Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

В субботу, 11 ноября, в гостинице Аврора в Кривом Роге состоялся форум «Kryvyi Rih GREEN Strategy». На нем присутствовал мэр, народные депутаты, депутаты горсовета, директора предприятий, экологи, представители общественности... Многие известные в Кривом Роге люди высказались о его причинах и сути...

Константин УСОВ, народный депутат, соорганизатор мероприятия:
Працюємо на міжнародному екологічному форумі «Kryvyi Rih GREEN Strategy».
Це перший подібний захід для міст, які мають проблеми через промислові виробництва.
Маріуполь, Запоріжжя, Кам‘янське, Нікополь, Дніпро, Кривий Ріг – у нас багато спільного. Промислові виробництва нищать довкілля, проте наповнюють бюджет, створюють робочі місця та працюють на нашу країну.
Як збалансувати мінуси та плюси?
Чи є панацея для таких міст, як Кривий Ріг?
Хто повинен шукати шляхи вирішення цих питань?
Якщо кожен буде відхрещуватися – то ніхто. Ми – не екологи.
Проте ми взяли на себе місію зібрати разом екологів, дослідників, науковців, законотворців, чиновників у сфері екології та охорони здоров’я, просто свідомих громадян, яким не байдуже. Всі вони готові віддати свої вихідні, аби разом з нами спільно почати виробляти Зелену стратегію порятунку промислових міст України.
Це довго і важко?
Так.
Можна не вірите в те, що ми впораємося.
Можна сумніватися у самих собі.
Але.
Сьогодні ми – тут і зараз – на секціях, у дискусіях, гарячих дебатах та суперечках, різні, однакові, людяні – хочемо одного: перетворити червоне місто, в якому ми народилися, на зелене місто, у якому ростимуть наші діти.
Організатори форуму – Костянтин Усов та Громадська спілка "Екологічна рада Криворіжжя", в якій працюють справжні фахівці, саме вони допомогли зробити цей форум дійсно профільним та науковим.

Євген Василенко,аналітик ГС «Екологічна рада Криворіжжя»: «Чим більше заглиблюємося у екологічну проблему, тим більше знаходимо». У порівнянні з 2007 роком викиди зменшились. Але зменшились, переважно, через світову економічну кризу. У повітрі Кривого Рогу зменшилась концентрація пилу, діоксиду сірки, діоксиду азоту, монооксиду вуглецю. Він не заперечив, що у цьому також є заслуга заходів, які вживають на «АрселорМіттал Кривий Ріг».
Євген Василенко також зазначив, що існує невідповідність даних із різних систем моніторингу. Наприклад, дані Гідрометеоценту не співпадають із замірами «АрселорМіттал». Причин такого різнобою досі встановити не вдалося. Так само як і не вдалося виявити, викиди якого саме підприємства забруднюють повітря.

Константин ПАВЛОВ, народный депутат
О форуме «Kryvyi Rih GREEN Strategy». Максимально сжато, но информативно.
Не буду долго разъяснять состояние экологии в промышленном гиганте Кривом Роге — вы и так знаете чем мы дышим. Как это компенсируется криворожанам и куда идет экологический налог, который исправно платит Кривой Рог?
Отвечаю, только 25% средств идут в бюджет города, а остальные 75% идут в государственный и областной бюджеты. Страдают криворожане, а компенсация идет не криворожанам! Но самое главное — средства от уплаты предприятиями рентной платы за пользование недрами в бюджет города не поступают вообще.
Приведу простой пример – в 2016 году предприятиями Кривого Рога уплачено 1 млрд. 730 млн. грн. экологического налога и рентной платы за пользование недрами. Но из этой суммы город получил всего 3% — 46 млн. грн. в городской фонд охраны окружающей природной среды.
Вдумайтесь просто в эти цифры! Где тут справедливость?!
Мы давно нашли решение и предложили его в нашем законопроекте.
Законопроектом, разработанным Александром Вилкулом совместно со мной и другими криворожскими нардепами – Андреем Гальченко, Дмитрием Колесниковым и Дмитрием Шпеновым — предусматривается зачисление в городские бюджеты 100 процентов экологического налога и 50 процентов рентной платы за пользование недрами.
Важность этого законопроекта очевидна (экологи его также поддержали), но Верховной радой он не рассматривается. Почему? Думаю, сами понимаете.
Естественно, мы не будем сидеть на месте. Мы будем не только добиваться принятия этого законопроекта, но и параллельно уже сегодня работаем над конкретными проектами для Кривого Рога.

Людмила БУРМАН, депутат горсовета, председатель фракции «Самопомощь»:
Разом із колегою, депутатом Міської ради Антоном Петрухиним, політичною, промисловою та екологічною VIP-тусовкою міста беремо участь в першому Форумі "Криворізька зелена стратегія". Обговорення екологічних проблем Кривбасу та України є нагальним. Добре, що сьогодні на Форумі представлені усі сторони процесу: є представники законодавчої влади, місцевого самоврядування, великих забруднювачів, громадських екологічних організацій (їх у місті 14), наукової спільноти з різних міст України.

Юлий МОРОЗОВ, депутат горсовета, председатель фракции «Сила Людей»:
В общєм, всьо у нас хорошо будєт з екологією. На форумі в єдіном поривє слілісь Дорогой Юрій Григорович, нардепи Усов, Павлов, Гальченко і даже крєсло для Ліани Максименко стоїть.
У вітальних словах вже розказали, що у нас вже все майже добре, і екологічний форум, який, дословно, «организовал криворожский нардеп Константин Усов», і організовано для того, щоб «тіражировать» наш прекрасний досвід на інші міста.

Юрий ПОТУПЧИК,
специально для рубрики
Новости Кривого Рога
сайта Весь Кривой Рог

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!