Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Платників податків Кривого Рогу інформує Північна ОДПІ Кривого Рогу. Актуальні новини на 12. лютого – Про надходження до бюджету... Декларування доходів від здачі квартири в оренду... Про транспортний податок... Список ліків, що звільнено від ПДВ до закінчення АТО... Про успіхи програми АвтоХАБ на Одеській митниці... Та інше

120218 6

ДФС: У січні до зведеного бюджету надійшло 65,8 млрд. грн.
За оперативними даними у січні 2018 року до зведеного бюджету надійшло (сальдо) 65,8 млрд. грн. До державного бюджету забезпечено 50,7 млрд. грн., до місцевих бюджетів – 15,0 млрд. гривень.
Довідково: надходження (збір) до зведеного бюджету у січні 2018 року склали 77,8 млрд. грн. (+9,7 млрд. грн. або +14,3 відс. до аналогічного періоду 2017 року), у т. ч. до державного бюджету – 62,7 млрд. гривень.
Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету за перший місяць 2018 року склали 48,1 млрд. грн., індикативні показники Міністерства фінансів України виконано на 100,5 відс., додатково забезпечено 0,3 млрд. гривень.
У повному обсязі виконано завдання Міністерства фінансів України з податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів – 112,9 відс. (+2,5 млрд. грн.), податку та збору на доходи фізичних осіб – 106,6 відс. (+0,4 млрд. грн.), ввізного мита – 125,9 відс. (+0,4 млрд. грн.), податку на прибуток підприємств – 155,8 відс. (+0,5 млрд. грн.), акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) – 135,0 відс. (+0,4 млрд. грн.) тощо.
У розрізі основних платежів у січні 2018 року приріст до січня 2017 року забезпечено з податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів – на 44,1 відс. (+6,7 млрд. грн.), податку та збору на доходи фізичних осіб – на 28,7 відс. (+1,3 млрд. грн.), ввізного мита – на 35,4 відс. (+0,4 млрд. грн.), податку на прибуток підприємств – у 3,5 раза (+1,1 млрд. грн.) тощо.
З початку року платникам податків на рахунки відшкодовано 12,0 млрд. грн. податку на додану вартість.
Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 15,2 млрд. грн., що на 4,1 млрд. грн. більше січня 2017 року.

Декларування доходів: способи подання декларації про майновий стан і доходи
Відповідно до п.49.3 ст.49 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):
• особисто або уповноваженою на це особою;
• надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
• засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.
Звертаємо увагу, що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі, – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.
Нагадуємо, шо податкова декларація громадянами подається до 01 травня року, що настає за звітним. Для громадян, які мають право на податкову знижку – по 31.12.2018 (включно).
Податкова декларація з 1 січня 2018 року подається за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».

Для отримання податкової знижки необхідно подати декларацію до 31 грудня
З 1 січня 2018 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2017 року.
Громадяни, які не є суб’єктами господарювання та які протягом минулого року отримували заробітну плату, з якої утримувався податок на доходи фізичних осіб, мають право на отримання податкової знижки за умови наявності підстав, передбачених Податковим кодексом України.
Податкова знижка надається, якщо у фізичної особи протягом звітного року були витрати на навчання в вищих та професійно-технічних закладах, на отримання доступного житла за державними програмами, на оплату допоміжних репродуктивних технологій, а також пов’язані зі сплатою відсотків за іпотечним кредитом, внесків на благодійність, страхових платежів (внесків, премій) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення тощо.
Для отримання знижки необхідно заповнити та до 31 грудня подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи. У декларації необхідно вказати суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення.
Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого у вигляді заробітної плати.
До заробітної плати належать основна та додаткова винагороди, інші заохочувальні та компенсаційні кошти, які виплачують платнику податку на підставі відносин трудового найму.
Після отримання декларації визначається сума, що підлягає поверненню, яка громадянам перераховується протягом 60 днів поштовим переказом або на банківський рахунок.
Звертаємо увагу, що право на отримання податкової знижки не переноситься на наступні роки, тобто для отримання знижки за 2017 рік, необхідно подати декларацію до 31 грудня 2018 року.
Детальніше про право на отримання податкової знижки громадянами можна ознайомитися на веб-порталі ДФС у банері «Деклараційна кампанія – 2018» за посиланням
http://sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan/

