Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Актуальні новини для платників податків Кривого Рогу від Північної податкової, станом на 27 березня 2017 року

270317 11

До уваги громадян – телефонні шахраї!
Шановні платники податків та мешканці м. Кривого Рогу, Криворізька північна ОДПІ звертає увагу, що у місті активізувалися шахраї, які знов почали вимагати грошові кошти у суб’єктів підприємницької діяльності, представляючись податківцями.
Зловмисники телефонують начебто від імені керівництва інспекції та під різними приводами вимагають у підприємців кошти. Телефонні дзвінки здійснюються як на стаціонарні так і на мобільні телефони.
Такі дії шахраїв спрямовані на вирішення їх власних питань та дискредитацію працівників фіскальних органів.
Нагадуємо, що за вказані протиправні дії передбачена відповідальність згідно з чинним законодавством.
Просимо вас, будьте максимально обережні та не піддавайтесь на подібного роду провокації. Будьте пильними та не дозволяйте себе ошукати.
Якщо ж траплятимуться такого роду телефонні дзвінки, слід одразу повідомляти про це за номером „гарячої” телефонної лінії ДФС України „Пульс” - (044) 284-00-07.
Також, про вказані випадки телефонного шахрайства просимо повідомляти керівництво Криворізької північної ОДПІ
за телефоном приймальної (056) 404-06-77 та управління внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області за телефоном (056) 370-10-52.

До уваги платників Криворізької північної ОДПІ!
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що у зв’язку з технічними та виробничими процесами Центр обслуговування платників Криворізької північної ОДПІ, розміщений за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Січеславська, 4 з 1 квітня 2017 року буде знаходитись за адресою: м. Кривий Ріг, пр. Героїв-підпільників, 42. Довідки за тел: 660095, 664725, 4040677, 4040664.

За перші два місяці року ДФС забезпечила регіонам на ремонт доріг майже 1,5 млрд. грн.
У рамках експерименту щодо перерахування на реконструкцію доріг 50% від перевиконання надходжень митних платежів за результатами січня-лютого акумульовано майже 1,5 млрд. гривень. Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час засідання підкомітету з питань доходів державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.
«У січні забезпечено 629 млн. гривень, у лютому – 823 млн. гривень. Ці кошти вже можуть бути перераховані до спеціальних фондів обласних бюджетів. Оскільки щомісячні плани надходжень митних платежів вже погоджені Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету», – зазначив Мирослав Продан.
Цьогорічні плани митних надходжень в розрізі областей були розраховані фіскальною службою виходячи з реальної роботи регіональних митниць на основі затвердженої Кабінетом Міністрів України Методики. І попередньо направлені Міністерству фінансів України для погодження з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.
Згідно з новим порядком кошти розподілятимуться між областями пропорційно до обсягу перевиконання плану.

Затримано громадянку, яка намагалася надати неправомірну вигоду керівнику відділу ГУ ДФС у Рівненській області
Підрозділом внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Рівненській області виявлений факт надання громадянкою неправомірної вигоди у сумі 300 доларів США та 1500 гривень керівнику одного з відділів ГУ ДФС в області.
У такий спосіб вказана громадянка намагалася вирішити питання щодо зменшення розміру штрафних санкцій по порушеннях, виявлених за результатами перевірки господарської діяльності підприємця – її дочки.
Під час надання службовій особі зазначених коштів громадянку України затримано.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 369 КК України («Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі»).
Наразі триває проведення невідкладних слідчих дій.

Шановні громадяни! Деклараційна кампанія 2017 року триває!
Державна фіскальна служба України нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2016 року.
Останній день подання декларації – 3 травня 2017 року.
Додаткова інформація на веб-порталі ДФС.

ДФС оприлюднено умовні коди товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД
Повідомляємо, що Державною фіскальною службою України (ДФС) відповідно до п.п.2 п.16 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307 зі змінами та доповненнями (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за №137/28267), 14.03.2017 оприлюднено на власному офіційному веб-порталі (http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/288992.html) Довідних умовних кодів товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД, для використання платниками податку на додану вартість при складанні податкових накладних відповідно до статті 201 Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями.

Результативність заходів щодо детінізації трудових відносин у сфері підприємництва міста
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що у лютому 2017 року за підсумками проведеної масово-роз‘яснювальної роботи з СГ-фізичними особами, проведеної індивідуальної роботи по роз‘ясненню діючого законодавства про працю та упередженню можливих порушень трудового законодавства в частині використання незареєстрованої належним чином найманої робочої сили 1463 СГ - фізичних осіб оформили 1674 найманих працівників.
Додаткові надходження до бюджету міста склали:
податку на доходи фізичних осіб 964,18 тис.грн.;
єдиного соціального внеску – 1178,5 тис.грн.

