Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Прокуратурою Дніпропетровської області направлено до суду за ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації) КК України обвинувальний акт відносно 5 членів злочинної організації, що діяла в Дніпрі, Кривому Розі, Запоріжжі та інших містах України

231217 1

Так, встановлено, що у 2015 році вихідці з Донеччини, зорганізувавшись у стійке ієрархічне злочинне угруповання, структурні частини якого діяли в містах Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Маріуполь та Херсон, на виконання єдиного плану, що полягав у протиправному заволодінні грошовими коштами громадян шляхом їх обману, чітко розподіливши ролі та функції, направлені на досягнення злочинних намірів, створили у цих містах «кредитні» агентства.

В офісах цих «установ» так звані «кредитні менеджери» проводили «консультацію» з жертвами злочинів, заманюючи їх вигідними умовами надання позик, обумовленими низькою відсотковою ставкою та мінімальним пакетом документів. Для штучного створення солідності «компанії» на підставі наданих клієнтом документів імітували перевірку їх кредитної історії неіснуючою службою безпеки, після чого укладали з громадянами договори позики, а у якості обов’язкової умови безпосереднього отримання грошових коштів пропонували укласти договір добровільного страхування, як гарантію повернення позики в разі настання з клієнтом нещасного випадку, а також наперед здійснити оплату за ним у якості страхового внеску в розмірі від 5 до 10% від суми пропонованої позики та в залежності від психологічних якостей особи.

Довірливі громадяни підписували ці договори та заради отримання грошової позики перераховували кошти на вказані їм рахунки підконтрольної організатору страхової компанії.

Після виходу жертви з офісу «кредитні фахівці» передавали інформацію про неї до «бази даних» створеного всередині угруповання колл-центру, оператори якого телефонували клієнту, повідомляючи неправдиві відомості про те, що в електронній системі компанії начебто відбувся збій, і відсутні будь-які дані щодо оплати внеску, вказуючи на необхідність перерахування особою повторної оплати для отримання ним грошей за раніше укладеним договором позики.

З використанням даної схеми зловмисники по декілька разів ошукували громадян в залежності від його довірливості та «платоспроможності», нехтуючи їх особистими проблемами та обставинами, за яких вони вимушені звернутися до шахраїв для отримання грошових позик.

Протягом двох років зловмисники ошукали 77 громадян на загальну суму понад 480 тис. грн., шляхом заволодіння грошовими коштами від 2 тис. до 30 тис. грн. з кожної жертви, жодна з яких не отримала пропонованої їм позики.

Довідково: санкціями вказаних статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років із конфіскацією майна.

Прес-служба прокуратури Дніпропетровської області
ДАЙДЖЕСТ,
спеціально для рубрики
Кримінал, Пригоди Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!