Січневі надходження від платників Дніпропетровщини: понад 6,4 млрд. грн. податків і митних платежів до бюджетів усіх рівнів та 917 млн. грн. ЄСВ
У першому місяці 2018 року органами ДФС у Дніпропетровській області забезпечено в бюджети усіх рівнів 6 млрд. 433,6 млн. грн., що майже на 2 млрд. грн. більше, ніж у січні 2017 року. Про це проінформувала керівник ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксана Томчук.
Так, до державного бюджету впродовж січня 2018 року спрямовано 4 млрд. 827,7 млн. грн., що на 1 млрд. 634,4 млн. грн. більше, ніж за відповідний період 2017 року.
Січневі надходження поточного року до місцевих бюджетів Дніпропетровського регіону склали 1 млрд. 605,9 млн. грн. Це на 346,5 млн. грн. більше фактичних надходжень першого місяця 2017 року.
Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з початку року зібрано 917,0 млн. грн. Порівняно з 2017 роком надходження зросли на 228,1 млн. грн.

Орендар – фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання: декларування доходів від здачі квартири в оренду
Відповідно до пп.170.1.5. п.170.1 ст.170 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), якщо орендар – фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку на доходи фізичних осіб — орендодавець.
При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а сааме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація).
Отже, податкову декларацію потрібно подавати один раз за результатами звітного 2017 року до 01.05.2018.

Транспортний податок: визначаємо вартість автомобіля
Звертаємо увагу платників, що відповідно до п. 267.1 ст.267 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до п.п.267.2.1 п.267.2 ст.267 ПКУ є об’єктами оподаткування.
Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.
Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.
Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на своєму офіційному веб-сайті розміщується перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального (п.п.267.2.1 п.267.2 ст.267 ПКУ).

До уваги платників єдиного внеску!
Відповідно до п.2 розділу ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 із змінами та доповненнями (далі – Порядок №435), фізичні особи-підприємці (далі – ФОП), у тому числі ФОП – платники єдиного податку, без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Звіт) самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом.
Звітним періодом є календарний рік.
Згідно з абзацом третім частини восьмої ст.9 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями ФОП, крім ФОП – платників єдиного податку, зобов’язані сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року.
Якщо останній день строку подання Звіту припадає на вихідний, святковий день чи інший неробочий день, то останнім днем подання Звіту вважається перший після нього робочий день (п.14 розділу ІІ Порядку №435).

Електронний кабінет доопрацьовано
Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що сервіс «Електронний кабінет» доопрацьовано в частині проходження електронної ідентифікації уповноваженими особами платника, яким делеговано право підпису податкових накладних та розрахунків коригування (далі – уповноважена особа).
Уповноважена особа при вході до приватної частини (особистого кабінету) з використанням ЕЦП отримує доступ до таких сервісів «Електронного кабiнету»:
• реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування до них у Єдиному реєстрі податкових накладних;
• інформація з Єдиного реєстру податкових накладних;
• інформація з реєстрів операцій та транзакцій в системі Електронного адміністрування ПДВ.
Додатково повідомляємо, що по уповноваженим особам має бути подана форма J1391103 «Повідомлення про надання інформації щодо електронного цифрового підпису».
Інформацію розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням
https://cabinet.sfs.gov.ua/news/642710EE58310398E0530A50280762CC