На семінарі з платниками податків мова йшла про останні зміни податкового законодавства
Минулого тижня, Криворізької північної ОДПІ проведено семінар з представниками бізнесу Софіївського району, на якій також були присутні представники місцевих органів держвлади.
В ході проведення семінару податківці проінформували платників податків про зміни і новації податкового законодавства 2017 року.
Представників сільських рад було закликано до взаємодії та співпраці в напрямку легалізації укладання договорів оренди земельних ділянок та застосуванні коефіцієнтів при визначенні ставок земельного податку.
Крім того, було акцентовано увагу на триваючій деклараційній кампанії – 2017, особливостях декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2016 року.
Серед відвідувачів була розповсюджена друкована продукція актуальної тематики.
Платники податків та їх представники мали змогу отримати роз’яснення та відповіді на свої питання в атмосфері жвавого діалогу.

В Криворізькій північній ОДПІ протягом року громадянами задекларовано 27,4 млн. гривень
Протягом 2017 року свої доходи задекларували вже 525 громадян. Загальна сума задекларованих доходів складає 27,4 млн.гривень.
Задекларовано податку на доходи фізичних осіб до сплати 978,6 тис. грн., військового збору – 200,9 тис.грн., загальні надходження до бюджету склали 534,7 тис.грн, про це повідомив начальник Криворізької північної ОДПІ Олексій Ситнік під час проведення засідання «круглого столу».
Своїм правом на податкову знижку протягом року вже скористалися 51 громадянин, задекларована сума ПДФО до повернення з бюджету склала 83,2 тис.грн.
Фахівці Криворізької північної ОДПІ нагадують, що подати декларацію про майновий стан та доходи платники податків мають до 3 травня 2017 року. Саме цей день у 2017 році є останнім строком для подання податкових декларацій громадянами та особами, які проводять незалежну професійну діяльність.

Про державну підтримку сільського господарства України
Законом України від 20 грудня 2016 року № 1791 -VIИ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» внесено зміни до Податкового кодексу України та Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» (далі - Закон), якими запроваджено формування та ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації (далі - Реєстр) для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції.
Згідно з пунктом 161.4 статті 161 розділу V1 Закону порядок ведення та форма Реєстру затверджуються Кабінетом Міністрів України.
Сільськогосподарський товаровиробник для внесення його до Реєстру подає до контролюючого органу за місцем свого обліку як платника ПДВ заяву про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (далі - заява). Форму заяви затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.02.2017 № 275, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.02.2017 за № 268/30136.
Відповідно до пояснень до заяви, така заява заповнюється та подається в електронній формі або у паперовому вигляді протягом п'яти календарних днів після закінчення граничного строку подання податкової звітності з ПДВ, встановленого для місячного податкового (звітного) періоду. Тобто перші заяви можуть бути подані починаючи з 21.03.2017.
Відповідне роз’яснення надано ДФС України у листі від 16.03.2017 № 6429/7/99-99-08-01-01-17.

Податкові консультації за зверненням платників по-новому з 1 квітня
Повідомляємо, що з 1 квітня поточного набуває чинності нова редакція статті 52 «Податкова консультація» Податкового кодексу України (згідно з Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 №1797-VIII).
Зокрема, скорочено термін надання контролюючими органами безоплатної податкової консультації за зверненням платників податків з 30 до 25 календарних
днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.
При цьому, визначено обов’язкові вимоги до оформлення звернення платників.
З 1 квітня поточного року звернення платників податків на отримання індивідуальної податкової консультації в письмовій формі повинно містити:
найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по-батькові для фізичної особи, податкову адресу, а також номер засобу зв’язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні;
код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);
зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації;
підпис платника податків;
дату підписання звернення.
На звернення платника податків, що не відповідає цим вимогам, податкова консультація не надаватиметься, йому надсилатиметься відповідь у порядку та строки, передбачені Законом України «Про звернення громадян».

До уваги платників єдиного внеску!
Державна фіскальна служба України для однозначного тлумачення та застосування норм Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464) надала роз’яснення з питання застосування норм Закону України від 02.09.2014 №1669-VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (далі – Закон №1669), яким визначено тимчасові заходи для забезпечення підтримки суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції (далі – АТО).
Відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов’язаної зі збором та веденням обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), регулюються виключно Законом №2464.
Вичерпний перелік платників єдиного внеску встановлено статтею 4 Закону №2464.
Платник єдиного внеску зобов’язаний своєчасно та у повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок та подавати звітність до органу доходів і зборів за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки, порядку та за формою, що визначені законодавством (пункти 1 та 4 частини другої статті 6 Закону №2464).
Порядок обчислення і сплати єдиного внеску передбачено статтею 9 Закону №2464.
Законом України від 24.12.2015 №911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до Закону №1669, зокрема, виключено підпункт 8 пункту 4 статті 11 Закону №1669, в якому скасовано норму, зазначену у пункті 94 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464, щодо звільнення від виконання обов’язків, передбачених частиною другою статті 6 Закону №2464, платників єдиного внеску, які перебувають на обліку у контролюючих органах, розташованих на території населених пунктів, де проводилася АТО.
Таким чином, законодавством не передбачено особливих умов щодо виконання зобов’язань платниками єдиного внеску, які перебувають або перебували на обліку у контролюючих органах, розташованих на території населених пунктів, де проводилася АТО.

