Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (2 Votes)

На початку року багато новин про зміни в Законодавстві! З усіма познайомить Вас Північна податкова інспекція Кривого Рогу!

100117 5

З 1 січня 2017 року стартує деклараційна кампанія про доходи, отримані громадянами у 2016 році
Звертаємо увагу, що з 01.01.2017 розпочинається кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи (далі – Декларація) та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, та/або мають право подати декларації для отримання податкової знижки.
Нагадуємо, що наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859» (далі – наказ № 821), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479, який набирає чинності 31 грудня 2016 року, внесено зміни до форми Декларації, яка запроваджується з 01.01.2017.
Наказом №821 приведено Декларацію у відповідність до змін, внесених до Податкового кодексу України Законом України від 24.12.2015 №909 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», а саме:
- кількість додатків зменшено з чотирьох до двох, в яких платники податків здійснюють розрахунок податкових зобов’язань з урахуванням понесених витрат (розрахунок інвестиційного прибутку (додаток Ф1) та розрахунок податкових зобов’язань самозайнятими особами (додаток Ф2));
- змінено порядок розрахунку податкових зобов’язань із доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, з урахуванням змін щодо порядку сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб;
- уточнені показники Декларації з урахуванням введення в дію ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18% тощо.

Помилки, допущені платниками при заповненні звітності з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України
Звертаємо увагу, що під час попереднього аналізу Державною фіскальною службою України звітності з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України (далі – Рентна плата) за жовтень 2016 року виявлені методологічні помилки заповнення податкової звітності, а саме:
- неправильно застосовано розмір встановлених ставок з Рентної плати;
- неправильно заповнено код радіозв’язку;
- у графі «ставка» зазначена ставка з понижувальним коефіцієнтом, а не повний розмір.
З урахуванням зазначеного, звертаємо увагу платників Рентної плати на дотримання ними порядку заповнення реквізитів податкової звітності з Рентної плати, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №719 «Про затвердження форми Податкової декларації з рентної плати» (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за №1051/27496), та правильності застосування ставок Рентної плати, визначених статтею 254 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями.

В «Єдиному вікні подання електронної звітності» з’явилась нова форма декларації про майновий стан і доходи
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що на головній сторінці офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) в електронному сервісі «Електронна звітність» у розділі «Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності»» розміщено перелік змін та доповнень станом на 13.12.2016 до програмних забезпечень (далі – ПЗ):
- «Системи формування та подання до органів ДПС засобами телекомунікаційного зв’язку податкової звітності, податкових накладних в електронному вигляді» (версія 1.36.6.0);
- спеціалізованого клієнтського ПЗ для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» (версія 1.25.6.0).
Так, зокрема, з метою забезпечення приймання та автоматизованої обробки форми податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за №1298/27743, який набирає чинності з 31.12.2016, внесено зміни до форм декларацій про майновий стан і доходи та додатків до них:
- F0100109 – Податкова декларація про майновий стан і доходи (квартальна);
- F0111204 – Додаток Ф1 до податкової декларації про майновий стан і доходи «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами»;
- F0111404 – Додаток Ф2 до податкової декларації про майновий стан і доходи «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою»;
- F0100209 – Податкова декларація про майновий стан і доходи (річна);
- F0121204 – Додаток Ф1 до податкової декларації про майновий стан і доходи «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами»;
- F0121404 – Додаток Ф2 до податкової декларації про майновий стан і доходи «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою».
З повним переліком змін та доповнень можна ознайомитись на веб-порталі ДФС шляхом їх завантаження за посиланням:
http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/