У затвердженому Переліку кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД – зміни
Інформуємо, що за повідомленням ДФС України з метою вдосконалення процесу здійснення автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування (далі – ПН/РК) Критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) наказом ДФС України від 31.01.2018 №57 (далі – Наказт№57) внесено зміни до наказу ДФС України від 30.06.2017 №461.
Наказом №57 внесено зміни до Переліку кодів товарів згідно УКТ ЗЕД, які застосовуються для здійснення автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК Критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Інформацію про нормативну грошову оцінку земель населених пунктів можливо отримати на веб-порталі ДФС України
Нагадуємо, що проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів регулюється Законом України від 11.12.2003 №1378-IV «Про оцінку земель» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №1378).
Статтею 13 Закону №1378 передбачена обов’язковість проведення нормативної грошової оцінки земель, а періодичність її проведення (не рідше одного разу на 5 – 7 років (повторна нормативна грошова оцінка)) – статтею 18 Закону №1378.
В Україні у 2013 році завершено проведення нормативної грошової оцінки земель усіх населених пунктів відповідно до ст.13 Закону №1378.
Відповідно до п.289.2 ст.289 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за станом на 1 січня поточного року, що визначається за формулою:
Кi = І : 100,
де І – індекс споживчих цін за попередній рік.
У разі якщо індекс споживчих цін перевищує 115 відсотків, такий індекс застосовується із значенням 115.
Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель.
Слід зазначити, п.271.2 ст.271 ПКУ передбачено, що рішення рад щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.
Інформацію про нормативну грошову оцінку земель населених пунктів можливо отримати на веб-порталі ДФС України за допомогою електронного банера «Довідники» за посиланням
http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/325490.html

Внесено зміни до обсягів лікарських засобів та медичних виробів, що звільняються від обкладення ПДВ на період проведення АТО та/або запровадження воєнного стану
Доводимо до відома платників, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.01.2018 №48-р «Про внесення змін у додаток до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 травня 2015 р. №544» (далі – Розпорядженя №48) внесено зміни до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.05.2015 №544 «Про обсяги лікарських засобів та медичних виробів, операції з ввезення яких на митну територію України та постачання на митній території України звільняються від обкладення податком на додану вартість на період проведення антитерористичної операції та/або запровадження воєнного стану»
Розпорядженням №48 внесено зміни до чинних обсягів лікарських засобів та медичних виробів, що звільняються від обкладення податком на додану вартість на період проведення АТО та/або запровадження воєнного стану.
Розпорядження №48 розміщено на єдиному веб-порталі органів виконавчої влади України «Урядовий портал» за посиланням
https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-vnesennya-zmin-u-dodatok-do-rozporyadzhennya-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-27-travnya-2015-r-544

Зміни та доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» станом на 30.01.2018
Звертаємо увагу платників, що 30.01.2018 вийшло оновлення «Єдиного вікна (DZV)» до версії 1.26.2.
Це оновлення встановлюється тільки на EDZV починаючи з версії 1.26 і старше.
Нові версії документів:
1. Для забезпечення приймання та обробки форм фінансової звітності бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 29.11.2017 №976 та №977 додано нові документи:
J0903202 – «Баланс (форма №1-дс)»;
J0903302 – «Звіт про фінансові результати (форма №2-дс)»;
J0903402 – «Звіт про рух грошових коштів (форма №3-дс)»;
J0903502 – «Звіт про власний капітал (форма №4-дс)»;
J0903601 – «Примітки до річної фінансової звітності (форма №5-дс)».
2. У відповідності до форм, які опубліковано на сайті Державної служби статистики України, додано нові версії 17 документів (тільки форми вводу).
Коригування існуючих форм, шаблонів та даних:
1. З метою удосконалення існуючих електронних сервісів для платників податків додано наступні форми:
F1401801 – «Відповідь на запит про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків»
2. spr_sti.xml – «Довідник податкових інспекцій» – станом на 30.01.2018.
Інформація розміщена на веб-порталі ДФС України за посиланням
http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/

Ставки податку на нерухомість на 2017 рік застосовуються з коефіцієнтом
Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актвів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі – Закон №1791) внесено зміни до Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), зокрема у п.п.266.5.1 п.266.5 ст.266 ПКУ, яким визначено граничну межу ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок на нерухомість), для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.
Також, Законом №1791 встановлено, що з 1 січня 2017 року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік відповідно до Закону №1791, встановлені таким органом самоврядування ставки єдиного податку для платників першої групи, податку на нерухомість та збору за місця паркування транспортних засобів застосовується з коефіцієнтом 0,5.
Отже, ставки податку на нерухомість на 2017 рік, встановлені рішенням органів місцевого самоврядування до 1 січня 2017 року відповідно до норм ПКУ, застосовуються з коефіцієнтом 0,5, незалежно від їх розміру.

