Зелена планета
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Розповідають в Центральній бібліотеці Кривого Рогу, відділенні на Ватутіна . 28 липня 2016 року в Україні відзначається день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира - Хрестителя Русі та День хрещення Київської Русі - України - релігійне і національне свято

280716 9

Київський князь Володимир Великий (Володимир Святославич) народився близько 960 року і помер 15 липня 1015 року.
Діяльність князя призвела до "європеїзації" Київської Русі - держава посіла чільне місце нарівні їх сусідами та долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Саме у той час було започатковано зовнішньополітичні відносини із сусідніми державами: Польшею, Угорщиною,Чехією та Візантією.
І у бібліотеці-філіалі № 2 проводилися історичні віражі на тему : Князь Володимир – хреститель Київської Русі України.
Читачам і гостям нашої бібліотеки були надані цікаві факти з життя Великого Київського князя Володимира
1. У 988 році шеститисячне військо князя обложило візантійське місто Херсонес в Криму. Володимир вимагав від імператора Василія ІІ з Константинополя віддати йому за дружину їхню сестру – царівну Анну. Натомість князь пообіцяв прийняти християнство. Імператори відповіли згодою.
2. Незадовго до весілля Володимир несподівано осліп. Як тільки Володимир прийняв Хрещення, він прозрів і вигукнув: «Тепер побачив я Бога істинного». Після Хрещення Володимир повінчався з царівною Анною.
3. У 988 році за наказом Володимира почали будувати християнські храми. Одними з перших постали десятинна церква та Межигорський Спасо-Преображенський чоловічий монастир. При церквах почали створювати школи й бібліотеки.
4. За часів правління Володимира Великого виник дефіцит грошей. Тоді й почали з‘являтись перші гривні, які відливали з монет, що раніше вийшли з ужитку. Їх використовували як засіб заощадження, а також у торгівлі між представниками суспільної верхівки: князями, боярами, багатими купцями.
5. З нагоди 1000-річчя Хрещення Русі в базиліці св. Петра в Римі біля вівтаря св. Еразма встановили дві нові мозаїки – святим хрестителям Русі – святій княгині Ользі та святому Володимиру Великому. Зображення Володимира прикрашає золотий тризуб на синьому тлі, над тризубом – невеликий золотий хрестик.

Центральна бібліотека Кривого Рогу,
відділення на Ватутіна,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Додати коментар


✅ Рейтинг українських казино онлайн з ліцензією КРАІЛ. Найкращі бонуси та фриспіни для нових гравців!