Щодо проведеного всеукраїнського он-лайн опитування
З метою поліпшення якості обслуговування та підвищення рівня довіри громадян до фіскальних органів за ініціативи ДФС дослідницька компанія ГФК Юкрейн за підтримки Німецького товариства з міжнародного співробітництва (GIZ) наприкінці 2016 року провела опитування платників податків щодо якості обслуговування у службі. Про це розповіла заступник директора Департаменту обслуговування платників ДФС Наталія Сердюк.
За її словами, в опитуванні взяли участь 1345 респондентів з усіх регіонів України. Найбільша кількість з них була з Києва (25,4%), Харківської (7,8%) та Дніпропетровської (7%) областей.
«Проаналізувавши всі характеристики, які досліджувалися в опитуванні, ми визначили головні аспекти, що потребують першочергового поліпшення. Так, на думку платників, потрібно підвищити швидкість обслуговування під час відвідування органу ДФС, зрозумілість наданих консультацій, рівень професійної компетенції фахівців, онлайн послуги тощо», – зазначила Наталія Сердюк.
Відзначили респонденти і роботу Центрів з обслуговування платників, зокрема, дві третини з них вважають, що ЦОП мають бути в кожному населеному пункті. При цьому 80% опитаних вважають, що у кожному Центрі мають бути відділення Акредитованого Центру сертифікації ключів.
Серед першочергових змін, які необхідно здійснити в обслуговуванні в органах ДФС, майже 50% платників назвали підвищення професіональності та кількості персоналу, 19% - покращення онлайн послуг (без необхідності відвідування органу ДФС особисто), 6% - спрощення надання послуг електронного цифрового підпису тощо.
«Ми вдячні усім платникам, які беруть участь в опитуванні та допомагають нам змінюватися з урахуванням потреб наших клієнтів. Всі отримані результати будуть враховані під час підготовки плану вдосконалення сервісів ДФС, а також під час навчання і мотивації наших працівників», – підкреслила Наталія Сердюк.

Актуально для суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти
Згідно з вимогами Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265) та з врахуванням положень Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.12.2002 №502, які здійснюють операції з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти, зобов’язані з 17.12.2016 при здійсненні зазначених операцій застосовувати реєстратори розрахункових операцій.
Відповідальність за незастосування реєстраторів розрахункових операцій суб’єктами господарювання, які здійснюють операції з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти, визначена статтею 18 Закону №265.
Звертаємо увагу, що відповідна інформація 14.12.2016 також розміщена на офіційному сайті Національного банку України у розділі «Новини» за посиланням:
www.bank.gov.ua

Щоденно ДФС опрацьовує понад 1000 запитів щодо доходів громадян, які звернулися за призначенням житлових субсидій
Протягом 2016 року ДФС надано понад 40 млн. відповідей на запити підрозділів соціального захисту населення щодо доходів близько 14 млн. фізичних осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій.
Щоденно ДФС забезпечує своєчасну обробку понад 1000 запитів стосовно більше ніж 250 тис. фізичних осіб. Запити обробляються в середньому за годину, але не більше одного робочого дня.

Про нові форми реєстраційних документів
Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД) на головній сторінці офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД у розділі «Новини» за посиланням http://acskidd.gov.ua/news повідомив наступне.
Наказом Інформаційно-довідкового департаменту ДФС від 15.12.2016 №180 «Про внесення змін до наказу ІДД ДФС від 17.02.2015 №15» затверджено нову редакцію наступних реєстраційних форм:
- Реєстраційна картка (для юридичної особи);
- Реєстраційна картка (для фізичної особи/ фізичної особи – підприємця);
- Додаток до розділу 2 Реєстраційної картки.
Нові форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису набули чинності з 22 грудня 2016 року.
Форми реєстраційних документів попереднього зразка будуть прийматися віддаленими пунктами реєстрації користувачів АЦСК ІДД ДФС до 31.03.2017 включно.
Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису можна у розділі «Реєстрація користувачів» за посиланням:
http://acskidd.gov.ua/r_kor

З 01.01.2017 набирає чинності Закон України «Про Державний бюджет України на 2017 рік»
Криворізька північна ОДПІ інформує, що з 1 січня 2017 року набоав чинності Закон України від 21.12.2016 №1801-VIII «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (далі – Закон №1801).
Законом №1801, зокрема, встановлено розміри прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати у 2017 році.
Так відповідно до статті 7 Закону №1801 у 2017 році установлено прожитковий мінімум на одну особу у розрахунку на місяць у розмірі:
- з 1 січня – 1544 гривні,
- з 1 травня – 1624 гривні,
- з 1 грудня – 1700 гривень.
Для основних соціальних і демографічних груп населення установлено прожитковий мінімум у таких розмірах:
- для дітей віком до 6 років: з 1 січня – 1355 гривень, з 1 травня – 1426 гривень, з 1 грудня – 1492 гривні;
- для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2017 року – 1689 гривень, з 1 травня – 1777 гривень, з 1 грудня – 1860 гривень;
- для працездатних осіб: з 1 січня 2017 року – 1600 гривень, з 1 травня – 1684 гривні, з 1 грудня – 1762 гривні;
- для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2017 року – 1247 гривень, з 1 травня – 1312 гривень, з 1 грудня – 1373 гривні.
Статтею 8 Закону №1801 установити у 2017 році мінімальну заробітну плату:
- у місячному розмірі: з 1 січня – 3200 гривень;
- у погодинному розмірі: з 1 січня – 19,34 гривні.
Закон №1801 опубліковано у газеті «Голос України» від 27.12.2016 №248 та розміщено на офіційному веб-порталі Верховної Ради України за посиланням:
http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1801-19

