кривбасу» розпочав активне відновлення парку ім.Газети «Правда» силами членів Фонду та небайждужих містян було висаджено близько 1500 хвойних, фруктових та листяних дерев, близько 4000 кущів, щороку висаджуються десятки однорічних та цибулевих рослин, 40 різновидів квіткових рослин, а нині і понад 30 різновидів городини.

Щороку навесні та восени криворіжці сім’ями приходять до парку та висаджують клени і дуби, сосни і граби, а також яблуні, персики, калину, горобину і багато інших рослин. Щодня парком прогулюються сотні, а у святкові теплі дні – тисячі відвідувачів. Відродження парку ім.Ф. Мершавцева – є пріоритетною задачею Благодійного фонду «Громадська ініціатива мешканців Кривбасу», а безпека його відвідувачів – основним принципом благоустрою та комфорту.

Запрошуємо небайдужих містян брати активнішу участь у житті свого району, особливо у розрізі екологічної складової, наприклад – долучитись до результативної природоохоронної діяльності партнерської організації Фонду.

Із архіву - В парке Мершавцева в Кривом Роге вырубят 100 столетних деревьев с разрешения председателя района

Підготував до публікації
Інокентій РЕЙДЕР,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг
Фото – ФБ-сторінка Наталія ШИШКА

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!