Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Депутат міськради Людмила БУРМАН (Самопоміч), як і обіцяла, продовжує займатись питаннями, а вірніше, скаргами, на Пологовий будинок №1 Кривого Рогу. 15 серпня разом з колегою по фракції Антоном Петрухіном вона відвідала «прославлений» медзаклад, щоб на власні очі побачити умови, в яких народжують жінки Кривбасу

«Повага до жінки особливо проявляється в ситуаціях, коли жінка є найбільш вразливою. Під час пологів жінка вразлива».
«Дитина повинна народжуватися у гідності. Жінка повинна народжувати у гідності».
Можна сформулювати ще багато інших тез, які виступають маркерами зрілості нашого суспільства.

Упродовж цього тижня заглибилася у вивчення досвіду інших міст України у розв’язанні питань, пов’язаних із дітонародженням. А сьогодні разом із колегою по фракції Самопоміч депутатом Антон Петрухин на місці почали знайомство із криворізькою практикою у тепер уже прославленому пологовому №1.

Після огляду усіх шести поверхів будівлі, яка до 1 вересня закрита для здійснення косметичного ремонту, що у народі зветься «мийка», а також за результатами тривалого спілкування з в.о. головного лікаря Ларисою Васильєвою можу констатувати, що проблеми медичних закладів і установ міста типові.
Це матеріально-технічне забезпечення, персонал, налагодження процесів. Частину проблемних питань можна вирішити на рівні міста та області, до розв’язання інших необхідно долучати нардепів.

1. Гаряче водопостачання. До 2016 року гаряча вода до пологового № 1 цілодобово постачалася з котельні, що розташована на території медзакладу і раніше була його структурним підрозділом. Проблеми виникли після передачі котельні на баланс КП «Криворізька тепломережа» з понад мільярдними боргами цього підприємства за спожитий газ. Необхідне активне втручання і значні зусилля Криворізької міської ради та народних депутатів, аби НКРЕКП надало дозвіл на гаряче водопостачання для медичних закладів міста до погашення тепломережею заборгованості за попередні періоди. Бо питання встановлення бойлерів у кожну палату є доволі дискусійними. Для пологового №1 їх потрібно 68.

2. Флюорографічні обстеження породіль у пологовому будинку. Хтось скаже, що 4 тисячі флюорографічних обстежень на рік – це недостатній показник для суттєвих матеріальних затрат на встановлення флюорографа в кожному пологовому. Однак це саме один із маркерів поваги до жінки та її гідності. Особисто спостерігала картину того як це відбувається зараз. Усіх жінок, які народили упродовж попередньої доби і ще перебувають у складному фізичному та емоційному стані, саджають на жорсткі лавки УАЗіка-«таблєтки» з ресорами, про які жінка згадує як мінімум до наступних пологів, і хвилин 15 везуть в інший медзаклад на обстеження. Потім процедура повторюється у зворотному напрямку.
До питання придбання флюорографа за кошти обласного бюджету долучаються депутати обласної ради від ПП«Об’єднання «САМОПОМІЧ». Сподіваємося спільними зусиллями розв’язати проблему.

3. Заміна вікон на енергоефективні. Загалом вимагають заміни понад 200 вікон. Звісно, це мільйонні затрати, включаючи і розробку проектно-кошторисної документації. Варіантів на цей час немає.

4. Реконструкція пральні. З цим питанням адміністрація пологового зверталася ще до пані Гінзбург у 2013 році. Як варіант запропонувала головлікарю взяти участь у проекті «Громадський бюджет», який починає приймати заявки вже з 1 вересня.

5. Застаріле медичне обладнання та меблі, зокрема ліжка з панцерними сітками і ватними матрацами у відділенні патології вагітних, стародавні матрасики для кувезів новонароджених і т.п. На усе це потрібні значні кошти. Домовилися про складання переліку першочергових потреб у медичному обладнанні.

