Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Все ближе тот день, когда в карьере в центре Кривого Рога, законсервированном в 2014 году, снова загремят массовые взрывы. Кто ощутит последствия от этого в первую очередь?

090219 9 min

Карьер Южный, который собирается разрабатывать открытым способом ООО «Рудомайн», находится практически в центре Кривого Рога. Карьер тянется от Карнаватки, через Дзержинку, до Техбазы – за шахтой Артем-1.

Прилегающие районы – Карнаватка, ул. Кобылянского, пр. Мира, Дзержинка, ул. Волгоградская, пл. Владимира Великого, Техбаза, будет не только трясти, но и «посыпать» пылью. Как не поливай карьер перед взрывами, все равно тонны пыли поднимаются вверх, оседая на город часами.

Карьер Южный имеет длину порядка 1000 м, ширину – 700, максимальная глубина на настоящий момент - 160 м.
Его разработка была начата в 70-х годах прошлого века, в 2014 году работы были прекращены, карьер законсервирован.
Именно этот промышленный объект придавал неповторимый колорит Дзержинке – красные стены, красные дороги, красные воробьи.

Мечтает ли кто-то из жителей Кривого Рога снова окунуться в эту атмосферу и вдохнуть на полную грудь эту пыль?

Досить труїти Кривий Ріг
4 февраля
МІНІСТЕРСТВО ЕКОЛОГІЇ ДОЗВОЛИЛО ВИБУХИ І РОЗРОБКУ КАР’ЄРУ В ЦЕНТРІ КРИВОГО РОГУ
31 січня в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля був опублікований Висновок з оцінки впливу на довкілля щодо розробки ТОВ «РУДОМАЙН» кар’єру Південний. Попри численні зауваження та вимоги громадськості щодо недопустимості планованої діяльності, пов’язаної з проведенням вибухів серед житлових районів міста, поблизу зон зрушень та об’єктів природно-заповідного фонду, позицію криворізької громади не було враховано.
Нагадуємо, що ТОВ «Рудомайн» планує поновити видобування руди в кар’єрі «Південний» на ділянках, по яких тривають судові спори. Внаслідок геологічної ситуації, що вже склалася в цьому районі Кривого Рога, існує значний ризик виникнення нових зон зсувів та руйнування прилеглих будинків. Без проведення належних досліджень стверджується, що така діяльність не завдаватиме шкоди довкіллю, мешканцям та їх здоров’ю. Крім того, представники підприємства цинічно запевнили, що у них кожен працівник відтепер розбиратиметься у питаннях захисту й збереження рідкісних рослин та тварин. Міністерство повірило забруднювачу, можливо через те, що у них працюють такі ж самі фахівці з питань екології.
Отже, в результаті ми отримуємо недосліджену сейсмічну активність в центрі міста, неоцінений вплив на здоров’я та умови життя його мешканців й не розроблені заходи, спрямовані на запобігання, відвернення значного негативного впливу на довкілля, що в Міністерстві екології та природних ресурсів України вважають нормальним явищем для Кривого Рогу.

Юрий ПОТУПЧИК,
специально для рубрики
Новости Кривого Рога
сайта Весь Кривой Рог

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!