ДФС: В АвтоХабі здійснено митне оформлення 7970 автомобілів
У січні 2018 року у рамках пілотного проекту АвтоХАБ, який реалізується на базі Одеської митниці ДФС на території Одеського морського порту, було розмитнено та зареєстровано 1819 автотранспортних засобів. З цих авто сплачено 140 млн. грн. митних платежів.
У вересні – грудні 2017 року в АвтоХАБі було оформлено 6151 автомобіль, що майже у півтора рази більше, ніж за попередні 8 місяців 2017 року (за січень – серпень 2017 року було здійснено оформлення 4368 авто).
За період роботи АвтоХАБу майже втричі зросли щомісячні та щодобові середні показники митного оформлення автомобілів.
У середньому щодоби здійснюються митні формальності щодо 75 автомобілів.
Загалом, за 5 місяців роботи АвтоХАБу здійснено пропуск до інших митниць 1269 авто та митне оформлення 7970 автомобілів.
Нагадаємо, що пілотний проект «АвтоХАБ» стартував 8 вересня 2017 року. Це експрес-сервіс для розмитнення та реєстрації вживаних автотранспортних засобів. В АвтоХАБі за принципом «єдиного вікна» працюють 7 державних та недержавних служб.

Загальний товарообіг Дніпропетровської митниці ДФС у 2017 році склав 7 млрд. 694 млн. дол.
Протягом 2017 року працівники Дніпропетровської митниці ДФС оформили 166430 митних декларацій, в тому числі 73216 – імпортні, 76526 – експортні декларації. Це на 8,62% більше, ніж впродовж 2016 року.
Загальний товарообіг протягом 2017 року склав 7 млрд. 694 млн. дол. США й, порівняно з 2016 роком, збільшився на 27,3%. Зокрема, імпорт товарів зріс на 29,6% порівняно з показником 2016 року і склав понад 3 млрд. 863 млн. дол. США. На 25% зросли обсяги експортних операцій і становили понад 3 млрд. 831 млн. дол. США.
Упродовж 2017 року пропущено 36 млн. 934 тис. тон вантажів. Співвідношення експорту та імпорту по оформленим вантажам у ваговому показнику за звітний період: 73,31% – експорт, 26,69% – імпорт.
Загалом на обліку у Дніпропетровській митниці ДФС протягом 2017 року перебувало 7 393 суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності.
Основними бюджетоформуючими товарами у 2017 році були: паливно-енергетичні товари, машини, устаткування та транспорт; продукція хімічної промисловості; метали та вироби з них.
Товари, які найчастіше експортувалися у 2017 році: руди, шлаки та зола; чорні метали та вироби з них; залізні або трамвайні локомотиви; продукти неорганічної хімії.
Товари, які найчастіше імпортувалися у 2017 році: енергетичні матеріали; промислове устаткування; фармацевтична продукція; полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них.
Зовнішньоекономічні операції проводилися з торговельними партнерами із 70 країн світу. Найбільший обсяг експортно-імпортних операцій протягом 2017 року здійснено з країнами ЄС (44,07%), країнами СНД (28,3%) та Азійськими країнами (21,47%).