Насамкінець запитала у пані головлікаря про те, чи за час її тривалого перебування на цій посаді (17 років) були випадки, коли для спілкування про проблеми пологового, з притомними пропозиціями приходили громадяни, бізнесмени і т.п. Стверджує, що таких випадків не було.
Інші міста України при розв’язанні проблеми пологових будинків ставлять питання у контексті взаємодії влади, громади та бізнесу. Чи готові до спілкування в такому форматі пологові Кривого Рогу покаже життя. Але по-старому вже навряд чи буде.
Цьому, зокрема, мав би сприяти і конкурсний відбір керівників медичних закладів та посилена увага громадськості.
Очевидно, що далі буде.

P.S: Вимогу профільної депутатської комісії щодо визначення переліку питань, які вимагають розв’язання у пологовому будинку № 1, виконала лише головлікар. Управління охорони здоров’я виконкому поки що цю вимогу ігнорує і пропозиції не надало.
А розгляд питання має відбутися вже наступного тижня...

Підготував до публікації
Інокентій РЕЙДЕР,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Коментарі   

0 #5 nadi 19.08.2017, 11:42
я рожала в этом роддоме 2 раза и оба раза было очень даже не плохо, я бы сказала хорошо и в отделении паталогии, и родзал и послеродовая палаты были вполне приличными с удобствами в палате. отношение доброжелательное, акушерка в первых родах голос повышала, но во первых по делу, а во вторых после замечания тон снизила. а про врача Ольгу Васильевну только хорошее могу сказать. она профессионал и прекрасный человек. а деньги вопрос второй- хочешь давай, хочешь нет и дело не в количестве, а в твоем желании. так что у меня в памяти время проведенное в роддоме №1 оставило хорошие впечатления.
Цитата
+2 #4 NATALIYA 17.08.2017, 11:54
Разве дело только в стенах,окнах аппаратуре,дело ещё в зажравшемся и озверевшем персонале,это просто дикий ужас!!!Меня сразу определили в родзал с душем и туалетом,но когда не последовало финансового вознаграждения перевели в родзал без удобств,за ночь что там находилась два раза забегала медсестра,на второй раз я попросила какую-то ёмкость и.к тошнило,она мне принесла...и на этом все!!никого,сама всю ночь до утра.Сказать честно брала с собой деньги,но дать попросту не было кому,врачи скоты..пересматривать нужно и квалификацию и психическое состояние врачей....с таким отношением к женщинам потом смертность новорожденных и рожениц.Если придется там снова побывать,все буду снимать,сама туда ни ногой ,только с родственниками,....И пусть все знают,что там работают хамы,хапуги и не люди!!!
Цитата
+1 #3 Ирина 16.08.2017, 15:22
Цитую Сонце:
Ірина,знаєте чому українці так погано живуть?Тому ,що не поважають один одного їх злість притягує лише негатив.Може слід розпочати з себе ,жити правильно.Посуті автор статті висвітлила все правильно і завдання громади підтримати її пропозиції.На зустрічі-звіті запитати з депутатів працівників виконкому яка їхня діяльність у вирішені проблем комунальних закладів ОЗ.

Вы от части правы. Начинать надо с себя. Не давать взятки. Не позволять другим это делать. Отвечать за свои деяния. Но к сожалению таких мало и их почти не заметно. Вот в чем беда. А активация депутатов - это предвыборные понты. Пытаются как всегда глаза замылить и в кусты.
Цитата
-1 #2 Сонце 16.08.2017, 14:31
Ірина,знаєте чому українці так погано живуть?Тому ,що не поважають один одного їх злість притягує лише негатив.Може слід розпочати з себе ,жити правильно.Посуті автор статті висвітлила все правильно і завдання громади підтримати її пропозиції.На зустрічі-звіті запитати з депутатів працівників виконкому яка їхня діяльність у вирішені проблем комунальних закладів ОЗ.
Цитата
+8 #1 Ирина 16.08.2017, 10:01
За те поборы которые берут за роды можно было уже давно все оборудовать по высшему разряду. Так нет кладут себе в карман. А зарплата так, на мелкие расходы. Так может лишить их какой-то радости. Хотя-бы поймать на гарячем и публично наказать?
Цитата

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!