Вийшов п’ятий номер журналу «Вісник.Рейтинг»
Журнал «Вісник. Рейтинг» вкотре оприлюднив дані по ТОП-100 найбільших компаній України за сумою сплати податків до бюджетів усіх рівнів. Відтепер можна дізнатися не тільки суму сплачених ними податків, а також із чого вони складаються.
Так, 100 найбільших платників податків України перерахували майже 177,5 млрд грн, з яких лише трьома тютюновими компаніями сплачено акциз на суму понад 17 млрд грн, а це близько 10% всіх надходжень. Компаніями енергетичного сектору сплачено рентну плату на суму понад 25 млрд грн, а це відповідно 14 % надходжень.
Дані дають змогу проаналізувати ситуацію аналогічних за видом діяльності компаній і дізнатися, наскільки може відрізнятися структура сплати ними податків.
Свіжий номер журналу присвячено Рішенням для бізнесу, у якому наведено ТОП-50 найбільших платників податків у різних сферах, зокрема юридичній, зв’язку, транспорту, логістики та охорони.
Серед компаній, що надають послуги у сфері зв’язку, перше місце посідає «КИЇВСТАР». У сфері транспорту лідирує «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ», а у логістиці — «УКРПОШТА».
Зроблено аналіз про те, які галузі економіки у кожному окремому регіоні є пріоритетними. Наприклад, на Київщині – це підприємства АПК, на Одещині – представники добувної промисловості. До речі, щодо цих регіонів стан справ зі сплатою податків та їх інвестиційна привабливість досліджені у журналі більш детально. Можна дізнатися також і про кількість працюючих, безробітних та пенсіонерів, скільки виплачено пенсій, надійшло коштів до Пенсійного фонду та багато іншої цікавої інформації.

Роман Насіров: У грудні задекларовано рекордну суму нарахування ПДВ - 16,5 млрд гривень
ДФС ефективно працює у напрямі детінізації економіки. Результатом відпрацювання ризикових операцій суб’єктів господарювання є збільшення обсягів декларування ПДВ. Про це зазначив Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.
За його словами, у грудні 2016 року платниками задекларовано рекордну суму ПДВ до сплати - 16,5 млрд гривень. Таким чином, зафіксовано найбільший показник за всю історію адміністрування цього податку.
Загалом, цього року спостерігається щомісяця зростання декларування та сплати ПДВ. У першій половині 2015 року середньомісячна сплата була на рівні 8 млрд. гривень.

Про справляння орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності
Право оренди земельної ділянки відповідно до статті 93 Земельного кодексу України (далі – Земельний кодекс) – це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.
Відповідно до пункту 288.1 статті 288 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.
Форму договору оренди земельної ділянки затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 №220 «Про затвердження Типового договору оренди землі». Постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 №843 «Про внесення змін до Типового договору оренди землі» внесено зміни до Типового договору оренди землі і, зокрема, у частині визначення розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.
Звертаємо увагу, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 1 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, в якому відбулися зазначені зміни.
Форму надання інформації затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17.09.2015 №783 «Про затвердження форми Переліку орендарів, з якими укладено договори оренди землі державної або комунальної власності».
Повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у користування визначено статтею 122 Земельного кодексу.
Зокрема, сільські, селищні, міські ради передають у користування земельні ділянки для всіх потреб із земель комунальної власності відповідних територіальних громад.
Обласні та районні ради передають у користування земельні ділянки для всіх потреб з відповідних земель спільної власності територіальних громад.
Районні державні адміністрації передають у користування земельні ділянки для всіх потреб із земель державної власності (крім земельних ділянок сільськогосподарського призначення), у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб, а за межами населених пунктів для ведення водного господарства, будівництва об’єктів, пов’язаних з обслуговуванням жителів територіальної громади району та індивідуального дачного будівництва.
Центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають у користування земельні ділянки сільськогосподарського призначення для всіх потреб, окрім земельних ділянок дна територіального моря та зони відчуження, зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Обласні державні адміністрації передають у користування земельні ділянки із земель державної власності для всіх потреб (крім повноважень, визначених для районних державних адміністрацій та органів державної влади з питань земельних ресурсів) у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів, а також земельні ділянки, що не входять до складу певного району, або у випадках, коли районна державна адміністрація не утворена.
Крім того, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення про вилучення земельних ділянок, їх викуп або примусове відчуження і надавати їх у користування для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності.