Порядок застосування міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування при виплаті доходів, отриманих із джерел в Україні, уточнено
Законом України від 07.12.2017 №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», який набув чинності 01.01.2018, внесено зміни до ст.103 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
Зокрема, ст.103 ПКУ доповнено новими положеннями, якими уточнено порядок застосування міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування при виплаті доходів, отриманих із джерел в Україні, а саме:
• у разі отримання синдикованого фінансового кредиту особа (податковий агент) застосовує ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України, на дату виплати процентів або інших доходів, отриманих із джерел в Україні, учасникам синдикату кредиторів з урахуванням того, резидентом якої юрисдикції є кожен учасник синдикованого кредиту, та пропорційно до його частки у межах кредитного договору, за умови, що він є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу, незалежно від того, виплата здійснюється через агента чи напряму (п.103.2 ст.103 ПКУ);
• у випадках, коли резиденти – суб’єкти кінематографії України сплачують роялті нерезидентам за субліцензійними договорами за використання або за надання права на використання аудіовізуальних творів (у тому числі фільмів), а також об’єктів авторського права та/або суміжних прав, що використовуються при виробництві (створенні) аудіовізуальних творів (у тому числі фільмів), такі нерезиденти вважаються бенефіціарними (фактичними) отримувачами (власниками) щодо таких роялті (п.103.3 ст.103 ПКУ).

Для отримання розстрочення суми податкового зобов’язання за іпотечним кредитом необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи
Звертаємо увагу платників, що Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» до Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) внесено зміни, згідно з якими, зокрема, за кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит), платник податку на доходи фізичних осіб має право на сплату суми податкового зобов’язання, нарахованої на суму боргу (кредиту та/або відсотків), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності, протягом трьох років починаючи з року, в якому задекларовано суму такого податкового зобов’язання.
Для рострочення такої суми податкового зобов’язанння платник податку разом із декларацією за 2017 рік подає заяву у довільній формі, що містить фактичні дані про суму прощеного (анульованого) кредитором боргу, підтверджену відповідними документами кредитора, та коротке пояснення обставин, що привезли до виникнення необхідності здійснення розстрочення задекларованої суми податкового зобов’язання. Такі доповнення до податкової декларації про майновий стан і доходи, складені за довільною формою, вважаються невід’ємною її частиною.

Податкова знижка: обмеження щодо суми коштів, сплачених за навчання, скасовано
Нагадуємо, що з 01.01.2017 року діє норма, передбачена п.п.166.3.3 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), згідно з якою фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника ПДФО та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.
Тобто, з 01.01.2018 скасовано обмеження щодо суми коштів сплачених за навчання і враховуватимуться фактично понесені платником ПДФО витрати. При цьому загальна сума податкової знижки, нарахована платнику ПДФО в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника ПДФО, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п.164.6 ст.164 ПКУ (п.п.166.4.2 п.166.4 ст.166 ПКУ).
Крім цього, за результатами 2017 року платник ПДФО може скористатись правом на отримання податкової знижки, пов’язаної з навчанням члена сім’ї першого ступеня споріднення, незалежно від того одержує чи ні такий член сім'ї заробітну плату.

Надання адміністративних послуг Криворізькою північною ОДПІ в Центрі обслуговування платників
З початку 2018 року Центрами обслуговування платників Криворізької північної ОДПІ та її відділень скористались 18,5 тис. платників податків, яким надано 7,9 тис. адміністративних послуг.
Найбільшу питому вагу займає послуга з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків, яка була надана майже 4,5 тис. фізичним особам.
Нагадуємо, що Центри обслуговування платників створені з метою забезпечення комфортних умов платникам при отриманні адміністративних послуг та надання якісної податкової допомоги, кожен має можливість вирішити нагальні питання та отримати необхідну інформацію за допомогою кваліфікованих працівників ЦОП.

Заходи щодо детінізації трудових відносин у сфері підприємництва Кривого Рогу
Фахівцями ГУ ДФС у Дніпропетровській області території обслуговування Криворізької північної ОДПІ у січні 2018 року за підсумками проведеної масово-роз‘яснювальної роботи з СГ - фізичними особами та упередженню можливих порушень трудового законодавства в частині використання незареєстрованої належним чином найманої робочої сили 445 СГ - фізичних осіб оформили 522 найманих працівників. Додаткові надходження склали: податок на доходи фізичних осіб 349,81 тис. грн. (100 % до бюджету), єдиний соціальний внесок склав 427,55 тис. грн. (100 % до бюджету).

Північна ОДПІ Кривого Рога
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!