Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Голова фракції Самопомочі в міськраді Кривого Рогу повідомляє, що депутатами цієї політсили ініційовано початок процедури по відміни підвищення тарифів на 30-60%, нещодавно затвердженими виконкомом міськради

Мабуть зайве нагадувати, хто вчиться на власних помилках. І це точно не про криворізький міськвиконком. Йому виявилося замало програних у судах усіх інстанцій справ та в результаті – відміни незаконно ухвалених у 2015 р. рішень про підвищення вартості проїзду в маршрутках

Тому ще заповзятіше виконкомівські мужі узялися товктися об ті самі тарифні граблі. Проте у 2017-му роль граблів дісталася тарифам на послуги з утримання будинків і прибудинкової території. Королями, що правлять комунальний бал, у Кривому Розі є вісім товариств з обмеженою відповідальністю («Дивобуд», «КК «Дом.Ком», «Домініум», «Житлокомцентр», «Житлосервіс-КР», «Комбінат благоустрою», «УЮТ-2011», «Сітісервіс-КР») та одне комунальне підприємство («Послуга»).

Ці контори «в результате непрерывных и длительных наступательных боев» за своє право на білий хліб з заморською ікрою сформували нові тарифи, методика обчислення яких залишається для мешканців міста таємницею за тисяча сімома замками, а право на неї двірниковий легіон готовий відстоювати на «мітингах» і «пікетах» під міськрадою.
У свою чергу міська влада, безапеляційно ставши на сторону управляючих компаній, намагається переконати криворіжців в «обґрунтованості» нових тарифів, а також у тому, що ці тарифи найдемократичніші в Україні. Як виглядають нові криворізькі тарифи на фоні інших міст порахував депутат від Самопомочі Антон Петрухин.

Так, у Кривому Розі новий тариф в середньому за різними управителям коливається від 3,9 до 4,7 грн.
Тоді як у Миколаєві тарифи на утримання будинків і прибудинкових територій переглянуті в лютому 2017 р., вже з урахуванням нових цін на енергоносії і підвищеної мінімальної заробітної плати. При цьому в середньому в Миколаєві платять трохи менше 3 грн. за 1 кв.м, без урахування вивозу сміття.
Жителі Маріуполя платять в залежності від поверховості будинку від 1,7 до 3,5 грн./кв.м, При цьому в цю суму включена прибирання сходових клітин.
У Кам'янському тарифи переглянуті в 2016 році і в середньому становлять від 1 до 2 грн./ кв.м. Середній тариф в дев’ятиповерховому будинку становить 1,9 грн./кв. м, а в п'ятиповерховому – 1,3 грн./ кв.м.
У Марганці, де практично всі багатоквартирні будинки створили ОСББ, середній тариф становить 1,4 грн./ кв.м.

У Кропивницькому жителі платять за все від 1,4 до 1,6 грн./кв.м.
У Запоріжжі середній тариф становить 2,6 грн./ кв.м.
У Дніпрі тариф підвищено в березні 2017 р. і в середньому він становить 2,55 грн./кв.м. Однак на відміну від Кривого Рогу, в цю суму не включена вартість обслуговування ліфтів. За цю послугу дніпряни платять окремо.
У Львові тариф, в який включене прибирання сходових клітин, чого немає в Кривому Розі, також був значно збільшений в березні 2017 р. – у середньому до 2,4 грн./кв.м. При цьому в структурі тарифу прибирання сходових клітин становить близько 1 грн. і перевищує витрата на прибирання прибудинкової території.

Тож карти відкриті, висновки за криворіжцями.

Однак є в тарифній справі ще одна важлива деталь, а саме ухвалення рішення про підвищення тарифів.
Відповідно до законодавства ці повноваження належать виконкому міської ради.
Проте в гонитві за підвищеними тарифами цей виконавчий орган частенько «забуває» витримати процедуру і допускає помилки.
Кілька таких помилок (а насправді грубих порушень конституційних прав громадян) було допущено і на засіданні виконкому від 12 квітня 2017 р. під час ухвалення рішення про підвищення тарифів на утримання будинків і прибудинкової території.
Доведення цих порушень у суді стане приводом для відміни вже прийнятих і оприлюднених сьогодні тарифних рішень.

Разом із тим правом на відміну рішень виконкому наділена й міська рада. Тому сьогодні депутатська фракція «Об’єднання «Самопоміч» у Криворізькій міській раді з вимогою його термінового розгляду зареєструвала проект рішення «Про скасування рішень щодо встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються населенню м.Кривого Рогу, ухвалених виконавчим комітетом Криворізької міської ради 12.04.2017».

Як і півтора роки тому депутати від Самопомочі домагатимуться скасування рішень про драконівські тарифи, які були прийняті із порушенням процедури.

Підготував до публікації
Інокентій РЕЙДЕР,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг
Фото – ФБ-сторінка Людмила БУРМАН

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!