Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Історія про те, як майбутній правоохоронець захищав свої права перед поліцією Кривого Рогу – розповідають фахівці Центру з надання безоплатної правової допомоги

160418 5

Часто за поспіхом або через правову необізнаність люди не помічають, коли їхні права порушуються. Адже не кожен з нас зобов’язаний знати всі закони. Разом з тим – незнання законів не звільняє від відповідальності, і водночас – незнання законів не звільняє від беззахисності. Ким бути – захищеним чи беззахисним – кожен з нас обирає сам. Доказом цього є наша історія.
Якщо я не можу захистити свої права - я не здатен захистити інших - саме з таким життєвим кредом майбутній поліцейський вирішив присвятити своє життя захисту прав громадян, вступивши до лав одного з вищих навчальних закладів освіти МВС.

Зимовим днем студент одного з вищих навчальних закладів міста, майбутній правоохоронець, виходив з магазину «Економ-клас».
Співробітники охорони магазину попросили показати особисті речі.
Як реагувати в такій ситуації, кожен з нас обирає сам. Але саме цей студент був добре обізнаним зі своїми правами і не збирався допускати їх порушення.
Нелегко довелось юнакові. Адже на його відмову показати особисті речі, знявши верхній одяг, охоронці магазину викликали поліцію.
Поліціянти теж вимагали роздягнутись і не могли пояснити юнакові, на якій підставі він має це зробити.

Хлопець запропонував поліції складати адмінпротокол на місці, на що, не пояснивши причину неможливості такого складення на місці, поліцейський незаконно затримав юнака, під час чого до нього була протиправно застосована фізична сила та нанесено тілесні ушкодження – розтягнення зв’язок плечового суглобу.
І, можливо, дехто з нас мовчазно б погодився з несправедливістю у свій бік, не знаючи своїх прав.

Але в тому-то і весь казус ситуації – затриманий юнак є студентом закладу вищої освіти у віданні Міністерства внутрішніх справ. Він якраз свої права знає добре.
І саме йому випало на долю навчити цьому діючих поліцейських та охоронців. Що хлопець і зробив.

Знаючи про своє право на безоплатну вторинну правову допомогу, він звернувся до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Йому було призначено адвоката за рахунок держави. І захищати його в суді взявся адвокат Геннадій Суботін. Він, вивчивши нормативну базу та судову практику, зміг у суді довести неправомірність дій поліції та визнання затримання незаконним.

Які ж порушення прав відбулись під час цього інциденту?
Перед застосуванням превентивного заходу «поліція зобов’язана повідомити особі про причини застосування до неї превентивних заходів, а також довести до її відома нормативно-правові акти, на підставі яких застосовуються такі заходи» (ч. 3 ст. 31 ЗУ «Про Національну поліцію»), тобто роз’яснити порядок проведення огляду/поверхневої перевірки, а також права особи при його здійсненні. Вичерпний перелік законодавчих підстав для проведення поверхневої перевірки передбачено ст. 34 Закону України «Про національну поліцію». Отже, підстав здійснювати огляд та затримання без обґрунтування причин та кваліфікувати це як «злісна непокора працівникові поліції» у поліції не було.
До того ж, Конституція України гарантує: кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз’яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника (ч. 4 ст. 29).
За ч.3 ст. 261 КУпАП співробітники поліції про кожний випадок адміністративного затримання осіб мають інформувати Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Дніпропетровській області, про що в протоколі затримання робляться відповідні відмітки щодо часу та службової особи, яку повідомлено. Особи, до яких застосовано адміністративне затримання мають право на безоплатну вторинну правову допомогу (частина 3 пункт 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»). Ці норми Конституції та законодавства України також не були дотримані при затриманні юнака. Адвоката затриманому не викликали.
З’ясувавши всі обставини справи, адвокат Г.Суботін зміг у суді довести правомірність позиції свого підзахисного. Він не тільки оскаржив дії поліції, а й захистив такі права людини, як недоторканність та право на правову допомогу. Знаючи свої права, юнак довів усім – їх порушувати він не дасть.

Що ж робити у разі, якщо працівники поліції порушили ваші права?
Скарга до кал-центру 0-800-50-02-02
Письмова скарга на ім’я керівника міського або Головного управління поліції в Дніпропетровській області (потурбуйтесь направити скаргу листом з повідомленням про вручення).
Позов до суду.
Проконсультуватись ви завжди можете за телефоном гарячої лінії 0-800-213-103 або звернувшись на прийом до центрів з надання безоплатної правової допомоги в Кривому Розі (вул. Качалова, 2, просп. Героїв-підпільників, 1а, вул. С. Конткевича, 37). Вразливим категоріям громадян, передбаченим ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», може бути призначено адвоката, гарантованого державою.

Підготував до публікації
Льоха ЗЛИЙ,
спеціально для рубрики
Кримінал, Пригоди Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг
Фото – з редакційного архіву

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!