Строки реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН змінено
З 1 січня 2017 року реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:
для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.
Крім того, визначено термін, після закінчення якого податкова накладна/розрахунок коригування не може бути зареєстрована в ЄРПН.
Так, платник податку має право зареєструвати податкову накладну та/або розрахунок коригування в ЄРПН протягом 365 календарних днів, що наступають за датою виникнення податкових зобов’язань, відображених у відповідних податкових накладних та/або розрахунках коригування.
Зазначена норма передбачена п.201.10 ст. 201 Податкового кодексу України.

Нові умови реєстрації платником ПДВ.
Під обов'язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. грн. (без урахування ПДВ).
До оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ (20%), ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.
Для здійснення реєстрації платником ПДВ особа не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг понад 1 млн. грн., повинна подати до фіскального органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву платника ПДВ за формою N 1-ПДВ.
Отже, у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, якщо їх загальний обсяг протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн. гривень, необхідно подати до фіскального органу за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву платника ПДВ за формою N 1-ПДВ і зареєструватись як платник ПДВ в обов'язковому порядку.
Особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала до контролюючого органу Заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату
ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.
Зазначена норма визначена п. 181.1 ст. 181; п. 183.2 та п. 183.10 ст. 183 Податкового кодексу України.

Зміни до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі
Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, або відмови від спрощеної системи оподаткування визначено статтею 298 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).
Одним із випадків, коли платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, є здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку.
У цьому випадку необхідно внести зміни до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.
Для внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, зокрема, нового виду економічної діяльності юридичної особи, необхідно подати Заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (форма 3), затверджену наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016 № 3268/5.
Разом з цим, необхідно подати до органу фіскальної служби заяву про застосування спрощеної системи оподаткування із зазначенням відомостей про зміну видів господарської діяльності (пп. 298.3.1 ПКУ).

Чи потрібно фізичній особі — підприємцю — платнику єдиного податку другої групи, яка реалізує масла та оливи і обсяг доходу якої не перевищує 1 млн грн, застосовувати РРО?
Суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які здійснюють, зокрема, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 л), не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп (пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу).
РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку (п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу).
Отже, фізична особа — підприємець — платник єдиного податку другої групи у разі неперевищення обсягу доходу 1 млн грн протягом календарного року при продажу масла та оливи в ємностях до 20 л має право не застосовувати РРО.

Фізична особа — підприємець — платник єдиного податку третьої групи, яка займається роздрібною торгівлею, змінила місце провад¬ження господарської діяльності. Чи потрібно інформувати органи ДФС про зазначені зміни?
При обранні або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкти господарювання подають до контролюючого органу заяву, де зазначаються відомості, наведені у п. 298.3 ст. 298 Податкового кодексу України (далі — Податковий кодекс). Тому при виникненні змін у зазначених відомостях, зокрема у разі зміни місця провадження господарської діяльності, суб’єкти господарювання повинні подати заяву до контролюючого органу з відповідними відомостями.
Така заява подається платниками єдиного податку третьої групи разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни (п. 298.6 ст. 298 Податкового кодексу).
Згідно з п. 299.7 ст. 299 цього Кодексу до реєстру платників єдиного податку вносяться такі відомості про платника єдиного податку:
• ПІБ фізичної особи — підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відповідну позначку у паспорті);
• податкова адреса суб’єкта господарювання;
• місце провадження господарської діяльності;
• обрані фізичною особою — підприємцем першої та другої груп види господарської діяльності;
• ставка єдиного податку та група платника податку;
• дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування;
• дата реєстрації;
• види господарської діяльності;
• дата анулювання реєстрації.
Зміни до реєстру платників єдиного податку вносяться в день подання платником відповідної заяви.
Отже, фізична особа — підприємець — платник єдиного податку третьої групи у разі зміни відомостей, зокрема зміни місця провадження господарської діяльності, повинна подати відповідну заяву до органу ДФС за місцем реєстрації разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.

Криворізька північна ОДПІ ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!