Внесені зміни до податкової декларації з рентної плати
Звертаємо увагу, що 30.12.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 07.11.2016 №927 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з рентної плати», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28.11.2016 за №1539/29669 (далі – Наказ №927).
Відповідно до Наказу №927 форма податкової декларації з рентної плати (далі – Декларація) викладена у новій редакції.
Так, у Декларації рядок 1 «Податковий період» заголовної частини доповнено рядками 1.1.2 та 1.2.2, у яких зазначається податковий період – місяць.
Зазначений податковий (звітний) період визначений пунктом 257.1 статті 257 ПКУ для:
- рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за видобування нафти, конденсату, природного газу, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану;
- рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
- рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами,
- рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.
Наказом №927 затверджені також нові додатки до Декларації, а саме:
- Додаток 21 – «Розрахунок з рентної плати за користування надрами для видобування вуглеводневої сировини»;
- Додаток 41 – «Розрахунок з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України»;
- Додаток 101 – «Розрахунок з рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами»;
- Додаток 111 – «Розрахунок з рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України».
Наказ №927 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 30.12.2016 №101.

Про набрання чинності Законів України, які внесли зміни до Податкового кодексу України
Криворізька північна ОДПІ повідомляє, що з 01.01.2017 набрали чинності Закони України:
- від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», крім пункту 8 розділу I цього Закону щодо ставок акцизного податку на алкогольні напої, що підлягають маркуванню марками акцизного податку (зміни до підпункту 215.3.1 пункту 215.3 статті 215), який набирає чинності з першого числа третього місяця з дня набрання чинності цим Законом;
- від 21.12.2016 №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі – Закон №1797), крім положень, зазначених у пункті 1 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №1797.

Надходження грудня збагатили місцеві бюджети на 156,3 млн. гривень
Криворізькою північною ОДПІ за грудень 2016 року забезпечено надходження коштів до місцевих бюджетів в сумі 156,3 млн.грн., що на 38,7%, або на 43,6 млн. грн. більше рівня 2015 року.
З початку ж року до місцевих скарбниць зібрано 1млрд. 952 млн. грн. Це на 398,5 млн. грн., або на 25,7%, більше надходжень січня – грудня 2015 року.
Найбільшу питому вагу в доходах місцевих бюджетів займає податок на доходи фізичних осіб (понад 47,8%), якого з початку року зібрано 933,4 млн. грн. За рахунок плати за землю кошики місцевих бюджетів поповнилися на 421,3 млн. грн., його частка в доходах місцевих бюджетів складає понад 21,5%. Єдиного податку суб’єктами господарювання сплачено 113,5 млн. грн., питома вага платежу становить майже 6%.

До уваги фізичних осіб - підприємців, та осіб які провадять незалежну професійну діяльність!
Державною фіскальною службою України підготовлено роз’яснення щодо нарахування та сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність.
Роз’яснення розміщено на веб порталі ДФС, з ним можна ознайомитись за посиланням:
http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/ediniy-vnesok-na-zagalnoobovyazkove-/listi/70778.html

Податковий календар на 10 січня 2017 року
Криворізька північна ОДПІ звертає увагу, що
10 січня , вівторок, останній день подання:
- звіту про обсяги виробництва та реалізації спирту за грудень 2016 року (форма №1-РС);
- звіту про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв за грудень 2016 року (форма №2-РС);
- звіту про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів за грудень 2016 року (форма №3-РС);
- звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі за грудень 2016 року (форма №1-ОА);
- звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі за грудень 2016 року (форма №1-ОТ);
- звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі за грудень 2016 року (форма №1-РА);
- звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі за грудень 2016 року (форма №1-РТ)
- попередньої заявки-розрахунку про потребу у марках акцизного податку (на березень 2017 року);
- декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари/продукцію.

Криворізька північна ОДПІ,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!